Sajsi MC ime je koje često čujemo i vidimo, a iza tog zvučnog imena krije se beogradska raperica, Ivana Rašić. Svoj uspjeh, osim talentu za rapanje, Ivana duguje necenzuriranim tekstovima i provokativnim porukama bez dlake na jeziku. S njom je u grupi još dvoje suradnika - Čedomir Miljković (B.K.O.) i Tijana Rašić (MC Šveca Rispek). Ivana je na glazbenoj sceni već 16 godina, za vrijeme kojih je prošla mnoge faze i stilove izvedbe, no na kraju je ostala vjerna rapu i dvojcu s kojim surađuje. 'Nisam ona koja se voli praviti pametna i da sve znam najbolje. Svjesna sam svojih mogućnosti, uvijek je bolje imati tim', objašnjava Sajsi za Story.hr. 

SAJSI MC: 'Ja sam poštena žena i siromašna ku*ka'
Alek Živković 

Sama za sebe kaže da je 'poštena žena i siromašna ku*ka', a neke od njezinih pjesama poput 'Liz Taylor' i 'Kod tvoje djevojke' i 'Nad*kano hodanje' šokirale su hrvatsku javnost kada su se pojavile, a sve zbog vrlo provokativnih tekstova u kojima se Ivana ne libi reći kako stoje stvari i istaknuti neke od najčešćih mana današnjeg društva. 'Kada je tekst u pitanju, uvijek sam isključivo ja autorica, a što se tiče glazbe tu je uglavnom zaslužan DJ B.K.O. zajedno s Tijanom. Moje izražavanje kroz rap nije bilo toliko pitanje odluke, koliko je bio potreba za kreativnošću jer mi je dao smisao životu', iskreno priznaje glazbenica.

SAJSI MC: 'Ja sam poštena žena i siromašna ku*ka'
Alek Živković 

'Uvijek je rap bio moja forma, mada sam od samog početka imala veliku želju uplivavati u druge žanrove, dok je moj izraz ostajao isti, samo se mijenjala muzička podloga', kaže Ivana te tako objašnjava suradnje s nekim od najvećih imena regionalne scene poput osječkog Krankšvestera i Severine koja je se posebno dojmila. 'Suradnja s 'boginjom' Severinom mi je najdraže i najljepše iskustvo, od snimanja pjesme preko druženja do snimanja spota', kaže i dodaje da loša iskustva dosad nije imala jer svoje suradnike bira intuitivno, a ne utilitaristički.

Na početku karijere, 36-godišnjakinja susrela se s izazovom za koji kaže da joj je i danas najveći zalogaj - 'kako napraviti pjesmu kojom ćeš opiti i zaludjeti mase'. Tako Ivana ponekad inspiraciju traži u vlastitom životu, ali uglavnom preferira osvrte na svakodnevne društvene pojave. 'Iskoristim svoje iskustvo, ali ga i nadogradim. To, na primjer, radim kada stvaram likove, dam im malo sebe, ali mi je zanimljivije da izmislim neka nova iskustva ili neke karakterne crte koje nisu moje te ih utkam u te svoje likove', objašnjava Beograđanka.

A post shared by sajsi mc (@sajsimcofficial) on

Mnogi se pitaju što Ivani na njezine provokativne pjesme kažu obitelj i bliski prijatelji, no nju to ne brine. 'Nikada se nisu miješali do koje ću granice ići niti su prigovarali, svjesni su da je to sve samo moja borba i vodim je sama. Tu su da me podrže i sve razumiju, imam sreće što mi je takva situacija jer bi mi u suprotnom bio dosta teži put', priča Ivana koja se može pohvaliti statusom jedne od rijetkih utjecajnih žena na regionalnoj rap i hip-hop sceni kojom uglavnom dominiraju muškarci. Što se tiče njezinog privatnog života, Ivana smatra da je ljubav zabavna stvar, a o tome zabavlja li se ili je zaljubljena rekla je samo jednu stvar: 'Onaj tko je zaljubljen, taj se i zabavlja!'. 

'Nadam se da sam stvorila lakše uvjete za rad budućim autoricama. Na sceni ima svega ima na sceni, baš kao i u stvarnom životu. Neki autori imaju samo ljubavne pjesme, ali privatno su pravi divljaci, dok se neki u svojim pjesmama prikazuju kao divljaci, a privatno su male mice', objasnila je Ivana i tako poručila ženama da se ne boje pokazati što znaju. Tako se ni sama nije libila jednom okušati u nečem nepoznatom: 'Okušala sam se par puta kao DJ i nakon tog iskustva jako suosjećam sa svojim kolegama jer sam razumjela zašto se nerviraju. Nije baš lako kad se pijani ljudi penju na DJ pult i urlaju svoje glazbene želje.' Kada je u pitanju glazba koju sluša kada se ne bavi stvaranjem vlastite, njezina selekcija je šarolika. 'Trenutno slušam neke ruske trepere kao što su Face i Pharaorah te prvi album Crvene jabuke', otkrila je Sajsi.

Iako se čini kako glazbenici žive u raskoši i zarađuju velike svote novaca, realnost nije takva kakvom se čini. 'Takvo je stanje da se ne može živjeti od prosječne plaće. Svi smo generalno sve više na rubu siromaštva', kaže Ivana koja je lani sa svojim timom 'izbombardirala' scenu novim projektima. Zbog toga je sada odlučila uzeti malu pauzu i predahnuti. 'Svaki mjesec je bio po jedan singl i to smo u prosincu uokvirili u album pod nazivom 'Rad, rad i samo bleja'. Zadali smo si fin tempo, sada publika može malo konzumirati album dok mi spremamo nove singlove', optimistično je obznanila Ivana.  

Foto: Instagram, YouTube