Ovog tjedna obilježava se dvogodišnjica smrti kvizaške legende, čovjeka koji je bio svačiji omiljeni 'joker zovi', neponovljive legende Mirka Miočića. Tim je povodom hrvatski glumac i voditelj Tarik Filipović, koji se s nijime u susretao toliki broj puta da su se u konačnici i spijateljili, ispričao na koji ga način pamti. Jedno od najomiljenijih domaćih televizijskih lica, koji godinama vodi kvizove poput 'Potjere' i svima omiljenog 'Milijunaša', melankolično se raspričao o ljudima koje svi pamte, najdražem kvizu, natjecateljima i otkrio što je sve naučio kroz godine rada u kvizovima. 

Godišnjica je smrti Mirka Miočića. Sjetite li ga se i na koji ga način Vi pamtite?

Mirko Miočić je dio naših života, i iako nije s nama ovdje, on će uvijek to biti. On je urezan zlatnim slovima u kvizašku povijest Hrvata. Od Laze Goluže i Maje Jurković koji su bili 'mama' i 'tata' kvizova u Hrvata, Mirko Miočić je jedan od natjecatelja koji je 'harao' u ono vrijeme. Baš sam za vrijeme 'Milijunaša' predlagao da ukinemo joker 'zovi' jer uz Mirka to nije imalo smisla. Bili smo dragi prijatelji, zaista se poštovali i cijenili, i najljepše od svega je što on nije zaboravljen poput mnogih dugih. Dobio je svoj kvizaški memorijal u Zadru, tako da mislim da će Mirko uvijek s nama živjeti.

Postoji li još natjecatelja koji su na neki način uspjeli postići da Vam se urežu u pamćenje?

Kroz cijelu ovu moju 16-godišnju povijest kvizova, pamtim osvajače velikih iznosa Miru Bićanić i profesora Mlinarića koji su osvojili u raznim kvizovima po milijun kuna. Pamtiš dobre energije, osmjehe koji plijene, velike provale, a neki osvoje ogromne iznose i ipak vam prođu mimo pogleda, mimo duše. Svakome se natjecatelju pristupa isto, a netko se potrudi bilo energijom, bilo znanjem ili nečim trećim da ga zapamtite i da vam ostane u sjećanju.

Koliko ste toga naučili kroz godine vođenja raznih kvizova?

Pa nekako sam mislio da puno toga znam, kroz sve te kvizove vam masa podataka prođe kroz glavu, nešto od toga i ostane. Mislio sam da puno toga znam, dok nisam upoznao i Mirka, i moje ostale lovce u 'Potjeri'. Sad više ne mislim baš da toliko puno znam.

Što mislite kako biste 'prošli' kao natjecatelj u nekom od kvizova koje ste imali prilike voditi?

To je ono 'kako vam padne grah'. Ponekad dođe nekom natjecatelju niz pitanja gdje znam apsolutno svaki odgovor, a onda se dogodi četiri-pet, gdje ne znam niti jedan. Ako bi me 'pogodilo', prošao bih sjajno, ali u ovoj koži sumnjam da bih bio natjecatelj.

Je li ponekad teško 'prebaciti se' iz glumca u voditelja i obratno?

Ja sam glumac po profesiji, postao sam i voditelj i vučem te neke dvije paralelne karijere, a prebaciti se nije problem jer se niti ne prebacujem, kao voditelj ne glumim.

Koji Vam je od 'Vaših' kvizova omiljen i zašto baš taj?

Evo reći ću i to, nakon svih ovih godina. 'Potjera' je kviz najviše po mom ukusu, i dramaturški najbolji kviz, a 'Milijunaš' kviz s najvećom magijom. Zato mu se i vraćam nakon dulje pauze, jer je ljubav koju nisam prebolio.