U zagrebačkom arthouse kinu Kaptol Boutique Cinema 25.svibnja počinje FINO FILM FESTIVAL, gurmanska revija filmova u organizaciji 2i Filma koja će oduševiti sve foodije, ali i ljubitelje dobrih filmova. Riječ je o novoj višeosjetilnoj poslastici za sve ljubitelje fine hrane i kvalitetnih filmova o hrani. Na repertoaru će se tijekom četiri dana prikazati filmovi o renomiranim masterchefovima, najboljim svjetskim restoranima, međunarodnim kulinarskim natjecanjima i kulinarskim entuzijastima te saznati puno toga o umjetnosti hrane. S uistinu raznolikog repertoara svakako izdvajamo film Teatar života o chefu Massimu Botturi i prvoj u nizu pučkih kuhinja koje je pokrenuo diljem svijeta. Teatar života prikazuje nevjerojatan odnos stvoren između najboljih svjetskih chefova otmjenih restorana i najugroženijih grupa u gradu: izbjeglica, bivših ovisnika, bivših zaposlenika seks industrije i brojih drugih koji nemaju gdje. Na svjetskom sajmu Expo Milano 2015, poznati chef Massimo Bottura, čiji je restoran Osteria Francescana proglašen najboljim u svijetu 2016. godine, pozvao je svojih 60 međunarodnih kolega da mu se pridruže u transformiranju hrane namijenjene kontejneru u ukusne, hranjive obroke za najgladnije stanovnike Italije. Međutim, dokumentarac ulazi još dublje u ovu važnu priču o hrani: bilježi dirljive susrete gostiju pučke kuhinje kojima je zajednica ovdje iskazala dobrodošlicu te nam pruža uvid u njihovo srce i dušu u cijelom tom procesu.

Svakako valja pogledati i film Mravi na škampu: Noma u Tokiju. Riječ je o dokumentarcu koji prati  karizmatičng chefa Reneu Redžepija u Japan. On je naime u siječnju 2015. preselio s cijelim timom Nome iz Danske u Japan. Može li Redzepi, poznat po svojoj jedinstvenoj kuhinji i prenošenju danskog krajolika kao i “vremena i prostora” na tanjur, zajedno sa svojim timom primijeniti svoju filozofiju na posve strano iskustvo koristeći sastojke koje nikada prije nije vidio i sve to pod intenzivnim pritiskom i kontrolom koja dolazi s vođenjem najboljeg svjetskog restorana? Ovaj dokumentarac prepun hrane po prvi put pruža uvid u um jednog o najutjecajnijih ljudi u svijetu (prema Time Magazinu) i njegovog međunarodnog tima dok prihvaćaju jedan od najvećih izazova u svojim karijerama.
Manje glamuroznu stranu visoke gastronomije prikazuje Savršeno! film o nizozemskom chefu Sergiu Hermanu, vlasniku restorana Oud Sluis s tri Michelinove zvjezdice.  No, ljepota i uspjeh Sergiovog kulinarskog umijeća imaju svoje mane: prekovremeni rad, konkurencija, neprekidan pritisak. Na vrhuncu svoje kulinarske karijere, Sergio shvaća da mora zatvoriti svoj restoran Oud Sluis da bi i dalje slijedio svoje snove. Ovaj film iskren je i intiman portret koji pokazuje borbu čovjeka u prijelaznom razdoblju života. Film Sushi na meksički način predstavlja Juanu, samohranu majku iz Meksika, koja nastoji prijeći granice tradicije i kulture dok slijedi svoj san da postane sushi chef.  Kad odustane od prodaje voća na pokretnom štandu da bi pronašla sigurniji posao, zaposli se kao pomoćnica u kuhinji u lokalnom japanskom restoranu. Dok radi u restoranu, Juana potajno promatra sushi chefove i naposljetku sama nauči praviti sushi. Juana u konačnici pokušava postati sushi chef, ali to joj ne uspijeva jer ostali smatraju da pripada „krivoj“ rasi i spolu. Unatoč svim preprekama, Juana započinje putovanje samootkrivanja odlučna ne dopustiti nikom da je zaustavi u ostvarenju vlastitog sna. Oluja na tanjurima govori o međunarodnom kulinarskom natjecanju koje postane bojišnica između protivničkih kuhara, od kojih jejedan poznat po svojoj kantonskoj uličnoj hrani, a drugi dobitnik Michelinove zvjezdice koji je zanat učio u Francuskoj. Međutim njihovo se nadmetanje okrene naglavačke kada otkriju zajedničkog neprijatelja i udruže svoje vještine u fuziji Istoka i Zapada. Tu su još i Priča o sakeu, te Uživanje u kavi, čime ovaj novi filmski projekt zaokružuje svoje prvo izdanje.  
https://www.youtube.com/watch?v=6maDMBuwssI&feature=youtu.be Autor: Z.F. Fotografije: Promo 2iFilm