Odmak od svijeta glume kreativna glumica Katarina Baban pronašla je u šarenom svijetu modne industrije i ostavila upečatljiv dojam odmah prvom kolekcijom odjeće. Kao jedno od već etabliranih imena modne scene iz sezone u sezonu predstavlja nove kolekcije. Njezin brend Lilith postao je dio domaće modne scene, a s glumicom i kreatoricom razgovarali smo o novoj kolekciji, trendovima, ali i svemu što njezin svijet čini toliko posebnim. Zasigurno su vas već to pitali, ali kako to da ste se, uz glumačku karijeru, odlučili graditi i modni brend? Prije nekoliko godina bila sam nezadovoljna količinom glumačkog posla, a kako nisam osoba koja sjedi kod kuće, odlučila sam slobodno vrijeme ispuniti tečajem šivanja. Već nakon prvih nekoliko sati shvatila sam koliko mi se sviđa taj trenutak kada sam stvoriš svoj odjevni predmet, baš onako kako si ga zamislio. Kolegice su se oduševile, a ja došla na ideju da se počnem i ozbiljnije time baviti. Ubrzo sam upisala Školu za dizajn Profokus, gdje sam stekla mnogo znanja. Jeste li oduvijek modu promatrali kao hobi, nešto što vam oplemenjuje život? Oduvijek sam uživala u modi. Od malih nogu voljela sam krpice i lijepe stvari. Kao i svaku ženu, uvijek me razveseli neki novi komad u ormaru. Mislim da moda ponajprije treba biti zabava i užitak, nikako teret. Imam dojam da se ljudi često izgube u modi zbog silnih trendova koji nas salijeću sa svih strana. Nije poanta isprobati baš svaki trend, poanta je naći svoj stil i uživati u njemu.

Gdje sebi kupujete haljine, modne dodatke...? Gdje god stignem! U ormaru imam i dizajnerskih komada, ali i onih koje sam kupila po apsurdno niskim cijenama. Nisam ovisnica o šopingu, niti dajem astronomske svote za odjeću. Kad naiđem na nešto što mi se sviđa, kupim. Kako biste opisali svoj stil? Romantičan i ženstven. Godinama sam tražila svoj stil i mogu reći da sam ga pronašla u posljednjih nekoliko godina. Oduvijek sam težila pastelnim bojama i nježnim kreacijama, čak i kad sam kao klinka bila u tzv. pankerskoj fazi. Svi su nosili starke pa sam i ja, samo što su moje bile roza.
Jeste li svoj stil pretočili u modni rukopis? Gdje završavate vi, a počinje moda koju potpisujete?  Kreiram stvari koje bih i sama nosila. Moj modni potpis ujedno je i moj privatni stil. Kad god dovršim novi model, najprije ga isprobam, nosim ga i pronalazim mu mane, ali i prednosti. želim znati kako će se žena osjećati u mojoj odjeći. Na taj način i napredujem jer konstantno ispravljam neke pogreške nastale u hodu, trudim se biti sve bolja. Poanta je da je odjeća lijepa, ali i udobna te nosiva. Kao pripadnica celebrity scene zasigurno surađujete s brojnim kolegama. Tko najbolje nosi vaš dizajn?  Mnogo je kolegica nosilo moje kreacije - Doris Pinčić Rogoznica, Jelena Rozga, Kristina Krepela, Sementa Rajhard, Sonja Kovač, Jelena Jovanova Perić... Imam sreću što mogu surađivati s brojnim zvijezdama. No najljepše mi je kada mi se jave zadovoljne klijentice koje nisu dio estrade. Fotografije koje mi pošalju i njihovo zadovoljstvo jako su mi važni.
Vaša posljednja kolekcija prilično je lepršava, puna pastelnih boja. Kako to da ste je odlučili predstaviti za sezonu jesen/zima? Jesen i zima nikad me nisu sprečavali da nosim boje i lepršave komade. Ponekad treba i razbiti sivilo koje počne s hladnijim danima. To mi je bila ideja vodilja za ovu kolekciju. Koji vam je najdraži komad ove jeseni? Ruzičasti kaputić od tvida iz nove kolekcije.
Razgovarao: Marko Banjavčić Fotografije: Joanna Paciorek