Dobrotvorni Advent u Preobraženskoj: Story slavi Super Božić sa Superseniorima, u suradnji sa Zakladom Zajednički put, u petak je ušao u svoju ovogodišnju završnicu - uz predstavu koju su polaznici 'Male glumačke radionice' poznate glumice Sare Stanić izveli pred razdraganom publikom. Time je prošlogodišnji uspješni projekt Adria Medije ‘Poklon s pričom’ pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i gradonačelnika grada Zagreba Milana Bandića, a koji je ove godine bio posvećen aktivnijem uključivanju Superseniora, osoba treće životne dobi, u svakodnevni život na najljepši mogući način dokazao ono što je i bila vodilja cijelog projekta: da Superseniori trebaju živjeti 'punim plućima' i razbiti sve predrasude koje u javnosti još uvijek postoje o njima.

'Izuzetno sam ponosna na polaznike, jako vrijedno su radili stvari koje im nisu bliske, rekla bih slikovito da su se 'bacali na glavu', ali prije svega i najvažnije - bili veseli i uživali. Drago mi je da je bilo toliko publike i da su podigli atmosferu', otkrila nam je ponesena emocijama glumica Sara Stanić.
Njezini su polaznici uprizorili vlastite 'scenarije' na zadane teme koje su mogle biti humoristično-ljubavne, ljubavno-seksualne i humoristično-seksualne tematike, što je neminovno dovelo do puno smijeha i veselja u publici.
Da što manje osjete tremu pred svoje prve glumačke nastupe pobrinuo se i glazbenik Miki Solus. 'Jako sam iznenađen tolikom energijom i posvećenošću koju su superseniori pokazali radeći na ovoj predstavi. Vidio sam ih rasplesane, pune života i oduševljen sam što upravo ovakve radionice dokazuju da su osobe treće životne dobi, unatoč možda činjenici da im tijelo stari, ipak duhom mlade. Zato bi volio kada bi ovakvih radionica bilo što više i kada bi bilo što više sadržaja u svakodnevnom životu za superseniore', oduševljeno je rekao Miki Solus.
A da bi svi sudionici doista osjetili čari 'glumačke' profesije, pobrinula se i vizažistica Snježana Raguž, koja je, poput svih sudionika na ovom projektu, s radošću volontirala i našminkala (možda) nove glumačke nade. Jedna od njih, gospođa Nena Košćak, otkrila nam je kako je, nakon radionica informatike i korištenja pametnih telefona, presretna da je po prvi put 'otkrila' i čari glumačkih radionica pa s veseljem očekuje nove projekte koji Zaklada Zajednički put organizira.
Upraviteljica Zaklade Zajednički put Ines Vrban s ponosom je pratila cijelo događanje. 'Želim istaknuti kako ovaj projekt ne završava, nego smo dobili još veći poticaj da više i bolje radimo. Cijeli je projekt donio novu energiju svima, superseniori su se otvorili, a kroz sva ova adventska događanja i radionice otkriveni su novi talenti, vještine, ljudi su se družili, dijelili zadovoljstvo, ljubav i energiju - što je zapravo i ideja vodilja Božića. No, očekuju nas još i brojna događanja nakon nove godine, sve do 7. siječnja, ali možda u malo laganijem tempu, jer smo opijeni svim emocijama koje su prštale u ovih mjesec dana zajedničkog rada i druženja. No, istodobno, spremni smo i za nove projekte, poneseni svom ljepotom seniorske energije pa u 2018. nastavljamo s još više novih radionica, predstava, ideja i tko zna čega sve ne što je bilo skriveno u životima naših superseniora', otkrila je Ines Vrban te pozvala sve na nova druženja već ovog vikenda u Preobraženskoj 3, u Story Supercaffeu.
N. P. Fotografije Filip Hofer