Bez obzira na činjenicu što njujorški tjedan mode nije najvažnija stavka u trenutačno prepunom itineraru modnih urednika, blogera i influencera u razdoblju predstavljanja kolekcija, relevantnost Velike Jabuke respektira se zbog drugih razloga.

Posljednjih nekoliko sezona, nakon što su iz njega doslovno pobjegla brojna važna imena industrije u potrazi za novom publikom u Europi (Proenza Schouler, Alexander Wang, Altuzarra, Thom Browne...), New York je postao zona okupljanja novih brendova, mladih dizajnera s velikim snovima i još većim idejama kojima bi mijenjali svakodnevno odijevanje modnih insajderica, a time i onih žena koje o svojim stilskim junakinjama čitaju u medijima. No dalek je to put, investicije u mladu, svježu krv teško se događaju, a neki puno veći igrači redefiniraju pravila igre. No mjesta na sceni zasigurno ima i uskoro ćemo čitati više o kreativcima koji će jednostavno iskočiti iz mase.

Do tada, ostaje nam uživati u nekim dobro poznatim imenima zbog kojih slijepo obožavamo sredinu rujna u New Yorku, kada svijet obilaze fotografije modela iz novih kolekcija Marca Jacobsa, Michaela Korsa, brenda Oscar de la Renta... Marc Jacobs istinski je dragulj njujorške scene, kreativac koji se ponaša poput šašava tinejdžera i svejedno uspijeva nadmašiti samog sebe svakom novom kolekcijom. Potpuno izoliran od trendova i noviteta za kojim lude milenijalci na društvenim mrežama, 55-godišnji dizajner s više od sat vremena zakašnjenja predstavio je kolekciju za proljeće/ljeto 2019. u kojoj je demonstrirao koliko je moda zabavna. Vidljiva inspiracija nekim od najpamtljivijih lookova britanske kraljice Elizabete II. pronašla je svoje mjesto na pisti, a Kaia Gerber, iznimno tražena ‘it’ manekenka i kći Cindy Crawford, hodala je u dojmljivim izdanjima i hvatala poglede okupljenih.

Sva ljepota njegove kreativnosti pronašla je mjesto u kolekciji prepunoj retro romantičnih silueta, boja i uzoraka te izgubljenih junakinja iz bajki na kakve nas je naviknuo još prije desetak godina. U međuvremenu, carstvo Jacobs izgubilo je na važnosti, ali ne i na eleganciji u koju se kune cijenjeni dizajner. Sličan pristup ljepoti i zaboravljenoj čaroliji odijevanja imaju i Fernando Garcia te Laura Kim, dizajneri koji su naslijedili tron Oscara de la Rente.

Svevremenska elegancija, kult luksuzne ljepote i vrhunskog životnog stila, vidi se u svakom šavu nove kolekcije koju bismo nosili već danas, premda na police stiže tek za nekoliko mjeseci. Kada bismo trebali dopuniti ovu kolekciju besprijekornim modnim dodacima, onda bi to zasigurno bili oni s potpisom Mansur Gavriel. Malene kožne torbe, ukrašene maramama i chic detaljima, zasigurno će biti prodajni hit na platformi Net-a-Porter. Baš kao i onaj accessoires brenda Coach koji je već sezonama na glasu kao jedan od bestselera na svjetskoj modnoj sceni. Unatoč dominantno lošim vijestima i svijetu koji kao da se urušava od klimatskih promjena, ratova i kriza, njujorški su dizajneri odlučili potpuno promijeniti perspektivu i publici ponuditi sve dugine boje. I neka je tako jer je moda oduvijek bila zabavna igra, a sada nam je to potrebnije nego ikad prije.