Supruga britanskog princa Harrya Meghan Markle na proljeće očekuje svoje prvo dijete i ne treba joj dodatnih glavobolja, srcobolja i stresa. Tako bi se ukratko mogao sažeti razlog zbog kojeg je Kraljevska obitelj uvela nova drakonska pravila za sve posjetitelje službenih profila njezinih članova na društvenim mrežama, čiji će se računi blokirati i bit prijavljeni policiji ostavljaju li uvredljive komentare, piše E news.

Princeza Diana i princeza Margaret suočavale su se s istim pritiscima javnosti koja je pratila i komentirala svaki njihov korak, ali imale su tu sreću što tada još nisu postojali Twitter i Instagram. Društvene mreže omogućile su da se govor mržnje i necivilizirani komentari ostavljaju 24 sata dnevno, zbog čega je Meghan postala žrtva nevjerojatno puno online zlostavljanja i prijetnji njezinom životu na Twitter i Instagram profilu Kensingtonske i Buckinghamske palače, koji ona i princ Harry dijele s princom Williamom i Kate Middleton.

I ne čudi stoga da je plavokrvna obitelj povukla takav orwellovski potez kako bi zaštitila majku svog još nerođenog kraljevskog nasljednika, pritom objavivši i javni vodič koji objašnjava kako ne biti zlonamjerni 'trol' na društvenim mrežama i kako biti ljubazniji. Javnost je, pak, njihov potez nazvala srednjovjekovnom i blatantnom cenzurom. 

Meghan je u prosincu 2017. godine, nedugo nakon zaruka imala 1,9 milijuna pratitelja na Instagramu i više od 350 tisuća na Twitteru, a njezina Facebook stranica imala je 800 tisuća lajkova. Ipak je ugasila svoj privatni Instagram profil nekoliko mjeseci prije nego što se udala, kako svojim objavama ne bi ni na koji način štetila ugledu Kraljevske obitelji, i tada je priznala da se nakon toga osjeća puno slobodnije, jer 'laskanje i kritike prolaze kroz isti filter'.

Nedavno je pak u medije procurilo da je Meghan otvorila svoj tajni privatni Instagram profil kako bi mogla komunicirati s prijateljima, ali se i za to saznalo pa ga je u prosincu prošle godine ugasila.