Ne dopustite da vas sputavaju, budite odvažni i ne priznajte ograničenja u ljubavi, poslu ili bilo kojem segmentu života - tvrdi dizajnerica nakita Iva Viljevac s kojom smo razgovarali o novoj kolekciji nakita Infinite Ring, ljubavi prema nakitu, kao i novitetima iz svijeta njezina brenda - butik u središtu Zagreba logičan je nastavak uspješna rada.

Ima li bolje teme od nakita? Kako ste se vi zaljubili u svijet tih malenih predmeta koji donose toliko radosti u život?

Kreativna sam od malih nogu. Još u osnovnoj školi kreativnost sam razvijala na nekoliko strana. Sjećam se situacije kada je došlo vrijeme da se po uzoru na starije sestre upišem u glazbenu školu. Sa smo 10 godina rekla sam roditeljima da za to nemam vremena jer sam se više bavila oblikovanjem glinamola, izradom raznih rukotvorina i, naravno, nizanjem perli. Tako je sve počelo. Osim što me izrada nakita smiruje, 17 godina poslije ne mogu opisati koliko me veseli činjenica da moj nakit ne usrećuje samo mene nego i sve one koji ga kupuju ili dobivaju na dar. Vjerujem da svatko teži tome da radi ono što voli i usto od toga živi, a u svoj se posao svaki dan iznova zaljubim.

Ljubiteljica ste minimalističke estetike. Je li vam strast prema minimalizmu katkad uzrokovala probleme?

Znamo da nakit trpi svašta, pa i maksimalistički pristup over the top. Smatram da minimalizam ne može biti pogrešan. Jednostavnost je uvijek u modi i to je ono čime se vodim. U svakoj kolekciji primijetit ćete mali odmak od klasičnih minimalističkih komada kojim pokoji komad ističem od ostatka kolekcije pa se nađe ponešto i za klasičare i za one odvažnije. Minimalistički nakit jako je zahvalan jer lako može prerasti u nešto više. Slojevitost, bilo da je riječ o narukvicama, ogrlicama ili prstenju, može sasvim promijeniti dojam. Svi nam je ponekad potrebna inspiracija, stoga na profilu na Instagramu @ivaviljevac_jewelry često predlažemo kako nositi i kombinirati pojedine komade.

Kako biste, potpunim laicima, opisali svoju najnoviju kolekciju Infinite Ring? Ima li ona neku posebnost?

Ona je ‘infinite’ jer okosnicu kolekcije čini prsten isprepleten od dviju srebrnih niti koje čine beskonačan krug, a nudi pregršt varijacija na temu, počevši od prstena, ogrlica, naušnica do narukvica. Ponosna sam što mogu reći da je kolekcija izrađena ručno u Hrvatskoj. Svi modeli od srebra dostupni su i u varijanti srebra s roza ili žutom pozlatom. Posebnost kolekcije su prsteni koji su prvi put u našoj ponudi. Kao i u prethodnim kolekcijama, nismo zaboravili muški spol pa su narukvice iz nove kolekcije uniseks.

Čuli smo da ćete uskoro otvoriti butik u središtu Zagreba. Kako ste se odlučili na taj korak? Možemo li doznati pokoji detalj?

Da, vlastita trgovina u centru Zagreba velika je novost. Otkad sam se počela baviti nakitom, sanjala sam o vlastitoj trgovini u kojoj ću kupcima moći pomoći da izaberu nakit koji će najbolje pristajati njima i njihovim najdražima. Nakon pokretanja online trgovine www.ivaviljevac.com početkom godine, shvatila sam da je vrijeme i za prodajno mjesto. Kao i obično, slušala sam što ljudi traže, a traže odmah dostupne artikle, velik izbor, mogućnost isprobavanja prije kupnje, nakit lijepo upakiran u kutijice idealan za dar te individualan pristup svakom kupcu. Mnogo više od toga čeka kupce u Petrinjskoj 33. Moj tim i ja pripremili smo darove za prve kupce i iznenađenja koja ćemo zasad zadržati za sebe. Jako sam uzbuđena što upravo ostvarujem svoje snove, ponosna sam i odbrojavam dane do otvorenja.