Glumac Rade Radolović, kojeg smo donedavno gledali u dramskoj seriji ‘Pogrešan čovjek’, unutarnju sreću, ali i brojne druge blagodati pronašao je u plivanju u moru tijekom cijele godine, čak i zimi kad je temperatura mora manja od 10 Celzijevih stupnjeva. Upravo zato ispričao nam je priču o fascinantnoj mogućnosti prilagodbe organizma.

Story: Kada vas je počelo privlačiti plivanje u moru zimi?

More me zimi oduvijek više privlačilo nego ljeti. Često sam viđao zimske kupače, a njih je u Puli mnogo i prakticiraju to više od deset ili dvadeset godina. Prijatelj iz Zagreba preporučio mi je da pogledam dokumentarac o Wimu Hofu ‘The Iceman’, što me dodatno motiviralo. Nakon jednog ljeta, prijatelj i ja nastavili smo plivati cijelu zimu. To sada prakticiram već četiri godine, a često se i tuširam hladnom vodom. Najviše me privuklo to što je more zimi čarobno. 

Story: Kako izgledaju pripreme za plivanje na niskim temperaturama? 

Fascinantna je mogućnost prilagodbe organizma. Postoje razne pripreme, kao što su vježbe disanja, razgibavanje ili lagana fizička aktivnost. Netko ih radi, netko ne, svatko po svojoj navici ili potrebi. Osobno na plažu volim doći toplo odjeven, kratko se razgibati, nekoliko puta duboko udahnuti i izdahnuti i jednostavno ući, a u moru koje je uvijek hladno budem po osjećaju. Tijelo se brzo navikne i onda počinje uživanje. Nakon kupanja ugrijem se toplom odjećom, ponekad laganom fizičkom aktivnošću, u zagrijanoj prostoriji, a ponekad i toplim čajem. Kada je vrijeme lijepo, sve se to odradi na suncu. No izbjegavam plivanje kada je vjetrovito.

Story: Koje su blagodati plivanja u hladnome moru? 

Plivanje u hladnoj vodi jedini je način na koji možemo vježbati elastičnost krvnih žila, a ova aktivnost ima i druge blagodati. Ovakvim postupnim i kontroliranim načinom izlaganja hladnoći stimulira se i jača imunitet. Tijelo bez ikakvih lijekova ili dodataka prehrani tako stvara otpornost na viruse, bakterije, upale, prehlade i slično. Poboljšava se cirkulacija, smanjuje stres i povećava energija. Pomaže i kod problema sa sinusima, dišnim putevima, astmom, reumom te poboljšava raspoloženje. Moram priznati da nisam bio bolestan otkada plivam u moru na niskim temperaturama.