Iza silnog glamura i prestiža kriju se zanimljive 'teorije zavjere'. Tako neki smatraju da osvajanje zlatnog kipića osobi može uništiti život ili ju osuditi na neuspješne uloge u budućoj karijeri, piše britanski Mirror. Neka od ovih uvjerenja proizlaze iz primjera iz života slavnih glumaca, poput popularne Hallie Berry. Ona je, naime 2002. godine osvojila Oscar za glavnu ulogu u filmu 'Monster's Ball' i tako postala prva afroamerikanka koja je primila ovu nagradu. Potvrda njezinog talenta trebala je značiti da će Hallie moći postati izbirljiva kada je riječ o odabiru uloga, međutim njezina je karijera krenula nizbrdo. Za nastup u filmu 'Žena mačka' 2004. godine, Hallie je, naime, osvojila 'Zlatnu malinu' - nagradu koja se dodjeljuje za najgora filmska ostvarenja.

Još jedna 'žrtva' Oscara je i glumica Mira Sorvino koja je 1995. godine dobila Oscar za najbolju sporednu glumicu u fimu 'Moćna Afrodita', redatelja Woodyja Allena. Nakon toga nije uspjela ostvariti jednaki glumački uspjeh, pa se odlučila za nastup u filmu 'Prijateljice' uz bok kolegici Lisi Kudrow. Unatoč tome što je film bio mnogo puta prikazivan na televiziji i naišao na pozitivne reakcije gledatelja, kritičari ga nikada nisu priznali kao nešto značajno, a Mira je polako, ali sigurno, pala u zaborav.

Za osvajanje Oscara vezano je i jedno prokletstvo koje kaže da će ženu koja osvoji zlatni kipić za najbolju glavnu ulogu, dečko ili muž ubrzo nakon toga prevariti ili se od nje razvesti. Nažalost, ovo se bizarno vjerovanje može primijeniti i na glumice koje igraju sporedne uloge. Ovo praznovjerje svoje korijene vuče još iz starog Hollywooda kada su se filmske dive Bette Davis (1936. godine za film 'Dangerous' i 1939. godine za film 'Jezebel') i Ginger Rogers (1841. godine za film 'Kitty Foyle'), obje razvele od svojih supruga nakon osvajanja nagrade.

U bližoj prošlosti, ovo je prokletstvo zadesilo glumicu Reese Witherspoon, koja se nakon što je 2006. godine osvojila Oscar za ulogu u filmu 'Hod po rubu', razvela od supruga Ryana Phillippea. Isto tako, glumica Kate Winslet razvela se od supruga nakon što je dobila Oscar 2009. godine za ulogu u filmu 'Žena kojoj sam čitao', kao i Sandra Bullock koja se 2010. godine nakon primitka Oscara za ulogu u filmu 'Priča o prvaku', razvela od supruga Jessea Jamesa.

Osim teorija zavjere koje se tiču žena u filmskom svijetu, postoji i jedno bizarno vjerovanje kako se Leonardo DiCaprio, koji je na svoj Oscar čekao preko deset godina, želi osvetiti Akademiji. Nakon što je na prošloj dodjeli nagrada došlo do zabune prilikom proglašenja pobjednika za najbolji film, pa je tako dobitnikom krivo proglašen 'La La Land', određeni su gledatelji smatrali da je za to zaslužan upravo Leo. Neki su primijetili kako DiCaprio, nakon što je glumici Emmi Stone uručio zlatni kipić, nije dao i kovertu s potvrdom da je dobila Oscar za najbolju glavnu žensku ulogu. Isto tako smatraju da je Leo pokušao sabotirati dodjelu uručivši Warrenu Beattyju upravo tu kovertu koju je trebao dati Emmi.