Još prije tisuću godina japanski plemići su se s dolaskom proljeća prepuštali hanami što u prijevodu znači "promatranje cvijeća", a inspirirani buđenjem prirode svojim djevojkama pisali su najljepše pjesme. Ta drevna tradicija uživanja u cvjetanju cvijeta trešnje (sakura) obilježava se i dan danas u parkovima diljem Japana.  
Svoju naklonost ovom cvijetu Japan iskazuje na brojne načine pa je sakura prikazana na kovanicama, lepezama, kimonima, a nezaobilazan je motiv i japanske umjetnosti i glazbe. Ni modni svijet nije imun na njezin šarm čemu je najbolji dokaz Diorova kolekcija kreirana pod vodstvom Marie Grazie Chiuri prikazana prošle godine u Tokiju. Revija je inspirirana Jardin Japonais haljinom koju je Dior dizajnirao 1953. godine. U doslovnom značenju riječi, sakura je utkana u ove japanske vrtove, kao i marame, cipele, šešire...

Nadalje, Georgina Chapman i Keren Craig u sklopu svoje proljetne kolekcije prikazale su bajkovite haljine inspirirane Dalekim istokom. Kolekcija je inspirirana autobiografijom Aimee Crocker, avanturistice koja je 20-ih godina prošlog stoljeća proputovala svijet na sebi svojstven način. Cvjetovi na ovim haljinama ručno su obojani, a prilikom revije modelima su u kosu bile utkane latice raznolikog cvijeća. Bajkovito, zar ne?


Goga Ashkenazi, dizajnerica ovogodišnje proljetne kolekcije modne kuće Vionnet, željela je prikazati japansku estetiku utemeljenu na devet poetskih principa japanske umjetnosti: nesavršenost, elegancija, suptilnost, originalnost, ljepota, ritam, misterioznost i odricanje samog sebe. Njome Ashkenazi pozdravlja vizualnu kulturu Japana, dok je sakura inspirirala lepršave linije proljetno-ljetne kolekcije.
Osim svijeta visoke mode, sakura svojom delikatnošću i pastelnim bojama daje inspiraciju street style kombinacijama, uradcima tatto majstora diljem svijeta, interijerima... Stoga smo i mi izdvojili nekoliko prijedloga za vas kako bismo proljeće mogli dočekati u stilu.

E.M.

Foto: Profimedia, Dior press, Marchesa, Instagram