Promjene u interijeru nešto su u čemu svi uživaju, a jedna prostorija koja među prvima dolazi na red je kuhinja.

Kompletna adaptacija zna biti skupa, većina ljudi pokušava pronaći način da što više promijeni izgled interijera, a da pritom ne troši godine štednje ili diže kredit. Srećom, već i manje promjene mogu napraviti veliku razliku, a jedan od načina da to ostvarite je igra bojama. 

Minimalizam
Shutterstock 

Dizajneri interijera za 2024. najavljuju pet trendi boja za kuhinju, a to su:

- zemljano zelena
- tamnoplava (boja dubokog mora)
- bogato siva
- boja pijeska
- čokoladno smeđa

Novu boju u kuhinju možete unijeti na mnogo načina,ovisi o budžetu, ali i o samoj boji.

Zemljano zelena

Ova boja je vrlo lijepa, ugodna oku i učinit će vašu kuhinju prirodnijim prostorom u kojem je uživanje zagarantirano. Stoga nećete pogriješiti ako odlučite da ova nijansa zelene zavlada vašom kuhinjom. To možete učiniti bojanjem kuhinjskih elemenata ili ih oblijepite samoljepljivim tapetama što je znatno jeftinija opcija, savjetuje Lepa&Srećna

Ne želite li eksperimentirati ili puno trošiti, kroz detalje unesite zemljano zelenu boju u kuhinju. To mogu biti čaše, escajg, stolnjak, tanjuri, podmetači... Ovo je odličan izbor ako je vaša kuhinja u svijetloj, neutralnoj nijansi poput sive ili pijeska.

Tamno plava (boja dubokog mora)

Ova boja nije najbolji izbor za kuhinjske detalje, stvorena je da dominira. S tako moćnom nijansom treba biti jako oprezan, kako ne bi 'pojela' prostor.

U kombinaciji s bijelom ili bojom pijeska izgledat će nevjerojatno luksuzno, no tamnoplavu svakako koristite štedljivo – želite li njome osvježiti kuhinjske elemente, učinite to samo jednim dijelom. Na primjer, samo donje elemente obojite u plavo, a gornje u bijelo.

Bogata siva

Siva je već nekoliko godina sinonim za luksuzni minimalizam kad su u pitanju interijeri.

Zbog svoje neutralnosti možete joj dopustiti da zavlada cijelom prostorijom, a zatim nadograditi izgled kuhinje detaljima u nekoj drugoj boji, po mogućnosti bijeloj i zlatnoj, uz pokoji detalj u tamno sivoj nijansi.

Boja pijeska

Ova topla nijansa, poput sive, označava luksuzni minimalizam i godinama ne gubi na popularnosti. Prvi je izbor perfekcionista, koji znaju kako savršeno razbiti monotoniju ove nježne boje efektnim detaljem u kontrastnoj boji poput crne ili čak bordo.

S ovom bojom nema granica, a možete je koristiti za sve u kuhinji, od tepiha i elemenata, do zidnih polica i detalja.

Čokoladno smeđa

Kao i kod tamnoplave, i s čokoladnom nijansom smeđe treba biti oprezan jer je prilično tamna i može vizualno smanjiti prostor. Zato njegovu monotoniju morate pažljivo 'razbiti' detaljima, po mogućnosti u bež i zlatnoj boji, a možete koristiti i pokoji tamno sivi detalj.

Smeđa boja pripada zemljanim tonovima pa vam neće biti teško kuhinjski prostor osvježiti detaljima u ovoj nijansi, poput daski za rezanje, kuhinjskih krpa, pladnjeva... Što god stavite u čokoladnu nijansu, bit će povezana s prirodom i savršeno će se uklopiti osobito u prostoru u kojem dominira bež boja.