Točno u podne, kada se središtem Zagreba prolomio zvuk gričkog topa, započeo je Orange Bike Ride – vožnja biciklima središtem grada koja je krenula iz Preradovićeve i okupila brojne Zagrepčane. Već treću godinu za redom projekt organizira Veleposlanstvo Kraljevine Nizozemske, zemlje koja je svjetski lider u bicikliranju.

„U Nizozemskoj je bicikliranje način života! S čak 40% udjela bicikala u prometu, Nizozemska je najbiciklističkija zemlja u svijetu! Neprekidno promoviramo i potičemo korištenje bicikla u svakodnevnom životu. Rado dijelimo iskustvo s gradovima širom svijeta o tome kako integrirati biciklistički promet u urbanu mobilnost. Iz našeg iskustva, dobra biciklistička infrastruktura potiče ljude na korištenje bicikala i time pridonosi njihovom zdravlju i aktivnom stilu života“ poručila je je Nj. E. Ellen Berends.

Partnerstvo u postizanju veće zastupljenosti bicikala u prometu prepoznato je i s Gradom Zagrebom, koji je tijekom svibnja nositelj projekta Žbicanj posvećenog vožnji bicikla gradom s ciljem poticanja građana na aktivnost.

'Apsolutno podržavam ovakvu inicijativu i sviđa mi se da se propagira zdrav život i bavljenje sportom. Naglasak je stavljen i na sigurnost u prometu što je za svaku pohvalu, pogotovo zato što ja imam svog malog biciklista, pa mi je poželjna edukacija vezana za to', rekla je Ana Vilenica i dodala kako je ona grozan biciklist. 'Ja sam iz Rijeke koja je brdovita, pa dugo nisam vozila bicikl. Moj sin vozi bicikl bez pedala već tri godine, a sada mu razmišljamo nabaviti pravi bicikl. Tko zna, možda on mene naučiti voziti', zaključila je kroz smijeh simpatična glumica.

Akciju je podržala i Josipa Pavičić koja nam je rekla da jako voli voziti bicikl. 'Moj bicikl je u Škabrnji, pa kada sam preko ljeta tako oko Škabrnje i Zadra onda ga se trudim voziti što češće. Kad odem na neko putovanje, najdraže mi je razgledavati vozeći bicikl. Ovdje po gradu mi je nespretno najviše zbog posla i odjeće koju zbog njega moram nositi, ali vjerojatno će se i to s vremenom promijeniti. Razmišljam o biciklu s košarom s kojim bih mogla skoknuti do tržnice. Ono što propustim na biciklu svakako nadoknadim hodanjem jer u zadnjih nekoliko godina puno pješačim i planinarim', kazala je i dodala kako je zdrav život važan, a oblik tjelesne aktivnosti nije toliko bitan sve dok se nečime bavimo.

'Ne vozim se po Zagrebu zato što živim u centru, pa nemam potrebe za njim', rekao nam je Jurica Popović koji je također s oduševljenjem podržao današnje događanje. 'Kada sam kod kuće u Metkoviću tada vozim bicikl, a imam ih čak tri. Mislim da ovakve akcije podižu svijest građana, ali smatram da bi se ovakve akcije trebale održavati diljem grada Zagreba kako bi i oni koji subotom ne zalaze na špicu mogli biti dijelom te akcije', zaključio je glazbenik.

Matea Elezović još je jedna koja ne koristi bicikl u svakodnevnom životu, ali to čini njezin suprug. 'Potpuno podržavam akcije u kojima se promovira tjelesna aktivnost. Ja više volim ići na fitness ili na planinarenje, ali akcija je za svaku pohvalu. Sigurna sam da ovo podiže svijest građana o važnosti zdravog života', zaključila je simpatična glumica.

'Ovaj projekt je super i odličan, a moja kćer Vladimira Spindler je valjda jedna od najstarijih biciklistica u Zagrebu. Otkad je naučila voziti bicikl, skoro se nikada ne skida s njega. Ova ideja je jako vedra i zaista me osvježi svakog proljeća', kazala je književnica Sanja Pilić.

O svojim biciklističkim navikama ispričao nam je i voditelj Dalibor Petko. 'Kad idem kod roditelja na selo onda stalno koristim bicikl, dok ga u Zagrebu koristim malo manje jer ga ni nemam ovdje', rekao je iskreno i kazao kako ovakve akcije definitivno podižu svijest građana o važnosti kretanja. 'Ja sam više za drukčije oblike tjelovježbe poput rolanja. Većinu svakodnevnih obaveza obavljam izvan grada, inače bih sigurno većinu obavljao na biciklu', zaključio je i priznao kako su mu upravo ovakve akcije pomogle da postane svjesniji biciklista u prometu.

“Pokrili smo sve discipline bicikliranja, od sporta do rekreacije i želimo potaknuti što više naših sugrađanna na korištenje bicikla u svakodnevnom životu - za odlazak na kavu, posao, k prijatelju, za sve ono za što bi inače koristili automobil ili javni prijevoz. Na prvi dan proljeća, 21. ožujka, gradonačelnik Milan Bandić proglasio je svibanj mjesecom vožnje bicikla u Zagrebu i koliko znam, to je jedini svjetski grad koji ima takav mjesec. Postoji svjetski dan, tjedan vožnje bicikala, ali nijedan drugi grad nije cijeli mjesec posvetio vožnji bicikla” istaknula je Darinka Jug iz Grada Zagreba.

Broj biciklista u posljednjih desetak godina u Zagrebu neprestano raste, a Gradska uprava čini sve kako bi infrastrukturno podržala taj zdravi trend. Bicikl je važan za oblikovanje javne ekološke svijesti i promicanje zdravih životnih navika pa ga Gradska uprava sustavno promovira. Stoga već četvrtu godinu zaredom provodi program Vozim za Zagreb, a podršku ovom projektu dala je i izdavačka kuća Adria Media Zagreb s časopisom Story.

Mnogobrojni sudionici Orange Bike Ridea osvježili su se napitkom Jana vitamin happy. Novi član obitelji Jana vitamin finog je okusa naranče, sadrži vitamine C i B6 te biotin. Ova kombinacija doprinosi normalnom metabolizmu stvaranja energije i radu živčanog sustava, a nužna je i za stvaranje životno važnih molekula, poput serotonina koji daje osjećaj zadovoljstva, poznatog i po nazivu hormon sreće, za čiju sintezu je neophodan vitamin B6.

Iako postoje jednostavne stvari kojima možemo u trenu popraviti svoje raspoloženje, poput slušanja glazbe, čitanja knjige, igre s kućnim ljubimcem, plesa, šetnje, druženja s prijateljima i smijeha, ne treba zaboraviti na važnost unosa hranjivih tvari koje će osigurati preduvjete za normalno psihološko funkcioniranje, a time i donijeti osjećaj zadovoljstva te sreće. Jana vitamin happy donosi upravo njih. #vozimzazagreb

Fotografije: Filip Hofer i Josip Regović