Kako prenosi britanski Mirror, u 86.godini preminuo je legendarni dizajner Karl Lagerfeld.

Kreativni direktor modne kuće Chanel preminuo je od raka gušterače zbog kojeg se nije pojavljivao u medijima poslijednjih nekoliko tjedana, otkriva izvor za Daily Mail. Njemački dizajner koji je radio i djelovao u Parizu, navodno je danas hitno prevezen u bolnicu, ali nije mu bilo spasa. Tako je  nedavno propustio i dvije haute couture revije Chanela u Parizu krajem siječnja, a modna kuća je samo izjavila da je dizajner umoran. To je bio prvi put ikada da je dizajner propustio nakloniti se na kraju Chanelove revije. Više od trideset godina bio je na čelu modne kuće Coco Chanel, na veselje modnih urednika, obožavatelja i poznavatelja mode. 

Otkako je 1983., više od desetljeća nakon smrti osnivačice Coco Chanel, preuzeo kreativnu kontrolu nad modnom kućom Chanel ona je postala jednim od najprofitabilnijh luksuznih brendova na svijetu. Njezina zarada procjenjuje se na više od četiri milijarde dolara godišnje, čime premašuju zaradu svih ostalih modnih kuća, no kako je riječ o tvrtci u privatnom vlasništvu nikada nisu objavljeni točni podaci. Značajan dio prihoda dolazi od prodaje accessoriesa, make upa i kultnog parfema No. 5 koji je kreirala osobno Coco Chanel 1921. No accessories i parfemi nisu dovoljni da modni brend zadrži prestiž – tvrtka također mora ulagati u ekstravagantne modne revije za što je zaslužan Karl. Iako je bio gotovo dvostruko stariji od ostalih kreativnih direktora svjetskih modnih kuća Lagerfeldgodinu za godinom, sezonu za sezonom izbacivao je atraktivne kolekcije. 

Sve donedavno Karl je godišnje proizvodio čak osam kolekcija za Chanel – što ready-to-wear, što haute couture, pet za talijanski luksuzni brend Fendi čiji je također kreativni direktor, i nekoliko za brend s vlastitim imenom. Sposobnost da osmisli toliko kreacija za tri različita brenda čini ga jedinstvenim modnim dizajnerom na svijetu, no uza sve to bavi se i fotografijom. Njegovi radovi objavljeni su u časopisima diljem svijeta, sam snima Chanelove kampanje i kataloge, a tu je i umjetnička fotografija koju nerijetko izlaže u galerijama. Ovaj govornik četiri svjetska jezika – njemačkog, francuskog, engleskog i talijanskog – također izdaje knjige. U Francuskoj je osim foto studija otvorio i knjižaru 7L i tiskaru Édition 7L koja je do sada objavila više od četrdeset naslova. Riječ je uglavnom o knjigama čiju tematiku sam preferira – osim mode i fotografije tu su i literatura, humor, oglašavanje, glazba, novine, mitologija, ilustracije i arhitektura. Njegova knjiga “The Karl Lagerfeld Diet” koju je 2002. objavio u suradnji s liječnikom Jean-Claude Houdretom prodana je u više od milijun primjeraka. Knjiga je kombinacija savjeta kako izgubiti kilograme i njegovih anegdota na putu do mršavosti. 



    - Ja sam smršavio, a moj liječnik je zaradio. Prodali smo gotovo milijun primjeraka. Nikada ne jedem šećer, sir, kruh... Bila je to jako dobra, zdrava odluka, najbolji potez u životu, barem mislim. Ali je bio potpuno uzaludan. Trebao bih voljeti samo ono što smijem voljeti. Srećom nisam više u napasti, nemam slabosti. Kada vidim tonu hrane u studiju čini mi se kao da je sve to napravljeno od plastike. Čak mi niti ne padne na pamet da bi čovjek išta od toga mogao staviti u usta. Osjećam se poput životinje u divljini, one ne diraju ono što neće pojesti – objašnjašnjavao je tada. 

Ujedno je bio i briljantan marketinški stručnjak. Bio je sam svoj PR, a s njim su surađivali i Coca Cola koja ga je uzela za reklamu dijetne Cole, te Steiff koji proizvodi plišane medvjediće. U studenom 2004. dizajnirao je povoljnu kolekciju muške i ženske odjeće za modni brend H&M, a većna komada rasprodana je u prva dva dana. Iako itekako poznat u modnim krugovima, Lagerfeld je u tom trenutku dosegnuo novi nivo slave koju inače uživaju pop zvijezde i filmski idoli. 

    – Više ne mogu prošetati ulicom, a da me ne prepoznaju – požalio se Karl koji je uvijek volio izigravati divu.

ŠOKANTNO Preminuo kultni dizajner Karl Lagerfeld
Profimedia 

Osim knjiga redovito je gutao i modne časopise i bio kritičan prema odjeći ostalih učenika. No njegova fascinacija modom nije tako trivijalna – intenzivno se bavio načinom na koji je odjeća reflektirala vrijeme i stavove ljudi. Istražujući, naišao je na knjigu francuskog dizajnera Paula Poireta koji je 1906. kreirao liniju odjeće koja napokon nije uključivala tragove korzeta kakve su žene obično nosile u 19. stoljeću. Prvu modnu reviju pogledao je u ranim tinejdžerskim godinama, nakon što se obitelj vratila u Hamburg. Bile su to rane '50-e, a pistom su šetali modeli u kreacijama Christiana Diora i Jacquesa Fatha. – Bio sam oduševljen – atmosfera, ono što je odjeća predstavljala, ideja života… Djetinjstvo sam proveo misleći kako sam se prekasno rodio, kako sam propustio sve prekrasne stvari u životu koje su se odvijale prije rata, prekoocenaske brodove, Orient Express… Shvatio sam kako je vrijeme da odem iz Njemačke – ispričao je. 

Prije 20. godine života preselio se u Pariz. Nakon što je dvije godine proveo ondje naišao je na oglas za međunarodno natjecanje u dizajnu koje je sponzorirala organizacija naziva International Wool Secretariat. Poslao je svoje skice i uzorke tkanina i osvojio prvo mjesto u kategoriji kaputa. Skicirao je dugačak kaput visokog ovratnika i dubokog V izreza na leđima. Tada 17-godišnji Yves Saint Laurent osvojio je prvo mjesto u kategoriji cocktail haljina i njih su dvojica postali prijatelji. Čelnici kuće Balmain odmah su ga angažirali kao mlađeg asistenta, no posao nije bio nimalo idiličan. Nakon svake nove kolekcije Lagerfeld i ostali asistenti tri su naredna tjedna danima morali skicirati ukrase, cvijeće, šavove i slično. – Atmosfera je bila grozna, no rekao sam si: „Nisi tu da bi bio modni kritičar, tu si da učiš, stoga ušuti i pozorno prati sve“ – objasnio je tada. Nakon šest mjeseci promaknuli su ga u pripravnika Pierra Balmaina, a tri godine kasnije dao je otkaz. – Nisam rođen da bih bio nečiji asistent – priznao je. Dao je otkaz te počeo raditi kao samostalni dizajner. Kreirao je kolekcije za francuske, talijanske, britanske i njemačke tvrtke uključujući i Chloé, gdje je kasnije postao glavni dizajner, Kriziu, Ballantyne, Cadette, Charles Jourdan, i Mario Valentino. 

ŠOKANTNO Preminuo kultni dizajner Karl Lagerfeld
Profimedia 


I prije nego li je to ostalim dizajnerima palo na pamet Lagerfeld je obilazio buvljake i dućane rabljenom robom u potrazi za vintage haljinama koje bi potom raspario kako bi ušao u trag načinu na koji su dizajnirane i šivane. 

A onda mu je 1982. prišao Alain Wertheimer, predsjednik uprave kuće Chanel, i pitao da li bi pristao raditi za njih. Coco Chanel je preminula jedanaest godina ranije i prodaja je drastično pala. Osim parfema nisu imali bogzna što drugo za ponuditi, na kultnu Chanel suknju i sako se gledalo kao na "uniformu" za ostarjele političarke. Prijatelji su ga savjetovali da ne prihvati ponudu. 
    - Svi su govorili: "Nemoj se primati toga, to je prošlost, neće oživjeti". No tada sam to smatrao izazovom – istaknuo je Karl koji se uskoro primio dizajniranja ready-to-wear i haute couture kolekcije — ovo potonje je područje u kojem nije radio posljednjih dvadeset godina. 
    - Ready-to-wear je na neki način bio kao lažni couture. Stoga sam rekao: "Idemo raditi pravu stvar". Ranije moda nije bila toliko komplicirana. Imali smo couture kolekciju koja je inspirirala ljude, kopirali su ju i bila je jedinstvena u čitavom svijetu. Danas moda nastaje na ulici, u radionicama manje poznatih dizajnera... - kaže. 

ŠOKANTNO Preminuo kultni dizajner Karl Lagerfeld
Profimedia 


Imajući to na umu rebrandirao je Chanel na način da je kultnu suknju do koljena pretvorio u mini suknju, a prepoznatljivi sako upotpunio logom CC, modeli na pisti su hodali u tenisicama, vrućim hlačicama ukrašenim šljokicama, a oko vrata su imali goleme lance nalik onima koje su nosili reperi. Na taj je način iz Chanela uklonio sve "snobovske" elemente i približio ga mladim, trendi ljudima koji imaju novac. S obzirom na to da je riječ o potpunoj suprotnosi od onoga što je Coco propagirala – dostojanstvenosti, suzdržanosti i stilu koji odaje samopouzdanje i udobnost – mnogi su kritizirali njegov potez. 

Kada je 1977. preselio u kuću u ulici Rue de l’Université navodno u nekim sobama nije imao žarulje već je kao rasvjetu koristio svjeće. Bio je rado viđen gost raznih zabava u Parizu i New Yorku no svaki put kada bi mu ponudili drogu ili alkohol on bi odbio. 
    - Zapravo sam bio samo promatrač na zabavi. Nisam imao ništa protiv svega toga, ali jedan instinkt mi je izraženiji od ostalih, a to je instinkt za preživljavanje – objasnio je Lagerfeld koji se '70-ih prvi put zaljubio. 
    Srce mu je osvojio francuski aristokrat i boem Jacques de Bascher s kojim je dijelio afinitete prema literaturi, odjeći i stilu. Lagerfeld mu je pomagao financijski, no nikad nisu živjeli zajedno niti su ikada, kako je jednom prilikom rekao, spavali zajedno. 
    – Beskrajno sam ga volio, ali nikada nismo imali fizički kontakt. Naravno, zaveo me njegov fizički šarm – otkrio je jednom prilikom. 

ŠOKANTNO Preminuo kultni dizajner Karl Lagerfeld
Profimedia 


    Bili su zajedno 18 godina, tijekom '70-ih i '80-ih, sve do Bascherove smrti od posljedica SIDA-e 1989. godine. Navodno je Karl spavao na pomoćnom krevetu u njegovoj bolničkoj sobi i ostao uz njega sve dok nije preminuo. Nije ga napustio niti u trenucima kada ga je de Bascher "varao" s drugim muškarcima, među ostalima i dizajnerom Yves Saint Laurentom. 
    – Naravno da sam znao za aferu sa Saint Laurentom. Yves i ja smo više od 20 godina bili bliski prijatelji. Pierre Bergé, Laurentov tadašnji partner, uništio je naše prijateljstvo. Govorio je da upravljam njihovim odnosom kako bih destabilizirao Laurentovu modnu kuću – kaže i priznaje kako je zažmirio na sve de Bascherove seksualne izlete. 

    – Smatrao sam da je u tim trenucima bio neuračunljiv. Jedino što sam želio vidjeti je njegova ljepša strana. Nisam bio svjestan stvari koje čuva u mraku. Govorio bi mi što je sve radio dok nisam bio kraj njega, ali nisam postavljao pitanja – kaže Karl koji nakon njega nije imao novog partnera. 
    Nakon što je preminuo Lagerfeld je utjehu pronašao u hrani što je i priznao u knjizi u kojoj opisuje svoj put do ponovne mršavosti.