Story radio
Početna Gourmet 264 prikaza 19. listopada 2018.

Predstavljen jesenski meni restorana El Toro

Chef Mario Mihelj i pastry cehf Luka Sopta oduševili novim sezonskim kreacijama

 “Jesen i zima meni osobno donose određene radosti u kuhinji, predstavljamo prvi dio jesensko-zimskog menija, do proljeća ćemo još nekoliko puta nadopunjavati meni, a na njemu će se naći još svašta zanimljivo . Želimo da našim gostima nikad ne bude dosadno i da uvijek mogu probati nešto novo. Naravno, neka signature jela koja su omiljena među našom publikom poput lososa na kvinoji ne mičemo iz karte jer bi mogla nastati prava pobuna. Guste i kremaste juhe, kreme i pirei od korjenastog povrća, kisele kombinacije povrća, spora i duga kuhanja velikih komada mesa, sve je to inspiracija za novi meni. Namirnice su poznate, ali uvijek u njima tražim nešto novo i pokušavam dobiti neku drugu dimenziju okusa. To je kao i sex, sve već unaprijed znamo, ali ipak se trudimo dodati još nešto novo da bi bilo zanimljivo”, kaže Mario Mihelj, chef kuhinje u zagrebačkom restoranu El Toro. 

 | Author:

Njegova kombinacija domaćih i latinoameričkih namirnica u jesenskoj verziji donosi predjela Korean beef tacos, tacos s mariniranim listićima teletine, ljubičasti kupus, mladu salatu i jogurt dresing, zatim tunu tiradito (mariniranu svježu tunu na kremi od indijskih oraščića i kumina, s marinadom od bilja i agruma, uljem mladog luka i garnishem svježeg povrća i bilja), beef carpaccio te ražnjiće od black tiger kozica s hrskavim kikirikijem, listom korijandera, limetom i slatko-ljutom majonezom. Tu je i prava jesenska juha od muškatne bundeve s karameliziranim čili orasima, bučinim uljem i kremom od gorgonzole dulce.

 | Author:

 | Author:

Prave senzacije nalaze se među glavnim jelima, tako se na meni vratila varijanta glaziranih iberico obraza koji su brezirani te zapečeni i idu uz kremasti pire od muškatne buče, cvjetove brokule iz woka, mladu salatu i demi-glace umak. Tu je i Double black burger, burger od black angus beefa i obraza crne svinje s cheddar sirom, mango rum bbq umakom, kremom od kikirikija i pancete, ukiseljenom ljutikom i mladom salatom. Tu su i domaći ravioli punjeni kozicama, koprom i ginom, na kremi od brokule, limuna i indijskog oraščića s mladom salatom i pecorino sirom, a na meniju se našlo i jedno rustikalno jelo koje iznenađuje prije svega svojim domaćih izgledom, ali savršenim okusom - janjeći zapečeni cassarole - janjeća koljenica zapečena s korjenastim povrćem, te kremastim palenta s biljem i mascarpone sirom. Novost je i zapečeni jastog iz krušne peći s grill mariniranim povrćem i mladom salatom, dresing s pečenim češnjakom i dimljenom paprikom, a od velikih komada mesa tu je i Tomahawk steak, dozrio 21 u mokrom zrenju. 

Nije samo jesenski meni novitet kod El Tora, nakon ljetne stanke predstavili su i novog pastry chefa Luku Soptu koji je u sklopu novog menija predstavio i jesenske slastice pa tako dio novog menija čine i mango lješnjak (mousse od lješnjaka i karamele, krema i pire od manga, biskvit s krem sirom), te kesten čokolada (krema od kestena u hrskavoj čokoladnoj glazuri, čokoladna krema s narančom, pire od kruške i prhko čokoladno tijesto), a svoje mjesto na karti je našao i donut s kremom od bijele čokolade i limete, pistacijom i coulisom od borovnica koji je predstavljen u s klopu street food festivala Food Film Festival Zagreb. 

 | Author:  | Author:

Tijekom predstavljanja novog menija spomenut je i novi program srijedom “Tacos i sliders Wednesday” koji će svake srijede donositi okuse neke zemlje. Meni će uključivati dva tacosa i dva mini burgera (slidera) po osobi.

Fotografije: Mateja Vrčković

Komentari