Dok tople zrake sunca sredinom ožujka i početkom travnja mame na buđenje, pojačanu fizičku aktivnost na otvorenom, i druženja, mnogi se osjećaju upravo suprotno - pospano, umorno, depresivno i nedostaje im koncentracije. Nije riječ ni o kakvom ozbiljnom zdravstvenom problemu nego o sindromu proljetnog umora koji odavno više nije mit. Suprotno lijepom vremenu i prirodi koja se budi, mnogi ljudi imaju potrebu - dobro se naspavati.

Znanost se pozabavila tim fenomenom pa je otkriveno da su njegovi najveći krivci dugi zimski dani često povezani s jednoličnom prehranom koja dovodi do smanjenja ili potpunog iscrpljivanja zaliha vitamina C u organizmu, što uzrokuje smanjenu korištenost kisika u stanicama i time slabljenje imuniteta. Kako bismo u potpunosti uživali u blagodatima mnogima najljepšega godišnjeg doba, treba se naoružati vitaminima i mineralima putem prehrane ili dodataka prehrani, osigurati si sedam do osam sati kvalitetnog sna te na počinak poći prije ponoći, uključiti tjelovježbu u svakodnevnu rutinu, i, naravno, zadržati optimizam.

Budući da je na tržnicama dostupno sve više organski uzgojenog voća i povrća bogatog vitaminom C, svakako ga treba uvrstiti u prehranu kako bismo na najprirodniji način riješili problem proljetnog umora. Staničnu energiju vratit će i unos željeza, magnezija, koji je važan za rad srca, mišića i živčanog sustava, koenzima Q10, vitamina E i lecitina bogatog vitaminima B važnim za očuvanje intelektualnih sposobnosti i dobro raspoloženje.

Slavna pjevačica Madonna velika je ljubiteljica zdravih zalogaja.

Top-model Alessandra Ambrosio jako drži do kvalitetnog sna.

Svjetski teniski as Novak Đoković pravi je zagovornik uravnotežene prehrane i tjelovježbe, što najbolje dokazuju njegovi rezultati.

Voditeljica Antonija Blaće vitku liniju održava zdravim namirnicama.