Story radio
Početna Fashion 960 prikaza 24. ožujka 2019.

Aleksandra Dojčinović pomiče granice

Jelena Balić.

Aleksandra Dojčinović predstavit će na reviji 2. travnja u zagrebačkom Tehničkom muzeju najnoviju resort kolekciju, koju će splitska publika u izravnom prijenosu moći pratiti na velikom platnu

Ponukana činjenicom da ima obožavatelje i izvan Zagreba, Aleksandra Dojčinović, dizajnerica brenda Lei Lou, odlučila je još jednom pomaknuti granice svojih samostalnih revija, na kojima redovito okuplja društvenu kremu, modne insajdere i zvijezde estradne scene. Reviju u Tehničkom muzeju u Zagrebu paralelno će predstaviti i splitskoj publici, a ove je sezone nadahnuta fascinantnim djelovanjem Nikole Tesle pa je kolekciju obojila nijansama ljeta - prije svega jer je riječ o modi s resort predznakom.

Po čemu će se revija u Tehničkom muzeju razlikovati od dosadašnjih?
Po tome što ćemo prvi put, u skladu s modernim vremenom i tehnologijama, reviju istodobno prikazivati na dvije lokacije, u Tehničkom muzeju u Zagrebu te u live prijenosu u CineStaru 4DX Mall of Split, s uzvanicima i odličnom zabavom na obje lokacije. Danas je moguće u isto vrijeme biti na stotine mjesta, putovati i učiti, a pritom sjediti u uredu ili domu, održavati veze s dragim ljudima bez obzira na udaljenost. Priznajem, jedna sam od upravo takvih žena kojima udaljenost nije prepreka, potreban mi je samo moj Huawei bez kojeg ne idem nikamo.

Pripremate li neka iznenađenja, s obzirom na atraktivnu lokaciju?  
Uzvanici mi uvijek nakon revija kažu da su se lijepo zabavili i da su bogatiji za divne uspomene, pa se nadam da to ni ovaj put neće izostati. Dolazak u Tehnički muzej nakon mnogo godina mnogima će sigurno evocirati i lijepe uspomene na djetinjstvo, što mi je također cilj. Prisjetit ćemo se i Nikole Tesle kao našeg najvažnijeg znanstvenika, istaknuti važnost znanosti u Hrvatskoj.

Kolekcije Lei Lou sinonim su snažne, dominantne i tako atraktivne ženstvenosti. Otkrijte nam pokoji detalj o kolekciji?
Bavila sam se krojevima, draperijom, konstrukcijom, što će na prvu možda sakriti uzorci i tkanine, ali ove sam godine odlučila vrijeme posvetiti upravo toj kompleksnosti. Naime, pripremam resort kolekciju koja će odmah nakon predstavljanja biti dostupna u prodaji, a jako me veseli i što ću te moderne haljine uskoro kombinirati s drugim dragim modnim dodacima. 

 | Author: Jelena Balić Jelena Balić.

Uz odjeću, modni dodaci i cipele jednako su atraktivan dio vašega dizajnerskog kozmosa. Jeste li trenutačno fascinirani određenim modnim trendom?
Već neko vrijeme opsesija su mi bijele cipele, pri čemu najviše pati moj Mastercard, ali znate onu mantru - jednom se živi. Podjednako uživam u dizajniranju torbi i cipela, a u svom savršenom snu radila bih kao dizajnerica modnih dodataka za neku veliku modnu kuću.

Vi ste, bez imalo okolišanja, doista jedna od najuspješnijih dizajnerica domaće modne scene. Koliko sebe dajete u modni brend? Iscrpljuje li graditi uspješan biznis u Hrvatskoj?
Uvijek ulažem sto posto sebe i još malo više od toga. Od onih sam osoba koje rade od osam, ali u uredu su već u pola osam, radno je vrijeme do pet, ali rijetko iz ureda iziđu prije sedam navečer. Rad me ne umara, naprotiv, veseli me. No nisam žrtva posla. Odjeljujem ga od privatnog života koliko god mogu i u slobodno vrijeme dišem punim plućima, putujem, izlazim i zabavljam se s prijateljima. Ne smatram da sam posebno zakinuta zato što sam odlučila graditi biznis u Hrvatskoj i što nisam, primjerice, imala tu sreću roditi se u Parizu. Zapravo, ne volim generaliziranje jer mi to uvijek zvuči kao opravdanje za eventualne neuspjehe. Naj­važniji su odgovornost i dvije noge čvrsto na zemlji, a onda su i rezultati čudesni, gdje god bili. Ponosna sam dobitnica regionalne nagrade Veuve Clicquot Business Woman Award pa ću predstavljati Hrvatsku i regiju na Business Woman Award Forumu u lipnju u Francuskoj, gdje će se okupiti petnaest pobjednica iz cijelog svijeta i jako se radujem tome. Tu je i moja druga nominacija za EY poduzetnika godine, a zalažem se da moj primjer pomogne drugim ženama da se ohrabre i krenu u poduzetničke vode.

Što sebi postavljate kao sljedeći cilj koji želite ostvariti? Gledajući unatrag, doista ste mnogo toga postigli u posljednjih desetak godina.
Kod mene nikada nije stvar u ciljevima nego u stvaranju dobrih navika. Trebaš svaki dan raditi velike stvari, trebaš svakodnevno pomicati granice i ciljevi nikada ne smiju biti nešto daleko i nedostižno. Ne osvrćem se, nisam takva osoba, ne aplaudiram ni sebi ni drugima zbog postignuća i vjerujem da imam kapacitet veći od prosjeka. Svjesna sam svojih mogućnosti, ali i nedostataka. Zahvalna sam na talentu koji mi je podaren i na kojem radim svaki dan, uvijek s velikom odgovornošću.

Kada biste morali savjetovati mlađe kolege iz struke, što biste im rekli?
Uvijek im kažem da stvari postave tako da budu tu za druge, jer svijet nije čekao samo njih da se pojave. Sve što radiš, trebaš raditi s dozom skromnosti, nikad se ne izdižući iznad ostalih.

Vaša će revija, paralelno sa središnjim događanjem u Zagrebu, biti izravno prikazivana i u Splitu u kinu Blitz CineStar. Budući da imate store i u Splitu, jeste li se tako htjeli odužiti i splitskoj publici?
Nije tajna da je Split moja velika ljubav. Uživam u tom gradu i tamo imam mnogo  prijatelja. U Split odlazim odmoriti mozak i napuniti baterije. Tamo sam, naposljetku, otvorila i svoju treću trgovinu. Željela sam se tako odužiti Splitu i Splićankama, mojim klijentima, ali i prijateljima.

Što vas ispunjava srećom? Jeste li u hektičnom rasporedu pronašli i pokoji trenutak baš za sebe?
Već mi je postala navika svaki dan pronaći neki lijepi trenutak samo za sebe. To uvijek savjetujem ženama, da se vrate sebi, barem  nekoliko minuta u danu, da taj kratki predah iskoriste za opuštanje, za resetiranje, ma koliko se dan činio težak, a dnevni raspored hektičan. Usto, vrlo je važna dobra organizacija, što mislim da sam uspjela postići s godinama, pa u mom uredu nikada ne vlada potpuni kaos, uloge su uvijek pomno raspoređene i u svakom trenutku znam tko što od nas radi. Ne volim kašnjenje, fokusirana sam i trudim se poštovati rokove u svemu, a u poslu ponajprije.

Komentari