Volite ukusnu, dobro pripremljenu hranu od najboljih sastojaka i sa začinima koji se s njima savršeno stapaju? Znate li da to želi i vaša mačka? Poznato je da te izbirljive životinje same biraju društvo, omiljeno mjesto u stanu ili kući te mjesto gdje će spavati, a znamo da su itekako izbirljive i u jelu. Ili da pojednostavimo - mačke su veliki gurmani! Da biste bili sigurni da vaša mačka uživa u svakom zalogaju, pobrinula se Purina koja Gourmet recepte pažljivo priprema od vrhunskih sastojaka za izbirljivo mačje nepce. Chef Andrej Barbieri dobio je vrhunske namirnice s kojima je za vaš užitak pripremio neodoljive kulinarske kreacije po uzoru na Gourmet recepte. I chef Barbieri ima mačku, točnije mačka, Princa Ljepotana, koji je omiljen u susjedstvu pa ga, otkriva, hrane svi susjedi. Ipak, najviše voli uživati u Gourmet delicijama, vrhunskim kreacijama očaravajućih tekstura i okusa. Uostalom, ipak je on mačak jednog vrhunskog chefa, zar ne? Našli smo se, dakle, u zagrebačkoj Kuhaoni, gdje je chef Barbieri pripremio osam ukusnih i zanimljivih jela - mousse od jetrica s karameliziranim koromačem i orasima, pečeni filet lososa u umaku od crnog vina i naranče, piletinu i junetinu u woku s rižinim rezancima, tart s dimljenom pastrvom i špinatom, stifadu s piletinom i palentom, junetinu na burgundski, pečenu ribu s pinjolima, grožđicama, začinskim travama i salatom od mladog špinata te junetinu s umakom vitello tonnato. Dakle, od raznih je namirnica spravio kulinarska remek-djela, neka jednostavnija, a neka malo zahtjevnija. Sva jela pripremljena po uzoru na vrhunske Gourmet recepte hrane za mačke možete i sami pripremiti. Cijelog će se ljeta na internetskoj stranici StoryGourmeta objavljivati videorecepti tih osam jela s detaljnim uputama chefa Barbierija kako pripremiti vrhunske delicije koje će zasigurno oduševiti i nepca najzahtjevnijih gastro entuzijasta. Ovaj put donosimo vam recept za pečene filete lososa u umaku od naranče. Dobar tek!   Pečeni fileti lososa u umaku od narančeSastojci:

  • 2 fileta lososa
  • sol, papar
  • 2 manje ljutike, sitno nasjeckane
  • grančica timijana, malo ružmarina
  • nekoliko zrna papra
  • 2 žličice šećera
  • 350 ml suhog crnog vina
  • 100 ml mesnog temeljca
  • 60 g maslaca
  • fino naribana korica i sok naranče (nešpricane)
  • nekoliko kriški naranče, očišćenih od kožice
Ne propustite seriju recepata s chefom Andrejem Barbierijem tijekom ljeta!
Story 
Priprema: U širokoj, plitkoj tavi zagrijte vino i sok od naranče. Dodajte ljutiku, zrna papra, začinsko bilje, koricu naranče i šećer. Kada zavrije, smanjite vatru i kuhajte dok se tekućina ne reducira na pola. Zatim dodajte mesni temeljac te nastavite kuhati 10-ak minuta. Na kraju dodajte maslac i miješajte. Kad je umak gotov, dodajte mu kriške naranče. Filete lososa posolite i popaprite te pecite na vrućoj tavi s malo maslinovog ulja i to prvo stranu s mesom (oko 3 minute), a zatim okrenite na stranu kože (oko 2 minute). Poslužite losos s umakom i svježom salatom.   Pogledajte i video recept:   Foto: Josip Regovic