Za brend I'M' Ivona Martinko često ćete čuti u nadolazećim danima. Glavni 'krivac' za to je, naravno, Ivona , koja itekako ima što ponuditi za mjesece pred nama. Njezina nova, druga po redu kolekcija izrađena u potpunosti od bioloških/ekoloških tkanina, prepuna je odjevnih komada od kojih ćete sigurno poželjeti i priuštiti si barem jedan.  

4238

Ova kreativna Zagrepčanka inspiraciju za novu kolekciju nije pronalazila u ljudima, prirodi, glazbi....pronašla ju je isključivo u tkanini. I  ovo nije prvi put, tvrdi da je uvijek iznova upravo tkanina 'ta' koja u njoj pokrene lavinu inspiracije, koja se zatim pretoči u odjeću. 'Uvijek pitam tkaninu što ona želi biti. Skupim uzorke tkanina koje mi se sviđaju, zatim ih razvrstam po strukturi i boji. Kako radim s ekološkim materijalima to nije teško, za pravo samo treba krenuti i sve se samo krene slagati', objašnjava Ivona čija se nova kolekcija sastoji od haljina, tunika, sakoa, hlača i topova. Sastoji se od bijele i sive boje, nekoliko tonova plave i nezaobilazne crne. 

Tkanine kolekcije proljeće / ljeto su lan i pamuk, no to nije sve, ima i par novosti. 'U ovoj kolekciji prvi put sam se susrela s lanenim pletivom. Riječ je o izuzetno kvalitetnoj 'skin friendly' tkanini izrađenoj u Njemačkoj, od vlakana iz sjeverne Francuske, Belgije i Nizozemske. Bitno je naglasiti da samo najkvalitetnije laneno vlakno može biti prerađeno u ovu vrstu tkanine', pojašnjava Martinko i odaje još novina kojima se diči nova kolekcija. 'Novost je za mene pamučni til. Naime, navikli smo da je til plastična, čvrsta tkanina koja 'strši' u zrak, većinom neugodna za nošenje, do mjere da stvara osjećaj kao da smo u oklopu. Potpuna suprotnost je pamučni til. On je mekan, do te mjere lagan da stvara osjećaj kao da nemamo ništa na sebi, a na drugu stranu, vrlo je dekorativan i seksi', kaže. 

Posebno je ponosna što je jedna od prvih dizajnera u Hrvatskoj koja u svojim kolekcijama koristi isključivo ekološke tkanine. 'Osvijestivši da je modna industrija jedan od danas najvećih zagađivača, odlučila sam raditi isključivo s ekološkim tkaninama i samim time, barem malenim doprinosom, omogućila našoj 'zemaljskoj kugli' da lakše diše'; objašnjava Ivona koja, kada analizira zadnjih 365 dana svojeg rada, shvaća da je mnogo naučila. 'Godina dana se ne može nazvati nekim velikim iskustvom izrade kolekcija iz ekoloških tkanina, ali meni je dovoljno da steknem povjerenje da će ona izdržati i podržati svaku moju avanturu u dekonstrukciji kroja i ideji da učinim odjevne predmete bezvremenim', zaključuje i dodaje kako je u novoj kolekciji stroga linija kroja omekšana skulpturalnim naborima, preklopima i drapiranjem koje je na odjeći nametnulo rješenje za unikatne detalje. 

Svi modeli dostupni su na web shopu ivonamartinko.com

Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu partner je snimanja kampanje nove kolekcije Ivone Martinko proljeće/ljeto 2019. i mjesto gdje su nastale fotografije Zvonimira Ferine. Model je Iva Bandalo iz agencije  Talia Model, a za šminku je zaslužna make up artistica Kasandra Draganić.