Vjerojatno i vi poput mene na godišnji odmor vučete gomilu bespotrebnih stvari, posebice garderobe. Na kraju shvatite da ste većinu vremena proveli u kupaćim kostimima i nekoliko laganih ljetnih haljina, a da su vam za onaj 'hladni' dan koji svako ljeto obavezno uleti, bili dovoljni tek jedna vesta i omiljene traperice. Meni se uvijek pokaže da je itekako istinito da 'čega nema, bez toga se može' modificirana iz one pomalo okrutne 'koga nema bez njega se može'. Uvidjela sam to po tko zna koji put kada sam nedavno produljeni vikend provela na moru. Bilo je hladno toliko da su temperature više podsjećale na one jesenje nego li ljetnie, a o moru da i ne govorim. Njega sam izbjegavala do te mjere da sam u četiri dana samo jednom napravila par koraka po plićaku.

Kako se ipak nisam nadala da će nam bura dosađivati baš cijelo vrijeme, nisam si spakirala niti jedne jedine duge hače. I priznajem, midi suknja preko koje sam nosila ili majicu s kapuljačom ili jaknu od jeansa te tenisice, bila mi je sasvim dovoljna za večernje šetnje uz more. Takav 'propust'  odlaska na put bez dugih hlača, srećom nikada mi se događa kad je o djeci riječ. Tako je mojim dvjema curama bilo dovoljno to što su imale po jedan par traperica, po jednu majicu dugih rukava i vjetorovke. Suprug pak traperice ili nešto slično dugo nikada ne nosi ljeti, tako da on nije niti imao 'problema'. 

Sve to bila mi je odlična škola za pakiranje za pravi ljetni odmor. Djeca će na moru ostati gotovo dva mjeseca, a nas dvoje dva tjedna u komadu te ćemo ih još vikednima povremeno posjećivati. Nekoliko dana prije odlaska napravila sam plan kojeg sam se odlučila striktno držati. 

Za cure sam spakirala sljedeće: 

svakoj po šest lepršavih ljetnih haljina, po osam majica bez rukava i po još četiri s kratkim rukavima, po četiri komada kratkih hlača, po tri kupaća kostima, po šešir i šiltericu, po dva komada traperica i jedne tajice, po dva gornja dijela trenirki s kapuljačom i po jeans jaknu.

Za supruga sljedeće: 

četiri komada kratkih hlača, pet majica kratkih rukava, jedne traperice (za svaki slučaj), gornji dio treirke s kapuljačom i košulju od jeansa, tri komada kupaćih hlača i šiltericu. 

Za sebe sljedeće: 

pet ljetnih haljina, tri majice kratkih rukava, dvije majice bez rukava, jednu suknju, dva komada kratkih hlačica od jeansa, tri kupaća kostima, dva šešira, gornji dio trenirke s kapuljačom, jednu laganu vestu i jaknu te traperice. 

A sve to stalo nam je u samo jedan obiteljski kofer. U drugom puno manjem nosili smo i po omiljeni par japanki i natikači za plažu,  po sandale i tenisice za večernje šetnje te ručnike za plažu. Za put je pak svatko od nas uza se imao i po bocu Smartwatera, must have napitka za hidrataciju odnosno nove premium vode na tržištu koju piju i slavne zvijezde poput Jennifer Aniston i Kylie Minoque.