Story radio
Početna Lifestyle Story Pink i ove godine u borbi protiv karcinoma dojke 1568 prikaza 03. listopada 2018.

Barbara Nola: 'Život s bolesti je hod kroz požar'

Josip Regović.

U mjesecu borbe protiv raka dojke u Storyju iz 2017.godine, izdan je specijal posvećen prevenciji protiv raka dojke u kojem je glumica Barbara Nola pričala o važnosti redovite kontrole i samopregleda

Story: Kada ste shvatili koliko je važno paziti na zdravlje?

Ako sam u nečemu u životu bila nonšalantna, onda je to zdravlje. Tetka mi je liječnica i naviknula sam se da mi ona po-mogne riješiti usputne probleme. Rijetko sam išla liječnicima. Srećom, imam prijateljicu Jele-nu koja me potaknula da s njom idem na preglede. U međuvremenu se, nažalost, nekoliko mojih bliskih prijateljica razboljelo od raka dojke i zato sam da-nas dobro upućena u sve faze te bolesti, oblike i liječenje. U svemu sam kukavica, ali kada je riječ o zdravlju, malo sam previše obijesna. Misliš da si mlađi nego što jesi, da ćeš uvijek biti zdrav. Zbog njih sam shvatila koliko je važan pregled jer je tada liječenje puno jednostavnije, bezbolnije i kratkotrajnije. I moj je suprug bio takav i nikada nismo razmišljali o zdravlju. No život nas je stvarno udario svom silinom. Proživjeli smo jedan drugi karcinom, a to je kao da dvije godine hodaš kroz požar. Teško je, ali čovjek preživi, izdrži i vidi da je puno jači nego što misli. Zaista sam naučila lekciju i svakom govorim koliko je preventiva važna. Uistinu je velika razlika ako se nešto otkrije rano. 

 | Author: Josip Regović Josip Regović.

Story: Kako ste pazili na fizičko i psihičko zdravlje posljednjih godina? 

Kada se s nečim aktivno boriš, najviše pomaže da neprekidno djeluješ i sudjeluješ u svakom segmentu te bitke. Radila sam svoj posao, što mi je također spašavalo glavu, a inače sam prilično aktivna osoba. Vježbam, plivam, trčim i u tome imam samodisciplinu. Osjećam da mi je potrebna vježba, inače me sve počne boljeti i teško mi je izdržati predstavu. Moj posao zahtijeva kondiciju, a to mi daje psihičku stabilnost. Gluma je inače stresan posao, a kada se događalo sve ovo s Luka-som, pitala sam se hoće li doći trenutak da se uzrujavam zbog neke premijere. Mislila sam da se to nikad neće dogoditi, ali naravno da se dogodilo i da se život vrati u normalu. 

Story: Jeste li kćeri savjetovali da ide na pregled? 

Nisam još jer je tek navršila 20 godina, ali zna za samopreglede. Čini mi se da je svijest o takvim stvarima puno veća u njezinoj generaciji zahvaljujući brojnim informacijama na internetu i u časopisima. Kada sam bila mlada kao Mara, o tome se nije toliko govorilo. Jednom godišnje neki bi liječnik nešto rekao, ali tada se uopće na to nisam obazirala. Sada sam vidjela da su mojim prijateljicama jako pomogle udruge u kojima žene mogu podijeliti spoznaje i pitati sve ono što možda ne stignu ili se ne sjete pitati liječnike. Kad si u takvoj situaciji, imaš tisuću pitanja i trebalo bi svima reći da zapišu što ih zanima jer se ljudi toliko izbezume i uznemire pa pola toga zaborave pitati liječnika. 

Komentari