Helena Šopar, 32-godišnjakinja rodom s Paga,  godinama je šetala svjetskim pistama predstavljajući nove modele modnih dizajnera. Krasila je i naslovnice domaćih i stranih magazina, a kada se zasitila toga posla, ujedinila je snage sa sestrom Tamarom Rebić i krenula u sasvim logičnom slijedu. Poželjele su napraviti nešto za sebe, a nisu ni slutile kuda će se to zakotrljati. 'Iskustvo koje sam stekla u 14 godina manekenstva gdje sam promatrala i učila od najboljih je itekako korisno danas sestri i meni u kreiranju. Spontano smo prije sedam, osam godina, sebi krenule kreirati i šivati stvari. Nakon brojnih pozitivnih povratnih reakcija od relevantnih ljudi u mom poslu odlučile smo 2016.  krenuti sa svojom kolekcijom', ispričala je Helena za Story.hr.

Njoj i sestri Tamari neiscrpna inspiracija u radu je njihov rodni kraj. 'Nepresušan izvor ideja nam je naš otok Pag koji pršti od bogatstva čipkane tradicije. Stalno se preispitujemo kako je moguće da tako dobar proizvod nije poznatiji u svijetu i dajemo sve od sebe da to promjenimo', ispričala je Tamara. Sestre Šopar, kada smišljaju i dizajniraju svoje komade, u njima vide samouvjerenu, šarmantnu, zaigranu, lijepu ženu koja je u pokretu od jutra do navečer.

'Zamišljamo ženu koja ujutro bira kombinaciju u kojoj često provede čitav dan. Zamišljamo ženu koju ništa ne može iznenaditi. Naša 'Sopargirl' je spremna za sve prilike, za posao, za kavu, za roditeljski sastanak, za šetnju gradom, za večeru i za sve to je spremna od ranog jutra, samo u autu ima vrećicu s rezervnim cipelama u koje uskoči prema potrebi', objašnjavaju nam kreativne sestre i nadovezuju se kako je svaka njihova kolekcija ogledalo njihovog stila.

Sestre su se usuglasile u tvrdnji da nikad ne bi mogle kreirati nešto što se njima osobno ne sviđa. 'Pustimo mašti na volju pa se nekada malo previše zaigramo. Ustvari, Helena se zna malo previše opustiti pa ju vraćam u neke komercijalne okvire kako bi to bilo i nosivo', uz smijeh je ispričala Tamara, a Helena je istaknula koja joj je klijentica posebno draga. 'Velika nam je čast što je Cintia Dicker, top model i vlasnica brenda Dickerswimwear naša vjerna mušterija', dodala je.


Pisati o Sopar Cellection, a ne dotaknuti se Heleninog osobnog modnog stila, gotovo pa je nemoguće. Priupitali smo je što nosi u slobodno vrijeme, za čim će posegnuti kada se želi dotjerati te bira li češće štikle ili tenisice. 'U zadnje vrijeme sam najviše u trapericama i SOPAR ručno rađenim vunenim vestama koje najčešće kombiniram s bikerskim čizmama. Nemam neka pravila za dnevne i večernje izlaske, znala sam izaći na večeru u tenisicama isto kao što ponekad se odlučim za štikle za popodnevni event', kaže.

Na pitanje što ama baš nikada ne bi odjenula, Helena nam je objasnila kako to nikada ne bi izjavila jer se već nekoliko puta demantirala. 'Da ste me to pitali prije četiri godine odgovorila bih da nikada ne bih odjenula trenirku u kombinaciji s čizmama, a ove zime se ne skidam iz toga, pogotovo kad putujem mi je trenirka najudobnija za avion, i super ide na moje najdraže Yeezy sock boots. Tako da držim se one nikad ne reci nikad', zaključila je.

Za kraj, odala nam je u koje bi vremensko razdoblje, da im vremeplov, otputovala po dobre krpice. 'Definitivno bih otišla u 50. godine prošlog stoljeća u Pariz. Posjetila bih atelje tada mladih novih nada poput Huberta de Givenchyja, Jacquesa Griffa, Balenciage.. Još da upotpunimo doživljaj -  u ateljeu Givenchyja bih srela Audrey Hepburn koju je Hubert oblačio za svaki njen film', sigurna je bila

Foto: Instagram