Story radio
Početna Fashion 373 prikaza 09. veljače 2019.

Na tragu modne decentralizacije

Zvonimir Ferina.

Ivica Skoko jedan je od kreatora koji razumiju kako domaći dizajn nije isključivo rezerviran za Zagrepčane i njihove goste, već da se publika nalazi i u ostalim dijelovima Hrvatske, čime je otvorio novu stranicu svoga uspješnog brenda večernje mode

Kada je početkom prosinca u godini iza nas Juraj Zigman, jedan od najtalentiranijih domaćih modnih di­zaj­nera, odlučio održati spektakularnu reviju u rodnoj Rijeci, kao da se dogodio tektonski pomak na sceni. Zagrebački modni svijet, kao epicentar svih većih hrvatskih modnih događanja, dobio je oštru konkurenciju. U Guvernerovoj palači u Rijeci ta je Zigmanova revija nagovijestila početak nove, zanimljive priče. Di­zaj­neri Ivica Skoko i Zoran Aragović također uvrštavaju aktualne kolekcije u riječku modnu ponudu, čime se modna slagalica dodatno oplemenjuje. Razgovarali smo s Ivicom Skokom o tome zašto je odlučio dio svog talenta posvetiti i riječkoj publici, što priprema za novu sezonu te zašto je odabrao glumicu elegantna stila, Ivu Mihalić, za zaštitno lice.

 | Author: Zvonimir Ferina Zvonimir Ferina.

Hrvatska je moda posljednjih 15-ak godina, nažalost, koncentrirana isključivo u Zagrebu. Kako ne bismo ulazili u sve ekonomske i društvene razloge takve situacije, recite nam kako je došlo do toga da svoju kolekciju prodajete i u Rijeci? 

Riječanke su od samog početka mog djelovanja na modnoj sceni pratile moj rad te rado kupovale i nosile moje kolekcije. Česte su gošće u mom salonu u Zagrebu pa je bilo samo pitanje vremena kada će se i u Rijeci početi prodavati moje kolekcije. I evo, dogodila se suradnja s Natašom Sanadar Rožić, vlasnicom modnog salona Fashion room u samom centru Rijeke, a izloge te novootvorene trgovine krasit će moje kreacije te one mojeg kolege Zorana Ara­govića. Brojne dame iz javnog života u Rijeci, poput Danijele i Eme Gračan, moje su vjerne promotorice i veselim se što konačno dolazim u njihov grad. 

Je li napokon riječ o modnoj decentralizaciji? 

Moj je atelje i prvi salon u Zagrebu, ali klijentice zaista dolaze iz cijele Hrvatske, čak i izvan naših granica. Riječ je o haljinama za posebne prigode pa klijenticama zaista nije teško doputovati u Zagreb, ali moje su kolekcije dostupne i na nekoliko prodajnih mjesta izvan Zagreba. No istina je da se u posljednje vrijeme na modnoj sceni izvan Zagreba počinju događati zanimljive stvari. I drugi su očito shvatili važnost modnih manifestacija za kulturnu i društvenu ponudu pa se sve više događaja održava u Rijeci, Splitu, Dubrovniku... To mi se  sviđa jer je riječ o jako pozitivnim impulsima na modnoj sceni. Jako mi je drago što se butik u Rijeci otvara ususret uzbudljivoj sezoni proljeće/ljeto 2019. 

 | Author: Zvonimir Ferina Zvonimir Ferina.

Hoće li modeli za Riječanke biti nešto drukčiji od onih koje možemo razgledati u vašem butiku u Vlaškoj u Zagrebu?

Riječanke su poznate po dobrom i istančanom ukusu za odijevanje. Usudim se reći da su to dame elegantnog stila, urbane, moderne, svoje. Kako sam tijekom godina stekao veliko iskustvo, mogu točno procijeniti što bi dama s tog područja odjenula iz mojih kolekcija pa sam, radeći sa svojim timom, pomno osmišljavao svaku haljinu i vjenčanicu koja će se naći u Fashion roomu.

Kako biste proslavili riječko modno buđenje, snimili ste set odličnih vizuala s glumicom Ivom Mihalić. Kako je nastala ta suradnja?

S Ivom već dugo nisam snimao, a s obzirom na to da nas zaista veže dugogodišnje prijateljstvo, baš sam se veselio snimanju. Iva je prekrasna žena, odlična glumica i savršeno nosi moje kreacije. Suradnja se nametnula nekako prirodno jer haljine odlično pristaju njezinoj porculanskoj puti i tamnoj kosi, a ona ih nosi s toliko lepršave elegancije da izgleda očaravajuće.   

 | Author: Zvonimir Ferina Zvonimir Ferina.

Pripremate li neke novitete za 2019.? 

Ova je godina već u potpunosti isplanirana i paralelno s pripremama za otvorenje salona  u Rijeci, počeo sam pripremati kolekcije za nadolazeći Bipa Fashion.hr u ožujku. Planiram već snimanje nove kampanje nakon revije, a u srpnju je zasad u planu posebna revija u Dobrinju na otoku Krku. Između revija redovito snimamo lookbookove i kampanje koje prate kolekcije, a s obzirom na planove, noviteta i iznenađenja neće nedostajati. Bit će ovo uzbudljiva godina za mene, moj tim i suradnike. 

Komentari