U drugoj polufinalnoj večeri 64. Eurosonga koji se održava u izraelskom Tel Avivu od 14. do 18. svibnja, naš 19-godišnji predstavnik Roko Blažević s pjesmom 'Dream' nije se uspio plasirati u finale natjecanja. Sinoć se 18 zemalja borilo za prolaz u završnicu, a samo ih je prošlo. Roko je nastupio deseti po redu. Premda se dvorana utišala i bez daha pratila njegovu izvedbu, praćenu plesom 29-godišnjeg Diega Siquera i 21-godišnjeg Endija Schröttera po koreografiji Lea Mujića, i premda je dao sve od sebe i pružio odličan nastup, na kraju glasovanja nije dobio dovoljno bodova za prolaz. 

Jedan od razloga što se nije dovoljno svidio publici možda su bila zlatna krila koja su on i plesači imali na leđima. Naime, već i prije nastupa bilo je komentara kako su krila pretjerivanje, a tijekom nastupa na Twitteru su mnogi komentirali kako s krilima njegov nastup podsjeća na Lucifera koji pada iz raja ili na reviju Victoria`s Secreta. Bilo kako bilo, Hrvatska može biti ponosna na Roka jer je dao sve od sebe.

Za borbu u finalnoj večeri natjecanja, koja će održati 18. svibnja, prolaz su osigurale Makedonija, Nizozemska, Albanija, Švedska, Rusija, Azerbajdžan, Danska, Norveška, Švicarska i Malta, gdje će ih čekati Slovenija, Bjelorusija, Cipar, Estonija, Češka, Grčka, Srbija, Island, San Marino i Australija te zemlje koje su prošle u prekvalifikacijama, a to su Velika Britanija, Izrael, Španjolska, Italija, Njemačka i Francuska. Potvrđeno je da će subotnju večer otvoriti pop kraljica Madonna, a šuška se da će za to dobiti tri milijuna dolara. Navodno je u Tel Aviv stigla sa svojtom od stotinjak ljudi.

Čim je završio s nastupom, Roko se javio obožavateljima putem Instagrama i opisao dojmove. 'Jako smo zadovoljni nastupom, treme nije bilo, a jedino sam na početku imao probleme s dimom koji me dosta gušio', otkrio je pjevač probleme koji su ga snašli. Iako nije uspio ostvariti svoj cilj, obožavatelji su ga obasipali komplimentima i pohvalama.

'Ne shvaćam zašto ljudi toliko podcjenjuju njegovu pjesmu. Nepravedno je ispao', pisali su gledatelji. 'Naježila sam se koliko moćna pjesma i još moćniji glas', napisala je 'susjeda'. 

Drugu polufinalnu večer pratilo je oko 200 miljuna gledatelja. U pauzi su nastupali jedan od najpopularnijih izraelskih bendova, Shalva Band, čiji glazbenici su osobe s tjelesnim oštećenjima te Lior Suchard, izraelski mentalist i 'mističar' koji izvodi 'nadnaravnu zabavu'. Spektakl su vodila dvojica muških voditelja, producent Erez Tal, koji je izmislio format showa Big Brother, i vodeći izraelski TV voditelj i scenarist Assi Azar te dvije ženske voditeljice, supermodel Bar Refaeli i najpopularnija izraelska TV voditeljica Lucy Ayoub. 

Šefica hrvatskog izlasanstva bila je Elizabeth Homsi, a autori umjetničkog koncepta su Mihovil Bek i Jacques Houdek, koji je ujedno bio i mentor Roka Blaževića. Pjesma 'The Dream' s kojom je nastupao, san je o ljubavi, a Roko je ulozi hipersenzibilnog mladog umjetnika, predstavnika milenijske generacije koji se, smješten u životni teatar, na početku svoga životnoga puta, suočava s bolnom stvarnošću i postaje svjestan činjenice da život nije bajka, da korača u svijet koji netko drugi gradi i ruši za njega i njegovu generaciju.

Prva je nastupala predstavnica Armenije, 24-godišnja Srbuk s pjesmom 'Walking out'. Ona je pop-soul kantauatorica i najveća pjevačka zvijezda u toj zemlji, čija karijera je krenula nakon nastupa u showu 'X-Factor', a pobijedila je i u tamošnjem izdanju showa 'The Voice'.

Druga je nastupila 25-godišnja bivša vizažistica Sarah McTernan koja predstavlja Irsku s pjesmom '22'. Nastup na 'The Voice of Ireland' bio joj je prvi javni nastup i oduševila je žiri. Sarah sada ima svoj vlastiti bend zvan The Jeds.

Treća je na pozornicu izašla predstavnica Moldavije, 27-godišnja Anna Odobescu s pjesmom 'Stay'. Anna je rano izgubila oca i našla utjehu i mir u glazbi. Osvojila je prva mjesta na brojnim međunarodnim glazbenim natjecanjima. 

Četvrti je nastupio 24-godišnji predstavnik Švicarske, Luca Hanni s pjesmom 'She got me'. Pobijedio je u njemačkoj verziji showa 'Pop Idol' zvanoj 'Njemačka traži superzvijezdu'. Odrastao je u muzičkoj obitelji i svira bubnjeve, piano i gitaru.

Peti su nastupili predstavnici Latvije, četveročlana pop indie grupa Carousel s pjesmom 'That Night'. Do 2018. izvodili su tuđe pjesme, a nakon toga počeli su raditi na svom prvom albumu i pobijedili na domaćem natjecanju za Euroviziju zvanom 'Supernova'.

Šesta je nastupila predstavnica Rumunjske, 25-godišnja kantautorica i jazz pjevačica Ester Peony s pjesmom 'On a Sunday'. 

Sedma je nastupila predstavnica Danske, 20-godišnja Leonora s pjesmom 'Love is forever'. Osim glazbom bavi se i umjetničkim klizanjem te je čak tri puta bila prvakinja Danske u tom sportu. 

Osmi je nastupio predstavnik Švedske, 28-godišnji kantautor John Ludvik s pjesmom 'Too Late for Love', koja je postala megahit u Švedskoj i još uvijek ne silazi s prvog mjesta slušanosti. Publiku je digao na noge veselim ritmom.

Deveta je nastupila predstavnica Austrije, 31-godišnja kantautorica i producentica elektronske, hip hop i techno glazbe Paenda s pjesmom 'Limits', koja govori o tome da treba pronaći granicu u ambiciji za uspjehom prije nego se čovjek slomi od umora, što se i njoj zamalo dogodilo. 

Deseti je nastupio predstavnik Hrvatske, 19-godišnjeg Roko Blaževića s pjesmom 'The Dream', s kojom je pobijedio na festivalu 'Dora'. Iako su se čule kritike na račun njegovih zlatnih krila, Roko se ipak odlučio nastupiti u njima, zajedno sa svojim plesačima, 29-godišnjim Diegom Siquerom i 21-godišnjim Endijem Schrötterom. Publiki je doslovce zastao dah tijekom njegove izvedbe. Video možete vidjeti na početku ovog članka.

Jedanaesta je nastupila predstavnica Malte, 18-godišnja Michela s pjesmom 'Chameleon'. Ima široki raspon glasa i voli pjevati sve žanrove, od popa, countrya do soula. 

Dvanaesti nastup pripao je predstavniku Litve, 28-godišnjem Juriju Veklenku s pjesmom 'Run with the Lions'. Pop glazbenik koji je odrastao u glazbenoj obitelji pobijedio je na nekoliko natjecanja u svojoj zemlji. 

Trinaesti je nastupio predstavnik Rusije, 36-godišnji Sergey Lazarev s pjesmom 'Scream'. On je jedan od ruskih najpopularnijih pjevača, glumaca i voditelja, a dok je bio mlađi bio je i uspješan gimnastičar. Dvoranom su se prolomile snažne ovacije i vriskovi kada je završio pjesmu. 

Četrnaesta je nastupila predstavnica Albanije, 36-godišnja Jonida Maliqi s pjesmom ''Ktheju tokës'. Ona je jedna od najpopularnijih albanskih pjevačica, voditeljica, influencerica i ikona mode, a bavi se i poduzetništvom i humanitarnim radom. Jedina je koja je čitavu pjesmu otpjevala na materinjem jeziku. 

Petneasti su nastupili predstavnici Norveške s pjesmom 'Spirit in the Sky', tročlani bend Keiino koji je nastao 2018., i koji miješa elektronski pop s nordijskim narodnim melodijama. Čine ga kantautor Tom Hugo, Fred Buljo i pjevačica Alexandra Rotan. Publika je jako dobro prihvatila ovu optimističnu pjesmu.

Šesnaesti je nastupio predstavnik Nizozemske, 26-godišnji Duncan Laurence s pjesmom 'Arcade'. Odrastao je u mjestu gdje se praktički nije svirala glazba, a u školi su ga puno zadirkivali pa je u glazbi pronašao utjehu. On je otpočetka na kladionicama stajao za favorita. 

Sedamnaesta je nastupila 33-godišnja predstavnica Sjeverne Makedonije Tamara Todevska s pjesmom 'Proud'. Najuspješnija je glazbenica u toj zemlji. Odrasla je u muzikalnoj obitelji i s glazbom se počela baviti od šeste godine. 

I posljednji je nastupao 28-godišnji kantautoru Chingiz, predstavnik Azerbejdžana, koji je izveo pjesmu 'Truth'. Glazbom se bavi od malih nogu, a pobijedio je na tamošnjoj inačici showa 'Pop Idol' i postao najpopularniji azerbejdžanski izvođač. Bavi se i kung fuom i jogom.