Prošlo je više od petnaest godina otkako je Carrie Bradshaw, u društvu slavnih televizijskih kolegica iz serije ‘Seks i grad’, prošetala Velikom Jabukom u iznimno elegantnom, bogato stiliziranom izdanju. Ta je serija gotovo nakon prve sezone ušla u popkulturni prostor i postala opsesija brojnih obožavatelja diljem svijeta, a usto je vrlo precizno definirala potpuno novi televizijski koncept. 
Vrhunski kostimirani, stylish junaci s tada još ne toliko velikih ekrana postali su nova potreba svake iole ozbiljnije televizijske produkcije, čemu najbolje svjedočimo posljednjih nekoliko godina rastom streaming platformi, poput Netflixa i HBO Go kanala. Naime, dostupnost odličnih televizijskih produkcija, s plejadom vrhunskih glumaca, sada nam je doslovno na dlanu, a time i kostimi koje oni nose postaju dio našeg vizualnog identiteta. Stilistički odjeli uspješnih TV serija jači su i veći nego ikad, angažmani vrhunskih stilista i kostimografa s golemim budžetima postaju očekivani, a najveći dobitnici takvog razvoja događaja zapravo su gledatelji. 

Projekti kao što su ‘Velike male laži’, ‘Pose’, ‘Lucifer’, ‘Euforija’, ‘Patrick Melrose’ i brojni drugi u prvi plan stavljaju vrhunski stiliziranog (anti)junaka koji odjevnim odabirima itekako dodatno izgrađuje svoj i predstavlja sve strane njegova karaktera. Ame­ričko izdanje časopisa Vogue proglasilo je seriju ‘Killing Eve’ trenutačno jednom od najvažnijih, barem kada je riječ o modi. Naime, lik Villanelle, koju igra britanska glumica Jodie Comer, toliko je dobro stiliziran da su mnogi na društvenim mrežama otišli toliko daleko s usporedbama ističući da je riječ o novoj Carrie. Stilistica Charlotte Mitchell potpisuje svaki look koji dolazi s dizajnerskim predznakom za taj lik i svakako je dala svoj obol liku serijske ubojice. 

Jedan od najzabavnijih likova suvremene TV produkcije svakako je Pray Tell, kojeg u seriji ‘Pose’ maestralno glumi Billy Porter. Kada glumačka diva igra divu, rezultat je fantastičan. Usto, Billy nosi zanimljive i glamurozne lookove nadahnute odvažnim stilom 80-ih, čime je njegova priča još zanimljivija. Billy je i izvan projekta nastavio dramatičnim odjevnim odabirima skandalizirati američku i svjetsku javnost pa je definitivno jedan od onih umjetnika koji mijenjaju koncept normalnog. 

Daleko najveći utjecaj na ljubitelje televizijskih projekata imaju glavne junakinje serije ‘Male laži’, koje su u prvi plan postavile glumačke dive Nicole Kidman, Reese Witherspoon, Meryl Streep, Zoë Kravitz i Shailene Woodley. Premda su Nicole Kidman i Reese Witherspoon nedvojbeno najveće modne zvijezde izvan ekrana, fanovi obožavaju dojmljive lookove Renate Klein, koju glumi Laura Dern. Poslovna, chic moda s dozom snobizma savršeno se isprepleće s njezinim likom pa je stilistica Alix Friedberg, koja iza sebe ima dvadeset godina iskustva rada na najvećim televizijskim i filmskim produkcijama, definitivno pogodila u sridu. Dizajnerski komadi, u kombinaciji s velebnim interijerima urbanih vila i eksterijerom gradića Montereya u Kaliforniji, donijeli su novu dimenziju svijetu promišljene kostimografije. 

Ljubitelji nešto jednostavnijeg, minimalističkog stila došli su na svoje već u prvim kadrovima serije ‘Patrick Melrose’. Upravo ta na trenutke teška, ali i zabavna serija u prvi plan stavlja ludosti iz života istoimenog lika, čiji stil sumira neke od najzanimljivijih trenutaka više klase Britanije tijekom 80-ih. Dandy stil s pomakom savršeno pristaje glumcu Benedictu Cumberbatchu, koji i izvan angaž­mana ima besprijekoran, klasičan stil s pomakom. Fuzija televizijskog lika i stvarnog života savršen je način za uspjeh među fanovima koji, naviknuti na zavidne kostime, itekako paze na izgled omiljenih (anti)junaka. 

Uostalom, živimo u doba dominacije društvenih mreža i aplikacija za uljepšavanje, kupnje mode iz naslonjača, kao i onih za modificiranje stvarnosti u svakome smislu, stoga bi bilo naivno vjerovati da moda neće biti dio umjetničkog izražavanja onih u čije priče trebamo vjerovati. Televizija je oduvijek bila predvodnik promjena, sada više nego ikad, a glumci su najbolji ambasadori trendova, osobito onih modnih.