Ulaznicu za festival Primavera kupila sam još u studenome 2018., kao (preuranjeni) poklon za rođendan samoj sebi. Godinama sam htjela otići na Primaveru, ali nikako mi se nisu poklopili datumi jer smo uvijek imali koncerte. Ove sam godine preduhitrila našeg menadžera Zvoneta i najavila odlazak na Primaveru na vrijeme!

Obožavam spojiti ‘godišnji odmor’ s odlaskom na glazbene festivale jer tako jednim udarcem spojim svoje dvije strasti - glazbu i putovanja. Nakon što sam 2017. pohodila i Coachellu u Los Angelesu (što je također bio povod za putovanje), mogu reći da je Primavera ipak najbolji internacionalni glazbeni festival.

U Barceloni sam odsjela kod prijatelja: prvo u Barceloneti (naselju blizu plaže), a potom u stanu blizu Placa de Catalunya, u središtu grada. S obzirom na to da mi ovo nije bio prvi posjet Barceloni (tijekom maturalca obišli smo glavne turističke znamenitosti), predvidjela sam da ću tih nekoliko dana provesti podalje od turističke gužve. Zato sam radije lunjala malenim ulicama i nalazila neka ‘svoja’ mjesta.

Kad dođem u neki grad, prva lokacija koju posjetim veliki je gradski park. Obožavam te oaze zelenila usred gradske vreve - zato mi je Parc de la Ciutadella bio fenomenalan. Sjela sam na travu i promatrala ljude. Druga stvar koju volim naći u kvartu u kojem odsjedam je ‘moj birc’ - našla sam jedan na Placa del Poeta Bosca, gdje sam piskarala i upijala atmosferu.

Primaveru tijekom tri dana festivala (ili pet ako računamo još dva dana popratnog sadržaja) posjeti oko 200.000 ljudi, što se osjeti od trenutka kada sjedneš u shuttle bus koji te ostavi pred ulazima na festival. Naučila sam da je prvi dan festivala pametno doći ranije i proučiti gdje su pozornice, WC-i, šankovi i štandovi s hranom. I lokacije na kojima se može napuniti mobitel, to pogotovo, he-he...
Među tih 200.000 uspjela sam naći dvoje ljudi iz Zagreba - Ines Madunić (novinarku) i Deana Kotigu (lovca iz ‘Potjere’) s kojima sam se sjajno zabavila. Premda inače na festivale najradije idem sama, njih su se dvoje pokazali kao izvanredni suputnici - svatko od nas imao je svoje ‘miljenike’ koje je išao pogledati, a vrijeme između nastupa kratili smo druženjem. I oformili rap bend Mu Tan Clan, no o tom više drugom prigodom, kad nam izađe album, he-he...

U tri dana festivala pogledala sam 19 različitih izvođača. Iako je mjesto održavanja Primavere golem kompleks u luci Forum, nisam se previše umorila jer sam neprestano bila uzbuđena zbog sjajnih nastupa. Ove su godine posebno bili ‘glasni’ ženski glasovi koji su s pozornice pozivali na poštovanje rodne jednakosti i ženskih prava.

Naputak za putnike festivalce na Primaveru - čuvajte se džepara, pijte puno vode, ponesite punjač za mobitel i zaboravite gotovinu - sve se može platiti karticama! Na ulasku uzmite kartu s lokacijama pozornica da se ne pogubite. I da, uživajte u sjajnoj glazbi i nasmiješite se neznancima - festivali su sjajna mjesta za upoznavanje novih, zanimljivih ljudi.