Iako je zbog svog podrijetla često bila diskriminirana, 52-godišnja Salma Hayek danas je jedna od najutjecajnijih latino glumica u Hollywoodu. Zanosna Meksikanka poznata je po brojnim ulogama u hit-filmovima kao što su ‘Od sumraka do zore’, ‘Čuvaj me s leđa’, ‘Frida’, ‘Divlji zapad’ te ‘Desperado’, a odnedavno je u kinima film ‘Projekt kolibrić’ u kojem je utjelovila snažnu ženu Evu Torres, koja joj je bila velik izazov. Osim uspjeha na filmskom platnu, sreća je prati i otkako je upoznala francuskog milijardera François-Henrija Pinaulta s kojim, kaže, živi kao u bajci.

Story: U kina je nedavno stigao novi film ‘Projekt kolibrić’ u kojem ste utjelovili jednu od glavnih uloga, Evu Torres. Otkrijte nam nešto više o filmu i ulozi? 
Glumim moćnu i manipulativnu trgovkinju koja neće prezati ni pred čim kako bi došla do svog cilja. Rekla bih da je to moderan triler o nemilosrdnom svijetu digitalne tehnologije. Ne mogu vam opisati koliko sam bila uzbuđena prije i tijekom snimanja. 

Story: Kako ste se pripremali za tu ulogu?
Bilo je jako zahtjevno jer se film bavi modernom tehnologijom koja je meni, moram priznati, pomalo apstraktna. Provaljivanje u info­r­matičke sustave, krađa novca putem interneta, ništa nisam razumjela pa mi je trebalo neko vrijeme da shvatim sve jer je meni to drugi svijet. Nakon što je moj suprug pogledao film, rekao je da je bio zadivljen koliko sam izgledala kao da razumijem sve o čemu govorim.

Story: Kad već spominjete supruga François-Henrija Pinaulta, trenutačno živite ljubavnu bajku, ali na početku nije bilo tako. Ostavili ste ga kada ste doznali da ima izvanbračno dijete s manekenkom Lindom Evangelistom. Je li vam bilo teško oprostiti mu što vam je to skrivao?
Voljela bih da mi je suprug na vrijeme rekao sve, zbog čega bih imala više povjerenja u njega. François je nakon toga sve učinio da mi se vrati u život i da ponovno steknem povjerenje u njega. Voljela bih da sam, dok sam bila mlađa, znala da ću se zaljubiti u savršenog čovjeka. Tada sam bila toliko očajna i tražila ljubav na pogrešnim mjestima. Tražila sam prekrasne stvari u po­grešnim muškarcima. Da sam barem znala da ću imati supruga koji će me obožavati, to bi me spasilo od puno drame.

Story: Kako ste se uopće upoznali? 
Netom prije nego što smo se upoznali, bila sam zaljubljena u dva muškarca. Zapravo, u svakog muškarca s kojim sam se viđala bila sam zaljubljena. Onda sam shvatila da to nije dobro i da se više ne osjećam ugodno. Te godine, dok sam apstinirala od emocija, shvatila sam da sam dovoljno zrela. Prvi put osjetila sam se voljeno i spoznala da me vole prijatelji, obitelj, ljudi na ulici, ali i da mi ljubav gospodina Pravog uopće ne treba. No onda je uslijedio sudbonosni susret, na velikoj izložbi umjetnina u Palači Grassi u Veneciji. Ondje sam 2006. srela budućeg supruga kojem sam godinu dana nakon toga rodila kćer. No neću vam reći kako je točno izgledao prvi susret. To je jako romantična i nevjerojatna priča, ali želim da ostane samo naša. Prvo smo bili zaručeni, a onda smo raskinuli. François me počeo živcirati i nisam mogla zamisliti da budem njegova supruga. Moja narav, vjerujte, zna biti žestoka, tu nervozu treba znati smiriti. Kad smo se razišli na neko vrijeme, shvatila sam da ga volim toliko da ne mogu bez njega.

Story: Kako provodite vrijeme sa suprugom? 
Volim biti kućanica i domaćica, izvrsna sam u tome. Svaku večer kuham svom suprugu koji voli isključivo domaću hranu, jako je razmažen, ali uživam u tome. Možda je naš život lijep i glamurozan s jedne strane, ali zapravo smo obitelj koja se najviše voli družiti kod kuće. 

Story: Vaš suprug ima troje djece iz prijašnjih veza, u kakvim ste odnosima s njima? 
François mlađi, Mathilde i Augustin su predivna djeca koju iskreno obožavam. Mislim da sam dobra pomajka i volim provoditi vrijeme s njima. Svi su pametni, zaigrani, veseli i, najvažnije, zdravi. Moj je suprug odličan otac i ponosna sam kada gledam kako se odnosi prema njima i kako ih odgaja. Svaka žena ima majčinski instinkt. Mislim da je važno da svaki čovjek iskusi taj instinkt prema nekom biću. To ne mora biti dijete, može biti biljka ili životinja, ali sigurno je da nas taj osjećaj odgovornosti razvija kao humana bića. To ne mora biti žrtvovanje, nego namjera da se čovjek daje, da daje svoj doprinos nečijem tuđem životu. Ono što dobijemo zauzvrat, neprocjenjivo je. Puno učimo o sebi kad nešto radimo za drugoga.

Story: Imate i biološku kćer, 11-godišnju Valentinu. Koje joj vrijednosti pokušavate prenijeti u odgoju?
U njezinu odgoju ne primjenjujem jednake metode koje je primjenjivala moja majka zato što Valentina odrasta u drukčijim uvjetima. Mnogo toga što je meni govorila moja majka ja ne govorim Valentini jer je njezin život drukčiji i često treba potpuno suprotne savjete od onih koje sam ja dobivala. Valentina i ja nismo baš slične kad je riječ o osobnosti, jedino što obje imamo napadaje panike kad se trebamo popeti na pozornicu. To se ni njoj ni meni ne događa pred kamerama, ali pred većom publikom, da. 

Story: Slovite za jednu od najseksepilnijih glumica. Ipak, jednom prilikom izjavili ste da ste do fakulteta bili jako nesigurni.
Da, to je istina. U djetinjstvu su me stalno zezali jer sam bila niska i mršava. Nikad nisam smatrala da sam lijepa, a tek na fakultetu stekla sam samopouzdanje jer su dečki pokazivali da vole moju osobnost. Na početku karijere dobivala sam samo seksi uloge i onda mi je to počelo smetati. Željela sam da vide da nisam samo seksi. Djelomično sam i zbog toga prihvatila ulogu u filmu ‘Frida’ u kojem sam glumila Fridu Kahlo koju nisu smatrali lijepom. Ne mogu biti na dijeti jer sam tada loše volje. Nikad nisam bila u teretani. Najsmješnije mi je kad djevojke u meni vide neku nedodirljivu ljepoticu. Moja se ljepota krije u osobnoj odluci da budem ono što jesam, a ne u lijepim bedrima. Moja su bedra, bit ću iskrena, puna celulita.