Jedan dan Kathy DiVincenzo izgleda kao savršena majka, a drugi dan postporođajna depresija "izobliči" ju do neprepoznatljivosti. Povodom Mjeseca postporođajne depresije odlučila je pokazati obje strane svoje bolesti i to uz pomoć fotografa Danielle Fantisa. Pred njegovim je objektivom ova mama hrabro predstavila dvije verzije sebe i svojeg života: jedna neuredna, depresivna i neugledna, a druga skladna, sretna i savršena. Jer, sve je to majčinstvo. No postporođajna depresija ozbiljan je problem o kojem ne treba šutjeti, a ovom akcijom hrabra majka i fotograf željeli su poručiti kako je to problem puno češći nego što se misli, no o njemu se ne govori, jer se majke boje osude i kritika. "Istina je da obje ove slike predstavljaju moj život; to sam ja!", napisala je DiVincenzo na Facebooku. "Simptomi s kojima se mame obično muče, a koje pokušavaju nekako same prebroditi, su nemogućnost emotivnog povezivanja s bebom, misli da nisu sposobne da budu majke i da se ne mogu nositi s izazovima majčinstva. Javlja se osjećaj beznađa i krivnje jer smatraju da nisu dovoljno dobre. Uz sve to prikrada se anksioznost, zbunjenost, tuga i bijes koji je usmjeren prema drugima i vlastitom djetetu. Nažalost, mnoge mame ni ne traže pomoć kako ne bi bile stigmatizirane. Ako i potraže savjet liječnika, sve se svodi na prepisivanje lijekova kako bi se ublažili simptomi. Ali njima to ne treba. Ono što im je stvarno potrebno je da im se ojačaju roditeljske kompetencije, da im se vrati samopouzdanje i nauči kako pravilno brinuti za bebu. Jer ako to ne svladaju, posljedice su kobne", rekla je za portal roditelji.hr Iva Brčić iz Udruge Najsretnija beba Hrvatska. I brojne slavne mame borile su se s postporođajnom depresijom. "Kad kažete da ne možete osjetiti povezanost s djetetom, svi vam tvrde: Pa kakva si ti to majka?, umjesto da vam pomognu", rekla je glumica Gwyneth Paltrow nakon što je rodila drugo dijete, sina Mosesa, s kojim - kako je priznala - nije osjećala povezanost, što ju je začudilo, jer to nije bio slučaj s kćeri.

Među prvim celebrity mamama koje su otvoreno progovorile o toj bolesti bila je glumica Brooke Shields koja je napisala knjigu o svojoj borbi s depresijom nakon rođenja prve kćeri, Rowan Francis, 2003.godine.
"Imala sam ozbiljnih problema, ne odmah nakon porođaja, nego kad je Coco navršila šest mjeseci. Nisam mogla spavati. Srce mi je tuklo kao ludo. Katkad sam razmišljala o tome da autom sletim u provaliju. Liječnik mi je rekao da su mi hormoni sasvim poremećeni", riznala je i Courteney Cox.
Autor: D. P. Fotografije: Guliver/Shutterstock, Profimedia i društvene mreže