Prvi veliki zajednički obiteljski odmor zauvijek će pamtiti voditeljica i pjevačica Ida Prester, koja se sa suprugom Ivanom Peševskim i njihova dva sina, četverogodišnjim Rokom i jednoipolgodišnjim Rijem, nedavno vratila s putovanja u Vijetnam. Iako su naviknuti na duga putovanja, odmor u Vijetnamu prvi je takav nakon što je Zagrep-čanka u studenome 2016. rodila drugog sina.  

- Bilo je predivno, intenzivno, izazovno i jako naporno. No sve smo to i očekivali jer put s malom djecom nikad nije lak, pogotovo kad se ide tako daleko. Svjesno smo ušli u tu avanturu. Mislim da su normalne i neke krizne situacije, a na ovakvim putovanjima ima ih koliko hoćeš, bez obzira na to koliko sve isplaniraš - kaže Ida koja je uspjela sve besprijekorno isplanirati uz pomoć agencije specijalizirane za obiteljska putovanja.

- Roko je doživio stvarno nezaboravne trenutke o kojima ne prestaje pričati. Od malog Vijetnamca Thana s kojim se družio, najvećeg dvorca u pijesku na svijetu koji je sagradio s tatom, safari parka koji smo posjetili i u kojem je iz kombija gledao tigrove, lavove i žirafe kako se slobodno šeću, do bizarne scene kada su njega i Rija okružili radoznali Vijetnamci i počeli ih fotografirati jer ne vide često tako male Europljane. Sve je zapamtio i priča prijateljima u vrtiću - otkriva 39-godišnja majka te dodaje da su mlađeg sina fotografirali u tisuću situacija jer je premali da bi se sjećao puta. 

Sa starijim sinom Rokom, koji je u Vijetnamu proslavio četvrti rođendan, roditelji su već putovali na Kubu. No uvijek, kaže Ida, iznova moraju predvidjeti sve moguće situacije jer putovanje s djecom podrazumijeva veliku odgovornost. 

- Posebno smo morali obratiti pozornost na crijevne viroze. Prilagođavanje na Aziju uvijek traje pet-šest dana. Zato smo im u prehranu uveli svakodnevne probiotike već tjedan dana prije puta. Jet lag poseban je izazov za djecu. Doduše, roditeljima je još gore. Oni se samo probude u dva ujutro i očekuju da ih zabavljaš, nije im to drama. Proživjeli smo nekoliko dana totalnog kaosa između dana i noći, a nakon povratka s putovanja bilo je još gore. No sve je to dio avanture - objašnjava Ida koja priznaje da Roku i Riju ni prilagodba na azijsku hranu bila baš jednostavna.

- Moram priznati da su se dosta otimali, začini im baš ne odgovaraju. Riža i wok mogu, ali nezačinjeni. Rio je otkrio marakuju, to mu se baš svidjelo. Već sljedeće godine će ‘lupati’ po pho juhici i nudlama kao veliki - rekla je voditeljica kojoj je najviše u sjećanju ostala proslava Rokova rođendana.

- Bilo je potpuno neočekivano! Krstarili  smo zaljevom Ha long i jednu noć prespavali na brodu. Ujutro su nas zaposlenici broda iznenadili tortom usred doručka. Nismo mogli vjerovati. Iznenađenje sa svjećicama, ukrasima, a svi oko nas pjevali su ‘Happy Birthday’ na vijetnamskom. Vidjeli su u putovnici datum Rokova rođenja i sve sami organizirali. Svaka čast na profesionalnosti i odličnoj ideji.  Roko je bio u euforiji, skakao je i pljeskao, a ja sam se rasplakala, moram priznati. što više očekivati od turističke usluge od majčinih suza radosnica - zaključuje Ida, koja nakon vijetnamske avanture planira putovanje u Jelsu i Rovinj samo sa suprugom Ivanom.