Rade Šerbedžija, jedna od najvećih hrvatskih glumačkih legendi, još jednom je osvojio srca publike i žirija osvojivši prestižnu nagradu Mary Pickford za sveukupni doprinos u svjetskom filmu. Dodjela je održana sinoć u Hotelu Mondrian u Hollywoodu.



Nagradu dodjeljuje Međunarodna novinarska akademija u Los Angelesu (The International Press Academy – IPA) u sklopu dodjele 23. Nagrade Satellite, a predsjednica akademije imala je samo riječi hvale za domaćeg glumca. 'Rade je glumac koji ne poznaje ograničenja, a njegov talent ne poznaje granice. Stoga je zaista zaslužio nagradu Mary Pickford za poseban umjetnički doprinos industriji zabave', rekla je. 

Nakon što su na listu nagrađivanih upisani samo najbolja glumačka imena iz svijeta poput Kathy Bates, Jodie Foster, Vanesse Williams, Fransica Forda Coppola i Ellen Burstyn, ove godine, nagrada je pripala našem glumcu, redatelju i glazbeniku koji je u proteklih 50 godina karijere ostvario više od 150 uloga u domaćim i stranim filmovima. Neki od najpoznatijih hollywoodskih hitova u kojima je glumio su 'Nemoguća misija 2' i 'Oči širom zatvorene'.

Rade trenutno u Americi radi na CBS-ovoj TV seriji 'Strange Angel', a u svibnju počinje s probama za novu predstavu svog kazališta Ulysses.