Sasvim poseban modni spektakl obilježio je treći dan Bipa FASHION.HR-a, koji je započeo s dodjelom Modne nagrade Ana Lendvaj za najbolju kolekciju prikazanu u 2018. godini, a nastavio se revijama dizajnera koji su unijeli novu, svježu energiju na modnu scenu. Žiri modne nagrade kojeg čine novinari, urednici i kritičari: Nenad Korkut, Bojana Radović, Vesna Blašković, Saša Joka i Maja Car, imali su težak zadatak u sjajnoj modnoj godini iza nas, izabrati kolekciju koja je po svojoj kvaliteti, prezentaciji i viziji mode ocijenjena najboljom. 

4152

Nakon što se publika prisjetila legende modnog novinarstva u Hrvatskoj i  dugogodišnje novinarke Večernjeg lista, nagradu za najboljeg zasluženo je odnio Juraj Zigman, za kolekciju prikazanu krajem prošle godine u Rijeci. U izrazito emotivnoj atmosferi, pobjednik, članovi žirija i kolege prisjetili su se Ane Lendvaj, koja je afirmirala mnoga dizajnerska imena i čija će nagrada sasvim sigurno motivirati mlade dizajnerske snage da svoj rad prezentiraju s ogromnom ljubavlju, trudom i strašću. Nakon početnog slavlja, program Bipa FASHION.HR-a nastavio se revijama Morane Krklec, Jelene Holec, Anthony Avangarda, Mateyaneire i Twinsa koji su svoju kolekciju predstavili pod pokroviteljstvom branda CCC shoes. 

Morani Krklec pripala je čast otvoriti treću revijsku večer i tako publici prezentirati svoju novu kolekciju za proljeće-ljeto 2019. Majstorica dekonstrukcije ostala je vijerna svom potpisu, a novom linijom dominira stopostotni pamuk u crnoj i bijeloj boji. Lagani i prozračni materijali dizajnerici su poslužili kao odlična podloga za poigravanje s krojevima i naglašavanje forme svakog pojedinog komada. Poseban detalj koji se proteže kroz cijelu kolekciju su crne i bijele špage s ulogom remena kao i traka s kojom se odjeća veže, spaja i fiksira. I dok je prednji dio odjevnih komada prilično čist i jednostavan, najveći akcent dizajnerica stavlja na leđa upotpunjena sa zanimljivim detaljima.

Večer se nastavila revijom mlade Jelene Holec, a na ovosezonskom Bipa FASHION.HR-u pred mnogobrojnom publikom prezentirala je svoju novu kolekciju pod nazivom Magnolia. Dizajnerica koja je prepoznata po poigravanju s odjevnim predmetima, kreira odjeću koja snažno kontrira uniformiranosti. Tako je i ovoga puta, vođena načinom odijevanja kroz povijest, Holec dizajnirala kolekciju koja kao specifičnost ima multifunkcionalnost. Haljine su i dalje bile primarni moment revije, provučene od dnevnih i ljetnih do koktel i večernjih formi, a diskretni prorezi na gležnju ili ramenu daju notu dinamike i seksepila. Kolekcijom dominiraju pastelne boje s metalik detaljima kao i cvjetni motivi magnolije. 

Balkan Bling naziv je nove kolekcije mladog dizajnera koji djeluje pod umjetničkim imenom Anthony Avangard. U svom prepoznatljivom stilu, ovaj perspektivni dizajner na modnu pistu donio je jednu svježu, suvremenu i potpuno drugačiju kolekciju. Inspiriran nogometom te problematikom društvenih fenomena na zanimljivoj odrednici - Balkanu, publici je prezentirao odjeću izrađenu od pamuka, trapera, lamea i umjetnih materijala s lakiranim i metaliziranim premazima. S kombinacijom ženstvenih i oversize krojeva, kroz kolekciju se još protežu simetričnost, prorezi i blagi volani. 

Deep house glazba devedesetih, Jim Jarmusch, psihodelični plakati Ricka Griffina, Blotter art samo su neki od asocijacija s kojima se može dočarati Retro Restart kolekcija dizajnerica Mateje Dujić i Neire Sinanbašić koje zajedničkim snagama potpisuju brand Mateyaneira. Pistom su zavladali oversize odjevni komadi u bojama minta i prljavo roze koje su se sjajno uklopile s klasičnom crnom i bijelom. Uz standardne sakoe i odijela, publika je mogla uživati u kreacijama ležernijeg stila poput majica i hoodica nastalih u suradnji s grafičkim dizajnerom Stefanom Kokovićem. Za potrebe nove kolekcije, izrađena su mala grafička umjetnička djela koja su u konačnici otisnuta na odjevne komade. Koncept je zamišljen kao fantazmagoričan splet klasične umjetnosti i svemirskih veduta upotpunjen s vrlo suvremenim porukama.

Prilika za zatvaranje treće večeri 28. Bipa FASHION.HR-a pripala je poznatom dizajnerskom dvojcu Twins koji je pod pokroviteljstvom branda CCC shoes prezentirao svoju novu kolekciju Summer storm i tako unio dašak ljetne idile na modnu pistu. Nakon vječne inspiracije Slavonijom, dizajneri Damir Begović i Domagoj Štimac s ovom modnom pričom putuju u Dalmaciju. Vođeni ljetnim šansonama Tereze Kesovije, Olivera Dragojevića i Mate Miše Kovača publici su predstavili odjeću za plovidbu Jadranom upotpunjenu cvjetnim hologram printovima te zavodljivim i trendy leopard uzorcima. Pamučno tkano platno etno motiva u fokus stavlja unikatne haljine s naborima, odijela i suknje visokog struka. 

Danas će se službeni program 28. Bipa FASHION.HR-a nastaviti revijom Ivice Skoke pod pokroviteljstvom branda Perwoll, dok u finalnoj večeri publiku očekuju revije: Branke Donassy, Marine Design, Klisab, Arilea pod pokroviteljstvom branda CCC, Ane Marie Ricov te slavljenička revija Zorana Aragovića koji već 15 godina uspješno stoji iza svog branda BiteMyStyle.