Ponekad sam nestašna, ali ne volim skandale. Kao dijete bila sam pravi vražićak i roditelji su govorili da se zbog toga nadaju da se neću baviti javnim poslom. To su bili obični dječji nestašluci koje i danas ponekad ponovim. I eto, bavim se javnim poslom, ali ne punim novinske stupce skandaloznim naslovima - kaže 31-godišnja Damla Sönmez koja je domaću publiku osvojila ulogom Gürlu u turskoj uspješnici ‘Rat ruža’ na Novoj TV.

- Gürlu sa sestrom i ocem živi na njihovu imanju, a životni uzor joj je kći njezinih gazda, Gulfem, koja je uspješna modna dizajnerica. Vođena željom da jednog dana surađuje s njom, Gürlu upisuje fakultet, a Gulfem joj uskoro postaje neprijateljica. Zapravo glumim osvetoljubivu djevojku koja pokušava bivšoj prijateljici oteti posao, status, ali i muškarca - govori Damla koja ističe da je u stvarnosti potpuna suprotnost ulozi koja ju je proslavila. - Ne bih nikad bila spremna planirati urote i osvete kako bih nekome napakostila. Iako pisac Henry Becque kaže da je osveta posljedica slabosti duše koja ne može podnijeti nepravdu, rekla bih da je osveta posljedica ljudi koji su u dubini duše nesretni - govori glumica koja je kći jedinica bogatih i obrazovanih roditelja čiji su preci Čerkezi, kavkaski starosjedilački narod.

- Rođena sam u Istanbulu, gdje sam još kao djevojčica poželjela biti glumica. Tu sam želju otkrila roditeljima koji su me htjeli odvući od toga jer su smatrali da ću glumačke vještine naučiti onako usputno, na fakultetu. Nisam im se protivila, ali htjela sam biti spremna kad za to dođe vrijeme pa sam, kao srednjoškolka, uz dramske grupe pohađala i glazbenu školu. Tri godine učila sam svirati klavir i glumila sam u školskim predstavama. Kad je došlo vrijeme upisa na fakultet, željeli su da studiram nešto od čega ću financijski biti neovisna i dobivati sigurnu plaću. No kada su vidjeli koliko volim glumački posao, uvijek su stajali uz mene. Obitelj je moja najveća potpora - govori Damla koja je u Istanbulu pohađala francusku srednju školu nakon čega se preselila u Francusku.

Turska zvijezda bivšeg dečka prevarila sa sadašnjim zaručnikom
Story 

- Volim francusku kulturu, način života, umjetnost, modu. Upisala sam sveučilište Sorbonne u Parizu gdje sam provela predivne godine - ističe ova brineta kojoj je film velika ljubav, a prvu ulogu na velikom platnu dobila je 2009. i tada je počeo njezin uspon u glumačkom svijetu. Dobitnica je brojnih priznanja - za najbolju sporednu glumicu na 46. filmskom festivalu Golden Orange, za najbolju glumicu na milanskom međunarodnom filmskom festivalu, a bila je i predsjednica festivala Flying Broom Women’s Film Festival.

- Sretna sam što imam priliku raditi posao koji volim. Pitaju me nedostaje li mi ponekad motivacije. Ponekad je ima u izobilju, a ponekad mi se čini da se više neće vratiti. Prisiljavam se razvijati. Takva su stanja normalna kod umjetnika. Srećom, brzo prođu - kaže Damla. Osim glumačkim talentom, stupce turskih medija nerijetko puni i ljubavnim životom kojim je, kaže, oduvijek bila zadovoljna. Prvu ozbiljnu vezu imala je s kolegom Ushanom Çakırom s kojim je bila u vezi tri godine, a nakon prekida upoznala je još jednog glumca, Özgüra Çevika iz serije ‘Anđeli’. Njihov prekid početkom prošle godine sve je iznenadio, a još je više javnost zbunilo pomirenje s Ushanom, s kojim se lani i zaručila. Pisalo se tada da je Özgüra varala, ali ona nije marila za takve komentare.

- Ne reagiram na svaki prigovor i komentar jer dobro znam procijeniti kada postoji razlog za nervozu, a kada je to rezultat nečije provokacije. Ne pada mi na pamet zamarati se time niti dopustiti da to utječe na moje raspoloženje i, još gore, na moju sreću. Imam muškarca kojeg volim, posao koji mi je strast od djetinjstva, svi smo zdravi, što bih još mogla poželjeti - govori te otkriva čime ju je osvojio 34-godišnji Ushan.

- Iznimno je pažljiv i brižan. Ponekad me iznenadi buketom omiljenog cvijeća na kuhinjskom stolu, malim znakom pažnje, često mi govori koliko sam mu važna i koliko me voli. Osjećam se voljeno i istom mjerom uzvraćam osjećaje, što mi je najvažnije - priznaje. Bez obzira na navode da je bivšeg dečka varala sa sadašnjim zaručnikom, Damla je jedna od rijetkih glumica koja karijeru nije gradila na skandalima nego je do uspjeha došla isključivo zamijećenim ulogama i velikim trudom, a priznaje da joj je na putu do zvjezdanog statusa pomogao i izgled.

- Izgled mi je pomogao u životu, neću to poreći, ali nije bio presudan u karijeri - govori te ističe kako puno pozornosti posvećuje prehrani jer smatra da joj zdrava hrana daje snagu. - Kuham kad imam vremena. Obožavam mesna jela. Imam recepte za različite marinade, upotrebljavam sastojke poput sojina umaka i meda. U mom hladnjaku uvijek ima mlijeka, mineralne vode i raznih umaka. Volim biti u formi jer se tada osjećam najzdravije, a u tome mi pomaže i pilates - kaže glumica.

Iako pazi na prehranu, Damla ima mali porok. - Volim gumene bombone. Mogla bih ih jesti stalno, ali srećom, naučila sam se kontrolirati. Nemam želju za hamburgerima i ostalom brzom hranom, ali gumenim medvjedićima ne mogu odoljeti - priznaje. Iako trenutačno uživa u ranim tridesetima i živi punim plućima, 162 centimetra visoka glumica u bliskoj budućnosti nada se proširenju obitelji.

- Tko god kaže da je u dvadesetima bio najsretniji i najsigurniji u sebe, vjerojatno laže. Tek u tridesetima svaka žena može prigrliti sebe sa svim svojim vrlinama i manama. Nemam više potrebu svima se svidjeti, biti zabavna i lijepa. Postala sam svjesna da je život jedan i da je važno svakoga dana biti najbolja verzija sebe. Tek kada dođemo do te faza života, spremne smo i same podariti život. Voljela bih uskoro dobiti dijete. To će mi biti najveći dar - zaključila je glumica pred kojom je uskoro novo životno poglavlje - bračni život.