Ovogodišnje 64. natjecanje za najbolju pjesmu Europe, Eurosong, održava se u izraelskom Tel Avivu od 14. do 18. svibnja. Inače, već 15 godina za redom ovo veliko natjecanje je raspoređeno na dvije polufinalne večeri i jednu finalnu. Prva se održava utorkom, druga četvrtkom, dok se finale odražava danas, odnosno u subotu.

U današnje finalno natjecanje, plasirali su se predstavnici Grčke, Bjelorusije, Srbije, Cipra, Estonije, Češke, Australije, Islanda, San Marina i Slovenija, koji su nastupili u prvoj polufinalnoj večeri. U drugoj večeri u veliko finale ušli su Sjeverna Makedonija, Nizozemska, Albanija, Švedska, Rusija, Azerbajdžan, Danska, Norveška, Švicarska i Malta, a direktan plasman su ostvarili predstavnici Francuske, Španjolske, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke te zemlja domaćin, Izrael.

Od 2013. godine, redoslijed nastupa određuju producenti Eurosonga, vodeći se premisom 'da se svaka pjesma istakne na svoj način'. Večeras će ovim redoslijedom nastupati: Malta, Albanija, Češka, Njemačka, Rusija, Danska, San Marino, Sjeverna Makedonija, Švedska, Slovenija, Cipar, Nizozemska, Grčka, Izrael, Norveška, Ujedinjeno Kraljevstvo, Island, Estonija, Bjelorusija, Azerbejdžan, Francuska, Italija, Srbija, Švicarska, Australija i Španjolska.

Za dobru atmosferu pobrinut će se četvero voditelja, što je sasvim očekivano, jer je prije dvije godine Eurosong u Kijevu imao tri voditelja, prošlogodišnji Eurosong četiri voditeljice, a ovogodišnjem su domaćini Bar Refaeli, Ereza Zala, Assi Azar i Lucy Ayoub. Osim toga, kako je već najavljeno, pop ikona Madonna izvesti će dvije pjesme, 'Future' i svjetski megahit 'Like A Prayer'.

Nekoliko sati prije održavanja finala Eurosonga 2019., dogodio se neviđeni skandal, a sve zbog nesmotrenosti. Europska radiotelevizijska unija raspustila je bjeloruski žiri za Eurosong 2019. Razlog zbog čega jest taj što su u srijedu u intervjuu za bjeloruski portal Tut otkrili kako su glasovali u prvom polufinalu.

21:00 Počinje 64. natjecanje za najbolju pjesmu Europe.

21:03 Na pozornicu je izašla prošlogodišnja pobjednica Eurosonga Netta i pozdravila sve prisutne i gledatelje pred malim ekranima.

21:04 Predstavljaju se svi ovogodišnji finalisti.

21:10 Prošlogodišnja pobjednica Netta predstavlja ovogodišnje voditelje Eurosonga - Bar Refaeli, Ereza Zala, Assi Azar i Lucy Ayoub.

21:15 Službeno je otvoreno natjecanje.

21:16 Prva nastupa predstavnica Malte, 18-godišnja Michela s pjesmom 'Chameleon'. Za finale je odabrala jednostavnu bijelu odjevnu kombinaciju, a na pozornici joj se pridružuju plesači.

21:20 Druga nastupa predstavnica Albanije, 36-godišnja Jonida Maliqi, s pjesmom 'Ktheju tokës'. Ona je jedna od najpopularnijih albanskih pjevačica, voditeljica, influencerica i ikona mode, a bavi se i poduzetništvom i humanitarnim radom. Pjesmu pjeva na materinjem jeziku.

21:24 Treći na pozornicu izlaze Česi s pop pjesmom 'Friend of a Friend' u izvedbi grupa Lake Malawi. Inače, bili su predgrupa poznatoj grupi '30 Seconds to Mars'.

21:28 Četvrta je Njemačka s pjesmom 'S!sters', koju izvodi istoimeni bend.

21:32 Peta zemlja je Rusija. Ruski najpopularniji pjevač, 36-godišnji Sergey Lazarov izvodi pjesmu 'Scream'. Osim pjevanja, bavi se i glumom te je i voditelj, a dok je bio mlađi, bio je uspješan gimnastičar. Neki kažu da je i favorit na ovogodišnjem Eurosongu.

21:37 Šesta zemlja koja se večeras bori za pobjedu je Danska. Nastupa 20-godišnja Leonora s pjesmom 'Love is Forever'. Izazvala je oduševljenje i ovacije iz publike.

21:41 San Marino je u finalu s pjesmom 'Say na na na', u izvedbi Serhata. 

21:45 Predstavnica Sjeverne Makedonije je 33-godišnja Tamara Todevska, koja izvodi pjesmu 'Proud'. Najuspješnija je glazbenica u toj zemlji, a odrasla je u glazbenoj obitelji i glazbom se počela baviti od šeste godine. Pjevala je 2004. godine s Tošem Proeskim kao prateći vokal. Pjesmu je posvetila svojoj kćeri.

21:52 Švedski predstavnik je 28-godišnji kantautor, John Ludvik, s pjesmom 'Too Late for Love'. Pjesma je postala megahit u Švedskoj i još uvijek ne silazi s prvog mjesta slušanosti. Mnogi ga smatraju favoritom. 

21:56 Sloveniju predstavlja Zala Kralj i Gašper Šantl s pjesmom 'Sebi'. Inače, upoznali su se preko Instagrama kada je Zala objavljivala snimke na kojima pjeva. 

22:00 Predstavnica Cipra je Tamna koja je izvela pjesmu 'Replay'. Prošlogodišnja ciparska predstavnica Elena, s pjesmom 'Fuego', izborila je visoko drugo mjesto. Publika ju je dočekala s velikim pljeskom, a nastupa u odjevena u lateks. 

22:04 Nizozemsku predstavilja 26-godišnji Duncan Laurence s pjesmom 'Arcade'. Odrastao je u mjestu gdje se praktički nije svirala glazba, a u školi su ga puno zadirkivali pa je u glazbi pronašao utjehu. On je otpočetka na kladionicama stajao za favorita. 

22:08 Grčka predstavnica je Katerina Duska koja pjeva pjesmu 'Better Love'. 

22:12 Izrael, kao domaćin natjecanja, predstavlja se s pjesmom 'Home' koju pjeva 27-godišnji Kobi Marimi.

22:16 Norveški tročlani bend Keiino izvodi pjesmu 'Spirit in the Sky'. Bend je nastao prošle godine, a miješaju elektronski pop s nordijskim narodnim melodijama. Čine ga kantautor Tom Hugo, Fred Buljo i pjevačica Alexandra Rotan. 

22:20 Ujedinjeno Kraljevstvo je ove godine u finalu s pjesmom 'Bigger Then Us', 21-godišnjeg Michaela Ricea. 

22:27 Ovogodišnji predstavnici Islanda zaista su podigli najviše prašine sa svojim BDSM nastupom. Grupa Hatari je priredila pravi show izvevši pjesmu 'Hatrið mun sigra'.

22:31 Predstavnik Estonije, Victor Crone, izvodi pjesmu 'Storm'. Inače, iako pjeva u pop produkciji, nije dobro prošao na kladionicama, ali ipak se našao u finalu.

22:35 Bjelorusiju predstavlja 17-godišnja pobjednica dječjeg Eurosonga, Zena, a otpjevala je pjesmu 'Like It'. Inače, najmlađa je predstavnica na ovogodišnjem Eurosongu.

22:39 Azerbejdžan se predstavlja s pjesmom 'Truth' koju izvodi 28-godišnji kantautor Chingiz. Glazbom se bavi od malih nogu, a pobijedio je na tamošnjoj inačici showa 'Pop Idol' i postao najpopularniji azerbejdžanski izvođač.

22:43 Francuska je ove godine jedna od favorita za pobjedu. Predstavlja je 19-godišnji Bilal Hassani s pjesmom 'Roi'.

22:47 Italiju predstavlja 26-godišnji Mahmood i izvodi pjesmu 'Soldi'. 

22:51 Predstavnica Srbije je Nevena Božović, a pjeva je pjesmu 'Kruna'. Pjesmu je inače posvetila suprugu Nikoli. Pjevala je na dječjem Eurosongu 2007. godine i osvojila treće mjesto.

22:55 Za Švicarsku nastupa LucaHänni s pjesmom 'She Got Me'. Osim pjevanja, Luca se bavio manekenstvom te je bio model za muško donje rublje. Dobio je velike ovacije odmah po izlasku na pozornicu. 

23:00 Australiju predstavlja pjesma 'Zero Gravity' u izvedi Kate Miller-Heidke. Pjesmu je napisala sa suprugom, a govori o postporođajnoj depresiji. O njezinom nastupu u polufinalu jako puno se pričalo te su je usporedili s čuvenom Elsom iz animiranog filma 'Frozen'.

22:04 Španjolsku, kao posljednju zemlju večeras, predstavlja 23-godišnji Miki. Izvodi pjesmu 'La Venda'. 

23:08 Glasanje je počelo.

23:09 Gledatelji imaju priliku vidjeti još jednom isječke svih nastupa.

23:16 Na pozornicu je izašla Conchita Wurst, pobjednica Eurosonga 2014. godine. 

23:18 Nastupaju prošlogodišnji natjecatelji ovog glazbenog natjecanja.

23:28 Gledatelji ispred malih ekrana još jednom gledaju podsjetnike svih finalista.

23:33 Madonna razgovara s voditeljem Eurosonga i daje podršku svim natjecateljima.

23:45 Natti, prošlogodišnja pobjednica, nastupa pred publikom.

23:49 Gledatelji gledaju još jednom kratke isječke svih izvedbi.

23:56 Madonna izvodi svoje dvije pjesme.

00:05 Glasovanje je završeno.

00:10 Počelo je dodjeljivanje glasova.

00:48 Čekaju se glasovi publike.

1:01 Pobjednik ovogodišnjeg, 64. natjecanja za najbolju pjesmu Europe, je Nizozemska. Italija je na drugom mjestu, a Rusija na trećem.