Colin Farrell jedan je od najomiljenijih irskih glumaca, a većina obožavatelja pamti ga po ulogama u akcijskim filmovima kao što su ‘Specijalni izvještaj’, ‘Daredevil’ te ‘Poroci Miamija’. Međutim, posljednjih godina Farrell nastoji promijeniti smjer svoje karijere i prihvaća uloge u drukčijim filmovima, a jedan od njih je i ‘Dumbo’ koji se temelji na prekrasnom, tužnom i duhovitom animiranom filmu iz 1941. o sloniću golemih ušiju. Iako je 42-godišnjak nekad slovio za lošeg momka Hollywooda, frajera koji obožava lude zabave i sklon je porocima, otkako je postao otac, živi zdravije i mirnije, a upravo je u roditeljstvu iskusio najgore trenutke u životu, ali i najslađe pobjede. 

Story: Je li vam dugo trebalo da prihvatite ulogu u filmu ‘Dumbo’?
Jako malo i presretan sam jer sam kao dječak obožavao slonića Dumba. Glumim Holta Farri­era, bivšu zvijezdu cirkusa čiji se život okrenuo naglavačke nakon povratka iz rata. On se ponovno zapošljava u cirkusu, gdje će se morati brinuti o malom slonu prevelikih ušiju. Sretan sam što sam imao priliku raditi s odličnim glumcima. I, naravno, ne smijem zaboraviti redatelja ovog filma, legendarnog Tima Burtona. 

Story: Kako je proteklo snimanje filma?
Kažem to nakon svakog filma, ali sada najiskrenije tvrdim da sam se zabavio kao nikad. Nisam imao osjećaj da radim. Upoznao sam nove ljude, a najviše cirkuskih izvođača koji su se okupili sa svih strana svijeta, od Mongolije i Južne Afrike do Sjeverne Afrike i Južne Ame­rike. Sjećam se da sam prvog dana snimanja stao u kut, promatrao žonglere kako izvode vratolomije i zapitao se kako je to moguće.

Story: Uz vas se veže stereotip da ste glumac iz akcijskih filmova. Smeta li vam to?
Ne znam, nisam se brinuo o tome što želim biti i kako me gledatelji trebaju zamišljati. Do­bro, možda mi nude više uloga u akcijskim filmovima nego što bih želio, ali nisam u zatvoru pa da razmišljam o tome kako pobjeći iz njega.

Story: Petnaest godina borili ste se s alkoholom. S kojim ste se izazovima sreli nakon prestanka opijanja i drogiranja?
Bojao sam se svega, među ostalim i seksa. Strahovao sam da neću moći govoriti. Nisam bio trijezan 15 godina. Dvije i pol godine nakon što sam prestao piti, vodio sam ljubav s jednom ženom i bilo je to neopisivo zastrašujuće iskustvo. Nakon što je taj čin završio, zatvorio sam se u sobu i bio na rubu suza. Osim što sam sumnjao u svoje ljubavničke sposobnosti, bojao sam se da trijezan neću moći prozboriti ni riječi. Jedno­stavno, dotad sam bio naviknut na pijanstvo, mračne sobe, klubove i zahode.  



Story: Kada ste prvi put probali alkohol?
Kad mi je bilo 14 godina počeo sam piti gotovo svakodnevno. Bio sam prilično bolestan. Na početku odvikavanja bilo mi je strašno teško, ali nisam imao izbora. Zapravo, oduvijek se borim s nekom ovisnošću. Kada sam imao sedam godina, jeo sam samo čokoladice. Kada sam bio malo stariji, jeo sam samo pire od krumpira,  poslije mi je dosadio i jeo sam isključivo tunu.

Story: Istaknuli ste da ste se poroka odlučili riješiti ponajprije zbog sinova, 15-godišnjeg Jamesa i devetogodišnjeg Henryja. Kako su utjecali na vas?
Želim živjeti što dulje, želim ih gledati kako odrastaju. Potrošio sam toliko energije na uništavanje sebe. Kada sam postao otac, odlučio sam tu energiju usmjeriti na nešto pozitivno.  

Story: Vaš stariji sin James boluje od rijetke genetske bolesti koja utječe na kretanje, govor i razvoj. Patite li zbog njegova zdravstvena stanja?
Ne jer ne smatram da je bolestan. Taj mi je mali čovjek spasio život. Shvatim da je drukčiji od ostalih kada ga gledam u igri s vršnjacima. Tada shvatim da ima problema. Inače ne gledam na njega kao na bolesnika. Od prvog dana mislim da je točno onakav kakav treba biti. Naj­ljepše stvari koje vam se u životu dogode su neplanirane, a takav je meni James. On je dar i nije nam donio osjećaj srama ili bola. Kad je napravio prve korake u četvrtoj godini, slomio sam se. Svaku malu pobjedu slavimo. Ponekad razmišljam kako je ljudima koji nemaju novac, a nađu se u takvoj situaciji? Imam tu sreću da Jamesu mogu priuštiti najbolje lijekove. 



Story: Svi roditelji imaju određene strahove. Koji su vaši?
Svijet je oduvijek bio opasno mjesto, ali mi živimo u sigurnom okruženju. Strah je jaka sila, a da ne bih postao destruktivan, moraš ga prihvatiti i ne dopustiti mu da dominira životom. Dat ću sve od sebe da zaštitim sinove. Imam kuću u Los Angelesu i stan u Dublinu koji iznajm­ljujem. Ondje odlazim, nažalost, samo nekoliko puta godišnje i barem jednom nastojim povesti i sinove kako bi čuli sjajan irski naglasak i od nekoga drugog, a ne samo od mene. 

Story: Gotovo tri godine u vezi ste s Kelly McNamarom i o tome nikada niste govorili. Zašto ste odlučili kriti to od javnosti?
Ne krijem vezu, ali o njoj ne želim govoriti. Neke je stvari bolje zadržati za sebe. 

Story: Što vam je najvažnije u vezi?
Iskrenost, jedan od najljepših darova u životu. Ona ti omogućuje da doznaš trebaš li biti u vezi s nekim. Ljudima je teško biti otvoren, teško im je biti iskren, teško im je priznati da su ranjivi. A iskrena ljubav je najljepša.