Story radio
Početna Gourmet 382 prikaza 11. srpnja 2017.

Zvijezda ljetnog broja Lucija Tomašić preporuča desert za vruće dane

Lucija Tomašić
Dubrovačka slastičarka oduševljava svojim kreacijama

Slastičarka Petra Jelenić za novi, ljetni broj StoryGourmeta napravila je intervju s mladom i talentiranom dubrovačkom slastičarkom Lucijom Tomašić.“Luciju sam upoznala prije otprilike  6 godina preko poruke na jednoj društvenoj mreži. Naime, završivši druge škole, odlučila se posvetiti slastičarstvu.  Imala je više ideja kako krenuti no ipak me je upitala za savjet. Ja sam se bila nešto raspisala o stanju u našem školstvu, rekla joj svoja iskustva i dala neko svoje mišljenje. Već tada sam vidjela da je malo svojeglava i usmjerena, “pravo dubrovački.”Nakon što je završila prvi dio školovanja u Le Cordon Bleu u Londonu vratila se u Hrvatsku. Tražila je posao, a ja sam je već tada (i dan, danas) imala u mobitelu kao: “Lucija Tomašić, zaposliti obavezno!. Prošlo je neko vrijeme, radile smo zajedno u nekoliko navrata. Završila je i ostale stupnjeve školovanja Le Cordon Bleu u Londonu. Ponovo se vratila u Hrvatsku. Još malo radila je po svuda, još malo radila sa mnom. Sada je u rodnom Dubrovniku, mom drugom najdražem gradu. Tamo je voditeljica i stvarateljica slastica u novootvorenoj slastičarnici Sesame u sklopu restorana Sesame. Tijekom proteklih godina čast mi je da mi je ta mlada žena postala divna prijateljica pa smo navikle blebetati telefonom. Ili još češće, plinkati porukama na mrežama”, kaže Petra o Luciji koju je dobro izrešetala.

Lucija Tomašić | Author: Intervju s mladom dubrovaččkom slastičarkom radila je StoryGourmetova Petra Jelenić
Intervju s mladom dubrovačkom slastičarkom radila je članica StoryGourmet tima, jedinstvena Petra Jelenić Završila si Umjetničku gimnaziju u Dubrovniku. Iz jedne umjetničke gimnazije otišla si studirati na Prometni  fakultet. Tamo si magistrirala, pa onda si odlučila biti slastičarka. Završila prekvalifikaciju u Dubrovniku I tada otišla u London. Put ti je svakako šaren i interesantan. Što te je vodilo? Dok sam išla u osnovnu školu,  isla sam u glazbeni kutić, baletnu školu, na plivanje i završila nekoliko stupnjeva manekenstva. Na kraju je ostala glazbena škola i upisala sam srednju glazbenu. Nekako je sve to bio logični korak. Mogu reći da je cijela škola umjetnost za sebe. Tijekom školovanja škole shvatila sam da se nisam našla u tim vodama i odlučila sam se za Fakultet prometnih znanosti misleći kako ću možda jednog dana radit nešto u zračnom prometu. S obzirom na to da se na trećoj godini bira završni smjer,  izabrala sam ipak vodni smjer jer se tada u Dubrovniku  širila luka, povećavao opseg poslova i sve se činilo idealnim. Došla sam do četvrte godine faksa i shvatila da me zapravo kolači čine sretnom, upravo u smislu pripremanja kolača,  i prepravljanja i dorade postojećih recepata svojim nekim idejama. Nakon završenog faksa došla sam mami sa idejom kako bih ja bila slastičar, a mama me naravno podržala u tome i rekla da  odradim jednu sezonu negdje kao pomoćni radnik i vidim želim li to. Nakon odrađene sezone, završene prekvalifikacije, istražujući recepte, ponude i škole, naišla sam na Le Cordon Bleu stranicu i vidjela da imaju školu u Londonu. To je bilo to. London. I kolači. Što te se najviše dojmilo i  kako to da u vrijeme kada svi bježe iz Hrvatske ti si se odlučila vratiti? Najviše me se dojmilo kako ljudi, ako dobro rade svoj posao i pokažu volju i zanimanje za nečim, mogu jako puno napredovati bez obzira odakle dolaze i jesu li muškarac ili žena. Barem sam ja imala takvo iskustvo. A vratila sam se u Hrvatsku kako bih zapravo bila dio te naše male zajednice slastičara i kako bismo “digli” naše slastičarstvo na jedan viši nivo. A i kako bih radila s tobom. Stvari se i ovdje mijenjaju. Polako, ali nabolje. Što najviše voliš u slastičarstvu, a što najmanje voliš raditi? Najmanje volim prosijavati šećer u prahu, i čisititi na kraju smjene, a najviše volim kad netko tko proba moj desert/kolač/tortu kaže -  ajme meni kako je ovo dobro. Tad mi ne bi bilo teško prosijati ni 10 kila šećera u prahu. Hahahahaha Koja ti je najdraža namirnica, a s čime najmanje voliš raditi? Najdraža namirnica čokolada, a najmanje volim radit sa… pogađaš? Šećerom u prahu.  
Lucija otvor | Author:
Ostatak intervjua pročitajte u tiskanom izdanju StoryGourmeta, a do tada uživajte u Lucijinu receptu za ledenu čokoladu, kao i fotografijama Fabijana Drnasa od kojih rastu zazubice.
Desert Ledena čokolada | Author: Lucija Tomašić za čitatelje otkriva recept svoje omiljene ljetne slastice
Lucija Tomašić za čitatelje otkriva recept svoje omiljene ljetne slastice    Ledena čokolada Sastojci za 2 osobe:               600ml mlijeka šaka mente i timijana 200g tamne čokolade 54% 50g vrhnja za šlag 1. Mlijeko zakipiti i preliti preko mente i timijana. Ostaviti pola sata. 2. Ponovno zakuhati mlijeko i procijediti ga preko čokolade. Ostaviti nekoliko minuta i sve dobro promiješati pjenjačom te štapnim mikserom. 3. Staviti u frižider preko noći. Drugi dan poslužiti uz tučeno vrhnje.  

Komentari