Oni koji privatno znaju uspješnu Britanku kažu da je riječ o ženi iznimnog intelekta i elegancije. Za svoje je znanje osvojila Shrigley Award na Sveučilištu Oxford i Jack Katz Memorial Award na New York University School of Law, na kojima se i obrazovala. Ujedno je 2013. odabrana za najzgodniju pravnicu u Londonu. Libanonska ljepotica, koju su mediji jedno vrijeme nazivali dvojnicom glumice Anne Hathaway, znatno se razlikuje od dosadašnjih Clooneyjevih partnerica, koje su uglavnom bile supermodeli i glumice. Njezina karijera spoj je humanitarnog prava i međunarodne politike, a za 39-godišnjakinju Amal ima impresivan životopis. Radila je u nekoliko UN-ovih komisija, predavala na nekoliko sveučilišta, kao što su The Hague Academy i The New School in New York. Tečno govori engleski, francuski i arapski, a napisala je i knjigu ‘The Special Tribunal of Lebanon’. U karijeri je zastupala brojna poznata imena, a impresivna lista klijenata uključuje i bivšu ukrajinsku premijerku Juliju Timošenko te osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea. Danas je posvećena majka i supruga te jedna od rijetkih žena koja se može pohvaliti činjenicom da je do 40. godine ostvarila mnogo više nego što bi većina cijelog svog života.

Amal Alamuddin rođena je 3. veljače 1978. u Bejrutu, glavnom gradu Libanona. Dolazi iz utjecajne libanonske obitelji intelektualaca. Njezin je djed bio ministar u vladi, a otac Ramzi Alamuddin, podrijetlom iz gradića Baakline, predgrađa Bejruta, prije mirovine radio je kao profesor poslovnih studija na sveučilištu American University of Beirut. Ujedno je autor velikog broja stručne literature. Majka Bariaa Miknass imala je uspješnu novinarsku karijeru, radila je u utjecajnim srednjoistočnim novinama i televizijskim postajama. Danas je zaposlena kao dopisnica i urednica u novinama Al-Hayat, za koje je intervjuirala brojne regionalne čelnike. Bariaa je također bila velika ljepotica kada je bila mlađa, nazivali su je libanonskom Liz Taylor.

No kada je 1982. te prostore zahvatio rat, obitelj je bila prisiljena pobjeći. Amal je imala samo dvije godine kada su se njezini roditelji s njom, mlađom sestrom Talijom te braćom Samerom i Ziadom doselili u Englesku. Smjestili su se u Buckinghamshireu, gdje su ih dočekali raširenih ruku. Upravo je to jedan od razloga zašto uspješna brineta razumije probleme današnjih izbjeglica. Kada su se ona i George susreli sa sirijskim izbjeglicama u Berlinu, rekla im je: “Moja je obitelj također pobjegla od rata i imali smo sreću što nas je 1982., kada je nasilje doživjelo vrhunac, prihvatila jedna europska zemlja”. U Engleskoj je završila osnovnu i srednju školu te studij prava na sveučilištu St. Hugh’s Collegeu u Oxfordu. Školovanje je nastavila, a titulu magistre prava stekla je na NYU u New Yorku. Nakon diplome kratko je radila za Soniju Sotomayor, sutkinju američkog Vrhovnog suda. Kada se 2010. vratila u Englesku, počela je pripravnički staž u londonskom uredu Doughty Street Chambers, gdje su ju poslije i zaposlili. S vremenom je postala jedna od najpoznatijih odvjetnica za ljudska prava. Osim Timošenko i Assangea, Amal je zastupala i Armeniju u nastojanjima da se dokaže genocid nad njezinim stanovnicima te jazidske  žene, vjersku manjinu Srednjeg istoka nad kojom je ISIS počinio genocid. Jednom je prilikom priznala i da bi, ako bi sirijski predsjednik Bašar al-Asad ikad bio procesuiran za ratne zločine, rado radila na tom slučaju. 

- Mislim da je UN zaključio da je sirijska vlada počinila ratne, ali i zločine protiv čovječnosti. No nisu oni jedini, postoje i drugi akteri koji su počinili identične zločine - istaknula je Amal koja je unatoč impresivnoj karijeri slavu stekla tek zahvaljujući ljubavnom životu.
No ni to nije tako trivijalno i bizarno ako uzmemo u obzir da je upravo ona jedina žena kojoj je pošlo za rukom ukrotiti ukletog neženju i jednog od najpoželjnijih muškaraca na svijetu. George Clooney i Amal upoznali su se u Italiji, točnije u njegovoj glasovitoj vili na jezeru Como. Ona je u srpnju 2013. prolazila onuda na putu za Cannes sa zajedničkom prijateljicom. Čim ju je upoznao, George je pao na njezin šarm.

- Pomislio sam da je prekrasna, zabavna i jako pametna. Ne znam je li i ona pomislila jednako za mene. Vjerojatno je mislila da sam star. Onda mi je poslala neke fotografije koje je snimila kada je bila ovdje, počeli smo se dopisivati e-mailom i razgovarati. Nakon nekog vremena postalo je jasno da je to  među nama preraslo u nešto više od prijateljstva - rekao je George koji je u listopadu 2013. pozvao Amal da ga posjeti u londonskom studiju Abbey Road, gdje je nadgledao snimanje filma ‘Odred za baštinu’ prikazanog 2014. godine. 

- Bio je to odličan prvi spoj. Zatim smo otišli na večeru. Rekla mi je: “Idemo u ovaj restoran”. Bio je iznimno chic. Čim smo izišli, pred vratima se stvorilo 50 paparazza. No ona se odlično snašla. Kako sam bio u Londonu, stvari su brzo eskalirale - kaže Clooney, koji je u britanskoj prijestolnici ostao sljedećih šest tjedana.

- Zatim smo zajedno proveli Božić u Cabo San Lucasu, nakon čega smo otišli na safari u Keniju. Amal obožava žirafe, to su joj najdraže životinje - ispričao je. 

Kada se pročulo da su u vezi, svi su to nastojali zataškati. Njezina majka Bariaa u studenome je u Londonu bila na proslavi 25. rođendana Al-Hayata kada su je pitali za vezu njezine kćeri i Georgea. Tada je, želeći zaštititi kćer, inzistirala na tome da je riječ isključivo o prijateljstvu. Istodobno su se počele pojavljivati fotografije sretnog para. Viđeni su da se drže za ruke u Bijeloj kući, na večerama u New Yorku i Los Angelesu te u Malibuu sa Cindy Crawford i njezinim suprugom Randeom Gerberom. Kada se iz Afrike vratio u Los Angeles, njezinu fotografiju pokazao je prijatelju i kolegi Benu Weissu. 

- Imao sam njezinu fotografiju na kojoj gleda u žirafe i smije se. Tada sam mu rekao da mislim kako ću ju zaprositi - priznao je George. 

U veljači 2014. Clooney je počeo planirati prosidbu. Kao i svaki uspješan redatelj, isplanirao je sve do u detalje, čak i glazbu koja će svirati u pozadini. Kupio je prsten i toliko uspješno tajio sve da Amal nije ništa posumnjala. 

- Bila je u Engleskoj i taman je trebala krenuti u Los Angeles kada je s roditeljima imala ozbiljan razgovor. Pitali su je koje su moje namjere. Od-govorila im je da se opuste, da smo zajedno tek šest mjeseci. A onda se pojavila kod mene - kaže George koji ju je zaprosio 28. travnja 2014. u svom domu. Napravio im je večeru. 

- Ja sam kuhar u obitelji. Nisam napravio ništa impresivno, neku tjesteninu. Nakon večere, uz šampanjac, rekao sam joj da ode do ladice po upaljač kojim ćemo zapaliti svijeće. Otvorila je i izvukla prsten. Ja sam napravio sve ostalo, kleknuo i sve što se tada radi. Imao sam playlistu s pjesmama pokojne tete, pjevačice Rosemary Clooney, čekao sam da počne ‘Why Shouldn’t I?’. Počela je svirati, a ona je zurila u prsten i govorila: “Oh, bože”. Klečao sam 20 minuta i čekao da kaže “da”, bila je jako šokirana. Rekla je “da” tek kada je ‘Goody, Goody’ počela svirati, a ta baš i nije romantična - našalio se i priznao da nije sumnjao u njezin odgovor. 
- Jedino čega sam se pribojavao bilo je hoće li ona misliti da je to prerano. No nisam sumnjao u to da smo mi taj par i da smo odličan tim. A bili smo tim otpočetka. Odmah smo osjetili da smo sretni i ta sreća traje do danas. Jedino mi je žao što sam imao 50 i nešto godina kada se to dogodilo, jer bih inače mogao puno više vremena provesti s njom - objasnio je. 
Bračne zavjete izmijenili su u rujnu 2014. u Veneciji okruženi sa stotinjak bliskih prijatelja i članova obitelji. 

- Nikome nismo govorili da ćemo to napraviti, no s vremenom su shvatili. Do Venecije smo unajmili autobus, zatim smo sjeli u brod i vidjeli gomilu ljudi i paparazza kako stoje i čekaju. Sjedili smo u brodu i ja sam rekao: “Znaš što, zašto se skrivamo? Ne bismo se trebali sramiti ovoga”. I tako smo ustali i mahali ljudima - ispričao je slavni oskarovac koji je sa svojom nevjestom u Veneciju stigao dan prije ceremonije i odmah su počeli slaviti. 

Tko je uistinu Amal Clooney?
Story 

Svečana svadbena ceremonija počela je u 20 sati u luksuznom Aman Canal Grande Hotelu. Za taj posebni dan Amal je odabrala klasičnu bijelu vjenčanicu od čipke dizajnerice Sare Burton za kuću Alexander McQueen koja je otkrivala njezina ramena i širila se od struka naniže, a raspuštenu kosu ukrasila je velom. Geor-ge se pak odlučio za klasično crno odijelo i leptir-mašnu s potpisom Armanija. Par je ispod luka sačinjenog od uvezenih bijelih ruža, do kojeg je George došao držeći pod ruku majku Ninu, izmijenio bračne zavjete koje su sami napisali. U tim intimnim trenucima uz njih su bile i neke od najvećih holivudskih zvijezda, poput Matta Damona, Emily Blunt i Billa Murraya, glavne urednice američkog Voguea Anne Wintour, frontmena skupine U2 Bone Voxa te nekadašnjeg supermodela Cindy Crawford, čijem je suprugu Randeu Gerberu bila povjerena uloga vjenčanog kuma. 
- Cijelo vrijeme dok je izgovarao zavjete Clooney je držao Amalinu ruku - otkrio je tada anonimni izvor te dodao da je vjenčanje koje je vodio bivši rimski gradonačelnik Walter Veltroni trajalo osamnaest minuta. 

Supružnici Clooney i njihovi uzvanici potom su se zaputili na večeru od pet slijedova koju je osmislio talijanski chef Riccardo De Pra. Na jelovniku su se tako našli jastog, rižoto i riba, ali i egzotični kanapei od pršuta i smokava. U pozadini je cijelo vrijeme svirao maleni orkestar, jazz trio i pijanist, na čijem je repertoaru bila i Mozartova ‘Mala noćna muzika’. George je navodno bio toliko uzbuđen da mu je ruka drhtala prilikom rezanja atraktivne crno-bijele svadbene torte četvrtasta oblika, koja se protezala na četiri kata. Fotografije sa slavlja ustupljene su časopisima koji su ponudili najviše novca - Peopleu i Hellou. Supružnici Clooney novac su navodno uplatili na račun nekoliko humanitarnih udruga.

Unatoč bračnoj sreći, Amal nije zapostavila posao. U proljeće 2015. dobila je novo zaduženje - počela je predavati na fakultetu Columbia Law School. Iduće godine njoj i Georgeu ukazana je čast da se sastanu s papom Franjom u Vatikanu kako bi razgovarali o valu migranata koji pokušava doći u Europu. Također, Amal se sastala s tadašnjim britanskim premijerom Davidom Cameronom kako bi razgovarali o oslobođenju njezina klijenta Mohameda Nasheeda. Ali to ne znači da je zanemarila supruga. Nekako je uvijek pronalazila vremena za crveni tepih i druga društvena događanja na kojima se pojavljivala kao njegova pratnja. Pratila ga je na dodjelama nagrade Oscar, filmskom festivalu u Cannesu, ali i dodjeli Zlatnih globusa na kojima je George 2015. dobio nagradu za životno djelo Cecil B. DeMille. U svom je govoru tada prvi put javno spomenuo i Amal. 

- Iza mene je uspješna godina jer je lijepo imati pokraj sebe osobu koju istinski voliš, a još je ljepše kad je pronađete nakon duge potrage. Moja je trajala 53 godine. Ne znam koja nas je to alkemija i sudbina spojila, ali vrlo dobro znam, Amal, da ne mogu biti ponosniji što sam tvoj suprug - rekao je. 

Na njegov se račun tada dobro našalila i voditeljica događaja, glumica Tina Fey. 
- George Clooney ove se godine oženio Amal Alamuddin. Amal je odvjetnica koja se bavi ljud-skim pravima. Radila je na slučaju Enron, bila savjetnica Kofija Annana u Siriji i izabrana u tročlanu UN-ovu komisiju koja istražuje ratne zločine u pojasu Gaze. Ipak, večeras njezin suprug dobiva nagradu za životno djelo - našalila se slavna komičarka.  
Prijelaz od donekle privatne osobe do javne figure Amal je bio prilično izazovan. 


- Ponekad je bilo mnogo iznenađenja, kao kada smo bili u Carlyle Hotelu u New Yorku. Njezin brat Ziad živi u blizini na Petoj aveniji. Radi kao burzovni mešetar u New Yorku. Ona je rekla: “Prošetat ću do njega”, na što sam joj odgovorio da mislim kako neće moći. “Nemoj biti smiješan, to sam samo ja”, odgovorila mi je. Čim je izišla, okružilo ju je 30, 40 paparazza. Ljudi znaju reći: “Stavi šešir”, ali to ne funkcionira. Kao da si usred parade, što nije lako, osobito njoj - rekao je George. 

Njihova je privatnost bila na udaru i nedavno, kada je njihov engleski dom ‘napao’ dron. Naime, par je pogledao kroz prozor i ugledao kameru u dvorištu. - Kroz prozor spavaće sobe navečer smo vidjeli crveno svjetlo. Pogledali smo van i shvatili da kamera snima našu sobu. Ulovili smo tipa. Doslovno smo ga fotografirali, podigao je ruke u zrak i rekao: “Ne možete me snimiti”. Rekao sam mu: “Ti me zafrkavaš” - kaže ponosni otac blizanaca. 

Tijekom kratke veze par nikada nije razgovarao o djeci, niti je George ikada izrazio želju za potomstvom. - To jednostavno nije bilo dio mog DNK. Nismo to planirali. Nismo o tome razgovarali sve dok se nismo vjenčali, što je zapravo zanimljivo. Ljudi su pretpostavili da ne želimo djecu. Onda smo nakon vjenčanja razgovarali, shvatili koliko smo imali sreće u životu i zaključili da bismo to trebali podijeliti. Bilo bi egoistično da smo sve zadržali za sebe - ispričao je.  Amal je ubrzo ostala u drugom stanju, i to, kaže George, prirodnim putem. Upravo je on bio s njom na prvom ultrazvuku. - Liječnik je rekao: “Evo jedno”. Odgovorio sam: “Divno”. A zatim: “Evo i drugo”. Šokirao sam se. Sjedili smo, gledao sam u papir koji su nam dali i mislio da je posrijedi pogreška - otkrio je glumac. 

Amal je blizance rodila 6. lipnja prošle godine, mnogo prije termina. Prvi je na svijet stigao sin Alexander, a minutu i 49 sekundi poslije i kći Ella. Rođeni su u londonskoj bolnici St. Mary’s, istoj onoj u kojoj je Catherine, vojvotkinja od Cambridgea, rodila svoju djecu. 

- Umorni smo, oboje smo jako umorni. Ona vjerojatno više od mene. Odlično se snalazim s pelenama, što nisam mogao ni zamisliti - kaže George koji je otac postao u 56. godini. Iako uživaju u novoj ulozi, ne kriju da se, s obzirom na humanitarni rad kojim se oboje bave i zbog čega im je život ponekad ugrožen, ne boje za svoju sigurnost.

- Ja sam u nevolji tek kada dođem u određene zemlje, a ona je u opasnosti cijelo vrijeme. Prije tri godine morala je otputovati u Egipat kako bi novinara Mohameda Fahmyja izbavila iz zatvora. Kada je stigla, bio je to ružan prizor. Predsjednik Abdel Fattah al-Sisi i ostali nisu bili oduševljeni. Još gore, u rujnu 2015. otišla je na Maldive kako bi predsjednika Mohameda Nasheeda izvadila iz zatvora. To je bivši vođa zatvoren zbog optužbi za terorizam koje je američko državno odvjetništvo proglasilo lažnima. Maldivi imaju najvišu stopu regrutiranja ISIS-a, stoga je to bilo jako nezgodno. Kada je Amal dolazila u grad, njezin savjetnik Mahfooz Saeed srušen je s motocikla i izboden po glavi kao upozorenje. Primili smo dosta prijetnji i sve ih shvaćamo ozbiljno - ispričao je George. 
Par je mnogo razgovarao o tome koliko bi se trebali dalje izlagati, osobito zato što sada imaju djecu. 

- Kad se napokon vratila s Maldiva, imala je jednog klijenta zatvorenog u Azerbajdžanu. Rekao sam joj: “Možemo li se dogovoriti? Neću ići u Južni Sudan, a ti nemoj ići u Azerbajdžan. Kako ti se to čini?”. Zasad dobro, odgovorila mi je. Ali nisam siguran da će izdržati - priznaje. 

Otprije je poznato da Amal nema namjeru zapostaviti karijeru te da planira nastaviti raditi u Londonu. 
- Amal je vrlo odlučna u namjeri da nastavi međunarodne i humanitarne aktivnosti. Naša je komora jedinstvena po tome što je polovica posla koji odradimo ili socijalna pomoć ili pro bono - rekao je dalje izvor. Brojni kolege za nju imaju samo riječi hvale. 

- Briljantan je i strastven borac za ljudska prava. Kolege joj se dive i poštuju je - rekao je Geoffrey Robertson QC, njezin šef ureda. 
S njim se složila i odvjetnica Robin Jackson koja kaže: 

- Otkako je stigla u ured, Amal je divna. U sve što je uključena unosi svjetlost i oduševila sam se kada sam čula sretne vijesti. 
Dobar dio svojih prihoda, uključujući i zaradu tvrtke njezina supruga, Casamigos Tequila, par donira u humanitarne svrhe. Rekli su da će milijun dolara dati Southern Poverty Law Centeru, a 20 milijuna dolara namijenili su udruzi Clooney Foundation for Justice za edukaciju izbjeglica, njihov smještaj u SAD-u, izgradnju škola za njih i sustava za monitoring sudova koji podupiru represiju vlasti. Također su u svoj dom primili izbjeglice iz Iraka. Dječak koji trenutačno studira na University of Chicago smješten je u glumčevu domu u Kentuckyju. 

- Bio je u autobusu za Mosul kada je ISIS upucao vozača i rekao: “Tko god želi studirati, ubit ćemo ga”. Preživio je i došao u Ameriku. Prošao je sve kontrole, rekli smo mu: “Slušaj, čuvamo ti leđa. želiš se obrazovati? želiš ići naprijed? Možemo ti pomoći", kaže George na kojeg je Amal, ljepotica iznimne inteligencije, očito znatno utjecala.