Razvod braka u Hrvatskoj se u posljednjih godinu dana izjednačio s brojem vjenčanja. Podatak je to koji me zaprepastio, a zapravo me nije jako iznenadio. Od moga povratka u domovinu, nakon mnogih godina u Londonu, razvod je ovdje dobio zamah nalik pomahnitaloj epidemiji ebole. Svi se razvode, gotovo da je postalo 'in' da se na brzinu zatvori to staro poglavlje i da se krene u nove (ne)sigurne vode. Rezultat? Mnogo nezadovoljnih muževa i žena, punih gorčine, osvete i ljubomore. A da ne govorim o tužnoj dječici, zauvijek oštećenoj tim sebičnim (iako nekad neizbježnim) aktom roditelja.

Katie Holmes To nije ni čudno u našoj kulturi fast fooda 21. stoljeća, svima je trava zelenija negdje drugdje, u drugoj zemlji, u drugom zagrljaju, ali realnost je sasvim drukčija. Moje mišljenje? Treba malo više ustrajnosti, treba ponekad oprostiti, dati novu šansu, raditi na tome odnosu svih odnosa jer, siguran sam, svima bi bilo bolje da je tako. A brak se mijenja, nije zauvijek pun strasti i ludog seksa. Brak s godinama postaje topla, duboka ljubav, partnerstvo, najbolje prijateljstvo. Na kraju, tako je bilo za naše roditelje, u bolja vremena. Brak je tada ipak češće trajao.
Jennifer Lopez Ali što je tu je, razvodi su realnost i brojčano, siguran sam, rast će eksponencijalno. Moja bivša susjeda iz Londona, iz ulice Park Hill Road, Gwyneth Paltrow prošli je tjedan objavila razvod braka od karizmatičnog frontmena Coldplaya, Chrisa Martina. Nazvali su to 'Conscious Uncoupling' (svjesno odvajanje) prema savjetu nekog ludog gurua iz Malibua. Rastali se kao prijatelji i u mahu zapravo banalizirali brak, a normalizirali razvod. Uf! Još je jedan zanimljiv podatak da velik postotak novih pacijenata koji dolaze kod mene u Polikliniku Milojević, a pogotovo u moju Milo Clinic u Londonu, čine pacijentice i pacijenti koji su se svježe razveli. Dolaze na dermalne filere, botox ili lasere za pomlađivanje lica i tijela, a to su zapravo često ljudi koji do razvoda ne bi ni pomislili na anti-aging tretmane! Dotad su željeli prirodno starjeti, ništa im nije trebalo, ali nešto se naglo promijenilo!
Katy Perry U braku se osjećamo sigurno, sigurni u sebe, a ponekad se malo i previše opustimo, udebljamo, naboramo. Kada krenemo u hladne vode samačkog života, u vode povratka na ljubavno tržište, naš izgled opet postaje sve važniji. Moramo biti atraktivni za nove podvige, nove ljubavi! Ali evo i male pouke - da smo pazili na svoj izgled malo ranije, možda naš muž ili žena ne bi gledali u zeleniju travu, u oči mlađeg, glađeg i skladnijeg modela! Ali nagli narcisoidni pogled u ogledalo postbračnih voda te nagli nagon da posjetimo liječnika estetske medicine, nije samo to što smo tek primijetili nešto što je dugo bilo tako. Postoji još jedan razlog, poznat podatak u estetici. Isto kao što klinci narastu naglo po 10 cm preko ljeta, što je poznato kao fenomen naglog rasta, postoje i mjeseci naglog starenja. Što znači da doslovno naglo ostarimo u dva-tri mjeseca, obično u 40-im ili 50-im godinama. To je ponekad samo rezultat godina, ali često je to starenje ubrzano baš nekim velikim životnim stresom. Kao što je, primjerice, razvod. Da objasnimo, to naglo starenje počinje atrofijom masnih naslaga u obrazima (često kao rezultat stresa), elastičnost kože opada, obrazi upadaju, podočnjaci se povećavaju, koža se spušta te se stvaraju nazolabijalne bore, pušačke bore i onaj pseći izgled oko brade. Sjećam se još kada sam radio za lanac estetike u Londonu, The Harley Medical Group, došla mi je pacijentica na botox i filere, tjedan dana nakon smrti svoga muža. Htjela je izgledati dobro na sprovodu, a rekla je da je ostarjela 20 godina u samo sedam noći. I vjerovali ili ne, to je još jedan vrlo čest upit u mojim klinikama. Ali evo i liste najčešćih estetskih zahvata za naše razvedene. Kod muškaraca to su nekirurško uklanjanje podočnjaka dermalnim filerima i Vaser Lipo liposukcija, pogotovo oko trbuha. Kod žena ta je lista ipak nešto duža. Najpopularniji zahvati su hijaluronskim dermalnim filerima, a pogotovo za nazolabijalne bore. Taj brzi zahvat daje instantni dojam zategnutosti lica, svježine i mladosti. Popularne su, naravno, i augmentacije usana filerima, za atraktivnije Angelina Jolie usne. Lista se nastavlja - punjenje obraza, brisanje bora botoxom, zatezanje kože oko brade. Ali, naravno, i celulit na bedrima te suvišne masne naslage na nogama velik su problem. Grudi su se ispraznile, a koža na trbuhu izgubila elastičnost tijekom trudnoće. Pacijentice učinkovito kod nas uklanjaju taj celulit Triactive plusom, a Vaser Lipo liposukcijom tesamo tijelo te transferiramo mast u grudi. A o Titan xlu da ne govorimo, odličan tretman za povratak elastičnosti i zatezanje kože. Jer sreća je jedina za sve koji se razvode u 21. stoljeću da je, uz broj razvoda, porastao i broj estetskih tretmana za anti-aging bez komplikacija istim tempom i brzinom. I još samo jedan savjet. Ako ne želite potrošiti previše novca kod liječnika estetske medicine, možda da braku ipak date još jednu šansu? Piše: dr. Nikola Milojević Foto: Profimedia