Kada je Nevena Rendeli Vejzović prošli tjedan ušla u naš studio s troje malene djece kako bismo snimili blagdansku naslovnicu, teško je bilo povjerovati da je riječ o ženi koja je prije samo tri godine putovala jadranskom obalom i snimala emisiju za HRT, uživala u čarima noćnog života domaćih, ali i inozemnih klubova, vrijeme uglavnom provodila na televiziji, obavljala urednički i voditeljski posao i cijela se davala u pojedine projekte, trčala maratone i uza sve to izgledala senzacionalno. Gotovo da i nije bilo važnijega crvenog tepiha kojim nije prošetala, a svojim je stilom često oduševljavala i kritiku i publiku. Nevena i danas izgleda senzacionalno, iako će ona reći da joj je od posljednjeg porođaja ostalo viška kilograma. Mi ih nismo primijetili. 

I danas punim plućima uživa u životu, ali na drukčiji način. Sada je ponajprije majka, a onda sve ostalo. Iako su briga i odgoj samo jednog djeteta zahtjevni i iziskuju napor, trud i strpljenje, dok je gledamo s troje, čini se da sve to odrađuje s lakoćom - kao da joj je sve to jako  prirodno. Blizanke Lea i Mare ovo će ljeto navršiti dvije godine, a njihova mlađa sestra Vita u studenome će proslaviti prvi rođendan. Zahtjevno u svakom slučaju, kako za nju tako i za supruga Maka Vejzovića, direktora fotografije na HRT-u. No Nevena se ne žali puno. 


- Posljednje dvije i pol godine potpuno su mi promijenile život. Kada bi netko analizirao moj život do 36. godine i sada, dvije godine poslije, mislio bi da je riječ o dvije različite osobe. Bila sam posvećena sebi, svojim interesima kao što su moda, putovanja, posao. Sada ne mogu zamisliti da na poslu provodim 10 do 12 sati na dan kao nekad. Život sada provodim na puno ljepšem poslu, ali jednako zahtjevnom - majčinskom. To su dva potpuno različita života. Ponekad mi se čini da onaj prije nije ni postojao, ali podsjete me fotografije i društvene mreže. Čini mi se nevjerojatnim da sam nekad znala doći kući, leći, odmarati se i gledati televiziju. Sad se borimo da neki film ili seriju pogledamo i nakon foršpana. No već smo se naviknuli pa stignem puno toga. Doduše, svaku minutu u danu potpuno iskoristim, što je super. Kada sam imala puno vremena, puno sam ga i gubila na gluposti, a sad toga nema - objašnjava Nevena i dodaje da joj život izgleda hektično, veselo u svakom pogledu, ali i zahtijeva dodatne organizacijske sposobnosti za koje dosad nije ni znala da ih ima razvijene. 


- Ako možeš odgajati troje male djece i na kraju dana ostati živ, onda možeš upravljati bilo kojom korporacijom. Najteže je u organizaciji što svaka od njih zahtijeva pažnju. Blizanke jesu rođene u isto vrijeme i jesu sve prolazile zajedno, ali one su i dalje različite curice i svaka od njih zahtijeva jednaku dozu pažnje. Tu je još i Vita, koja je došla na iznenađenje svih nas, i traži svoj prostor i jednako tako treba mamu, ili još i više jer je najmanja. Meni je, zapravo, najteže raspršiti se na tri jednaka dijela, odnosno svima dati jednaku količinu ljubavi. I tu osjećam poznatu majčinsku grižnju savjesti. Iako mi svi kažu da je dovoljno ovoliko koliko im se posvećujem. Osim mene imaju i tatu, baku, djeda, druge baku i djeda te ostalu rodbinu i prijatelje. Njih tri imaju i jedna drugu i to je spas kad imaš malu djecu jer se orijentiraju jedna na drugu. Lea i Mare su se napokon počele odnositi prema Viti s puno ljubavi. Više ne misle da je lutka pa je ne pokušavaju baciti i udariti nego je maze i igraju se. Tako sam sigurna da ih barem na minutu, dok odem na WC, mogu ostaviti same s njom. Od početka su orijentirane jedna na drugu i divno je kako se igraju same, kako im nitko nije potreban. Vole i društvo, ali zaigraju se i same što je divno - govorila nam je Nevena i pritom u naručju držala Vitu i dojila, potpuno sređena za prvo snimanje s curama za novine, a ujedno i budno pazila na blizanke koje su istraživale naš studio. 


- Kada me buduće mame pitaju za savjet što prvo napraviti nakon porođaja, uvijek im kažem da nađu pomoć. Mama, svekrva, dadilja ili netko tko će uskočiti barem na nekoliko sati. Mislim da svakome treba barem sat u danu da udahne i bude sam sa sobom. Čini mi se da si zbog toga bolja mama i da si zdravija. Jer kad si 24 sata s djecom, velike su šanse da poludiš. Gubiš razum, preumoran si i ne možeš ispunjavati ni osnovne roditeljske funkcije - objašnjava 37-godišnja televizijska voditeljica i urednica koja vrijeme za sebe popuni raznim aktivnostima. 


- Ponekad je to odlazak frizeru, ponekad trčanje, s kojim sam nakon Vite počela dosta rano, ponekad je to doslovno odlazak na kavu u kafić nedaleko od kuće. Čak i ne čitam novine, nego  se odmaram i gledam ljude oko sebe. Nije važno što radite, važno je da se odmarate. I spavanje je odlično, ali to mogu zaboraviti. S njih dvije sam i uspijevala, ali Vita ima drugi ritam pa sam spavanje prekrižila. Vjerojatno mi se organizam i naviknuo na tri-četiri sata sna na dan - otkriva uspješna Zagrepčanka kojoj je, što se majčinstva tiče, najteži dio upravo nespavanje. A najljepši? 


- Gledati ih kako napreduju i rastu. Svaki novi korak u njihovu razvoju, najljepši je trenutak. Ti svakodnevni osmijesi, riječi, izrazi ljubavi... Kada su prvi put rekle “mama”, kad me Vita prvi put pogledala... Ona je naprednija od njih dvije u toj dobi, i to zato što su joj one uzor. Ima koga kopirati - kaže Nevena i objašnjava da su sve tri djevojčice karakterno potpuno različite. 

- Lea je kolovođa, a Mare je emotivnija i privrženija. Vita je, pak, posve drukčija. Karak­terno još ne znam kakva će biti, ali vidim da ima svoj smjer razvoja. Nadam se da će se sve tri izboriti za svoje mjesto. Čitam literaturu o odgoju blizanki, tu imam dosta dvojbi. Mislim da je važno odgajati ih kao individue, bez obzira na to što su stalno zajedno, zato ne znam hoću li ih dati u isti razred kada krenu u školu - ističe Nevena pred kojom je prvi Uskrs s tako brojnom obitelji. 

- Blagdane ćemo provesti kod kuće. Veselim se tome jer ćemo tri dana zaredom imati obiteljsko druženje. Moji žive nedaleko do nas pa ćemo biti s njima, jedan dan provest ćemo i s Makovim roditeljima, ići ćemo i mom bratu koji također ima curicu. Brojna obitelj. Curama će to biti drugi Uskrs, Viti prvi pa će biti stvarno zanimljivo tražiti skrivena jaja - kaže Nevena.