Prema policijskim procjenama, šest tisuća ljudi okupilo se prošle subote na zagrebačkom Trgu kralja Tomislava, gdje je održan prosvjed protiv obiteljskog nasilja i nasilja nad ženama. Riječ je o prosvjedu koji je organizirala Facebook grupa naziva #spasime koju je početkom ožujka pokrenula scenaristica, glumica, spisateljica i urednica lifestyle rubrike časopisa Storybook Jelena Veljača. 
Potaknuta posljednjom u nizu strahovitih vijesti objavljenih na stranicama Crne kronike, onom o ocu koji je s balkona kuće na Pagu bacio svoje četvero djece, Jelena je odlučila reagirati. S ostalim članovima inicijative organizirala je prosvjede u nekoliko hrvatskih gradova kako bi iskazali solidarnost sa žrtvama nasilja te od države zatražili njihovu primjerenu zaštitu. Naveli su niz konkretnih zahtjeva koji se sastoje od prijedloga zakonodavnih izmjena, izmjena provedbene prakse, mjera edukacije i prevencije te mjera osnaživanja institucija sustava. 

'Jako sam zadovoljna. Ne znam kakve su procjene, meni je trg izgledao prepun. Policijske procjene dobit ćemo naknadno, ali ovo je izgledalo toliko fascinantno da točna brojka i nije važna. Meni je važno da su se čuli zahtjevi, da se čulo ono što mi tražimo i da je gospodin Andrej Plenković kao građanin Republike Hrvatske stajao tamo i slušao cijeli prosvjed', rekla nam je Jelena, koja se s premijerom vidjela i u ponedjeljak na sastanku na kojem su dogovorili da će do kraja godine pokrenuti 24-satni telefon za žrtve nasilja, da će u svim županijama otvoriti sigurne kuće te da će u srednjem roku slijediti izmjene kaznenog zakona tako da se postrože kazne za nasilnike. 

Ništa od toga ne bi bilo moguće da Jelenu i njezinu inicijativu nisu podržali brojni građani i javne osobe kao što su glumci Goran Navojec, Ana Maras Harmander, Csilla Barath Bastaić, Ecija Ojdanić, pjevači Nina Badrić i Massimo Savić, voditeljica Nevena Rendeli Vejzović, blogerica Ella Dvornik s cijelom ekipom showa ‘Zvijezde pjevaju’ i drugi. Glumci Filip Juričić i Darija Lorenci Flatz pročitali su priče nekih od žrtava nasilja, a glazbenica Gabi Novak je uz pratnju sina Matije Dedića otpjevala stari hit ‘Hrabri ljudi’. Uz Jelenu su bili njezin bivši suprug, glumac Dražen Čuček, te njihova trogodišnja kći Lena. No mnogi su primijetili da u blizini nije bilo njezina novog dečka, Ivana Galea, direktora Odjela prodaje RTL-a Hrvat­ska, također razvedenog oca dvoje djece. To možda i nije toliko neobično jer je Jelena itekako nastojala u prvi plan prosvjeda staviti žrtve nasilja, a ne privatni život. No doznajemo kako je ipak riječ o nečemu drugome, a ne o izbjegavanju bliceva. Osobe bliske paru potvrdile su nam da već neko vrijeme nisu zajedno. Prve naznake prekida pojavile su se još u veljači, kada je Jelena za jedan portal napisala kolumnu ‘Jesu li nam muškarci doista potrebni?’ 

'Mandy Moore upravo proživljava osobnu revoluciju jer progovara o svom braku koji je bio vrtlog emotivnog i psihičkog zlostavljanja uz, paradoksalno, njezin konstantni trud ne bi li taj isti brak uspio. Poznato? Meni jest, i ne govorim o svojim (kratkim) brakovima; govorim o gotovo svakom drugom odnosu oko sebe. Iako kultura koja nas okružuje još duboko vjeruje, a i mi zajedno s njom, da nismo ‘uspjele’ ako nismo ‘u paru’, dokazi su nepobitno drukčiji: upravo zajednice, bračne ili izvan­bračne, pomažu muškarcima da uspiju, a žene, s druge strane, redovito uguši u moranjima i očekivanjima (kuhinja-kuća-posao-djeca), da tek kad taj isti, uspješni muškarac, doživi krizu srednjih godina, poševi mlađu, gluplju, banalniju i neiskusniju, te ode, ta ista žena može početi skidati kile koje je dobila jer bi normalno jela tek oko ponoći kad bi svi zaspali, a ona oribala tanjure, jer je seks postao tlaka, a orgazam glumljen ili rijetkost, jer su emocije postale rezervirane za djecu, a njezina karijera nepostojeća (jer bolovanja, vrtići, zadaće, treninzi nakon posla, ne njezini, dakako)...', samo je dio onoga o čemu je pisala Jelena koja se ubrzo nakon toga zaputila na odmor u Aziju. 

I to ne u društvu novog partnera, nego bivšeg supruga i njihova djeteta. Ni na njezinim fotografijama više se ne nazire Ivan, koji je snimljen na ručku na Badnjak, na kojem su bili i Jelenin brat Ivan Veljača sa suprugom Anom Vučak Veljačom, njezina bliska prijateljica Jana Škrgulja i bivši suprug, a Jelena ju je objavila na Instagramu. Budući da ih je vezala poslovna suradnja, jer je Jelena producentica serije ‘Pogrešan čovjek’ koja se emitira na RTL-u, nitko tada nije ni posumnjao da je riječ o ljubavnom odnosu. No odala su ih učestala druženja udvoje po gradu koja su zabilježili fotografi. Mediji su odmah objavili vijest o novoj ljubavi, i to četiri mjeseca nakon što je Storyju potvrdila da se raspao njezin drugi brak s Draženom. 

'Da, nažalost, istina je. Obitelj i prijatelji znaju da smo razdvojeni već neko vrijeme, zajedno nastavljamo odgajati Lenu i to nam je najvažnije. Više izjava na tu temu nećemo davati u najboljoj namjeri da zaštitimo njezinu privatnost. Hvala na razumijevanju', rekao nam je tada bivši par, koji je unatoč razlazu održao skladan, prijateljski odnos i danas zajedno odgaja svoju mezimicu.