U povorci pješaka, rolera, biciklista, vozača skateboarda i romobila na električni pogon, te drugih alternativnih sredstava prijevoza sudjelovali su i Milan Bandić, Kim Končar, Roko Vušković, Andrea Solomun, Hrvoje Vukov i Vazmenko Pervan.3941

Zagrebački Europski trg danas je u znaku alternativnih načina kretanja, a preplavili su ga brojnipješaci, biciklisti, roleri, skateboarderi, vozači romobila i motocikala na električni pogon, osobe s tjelesnim invaliditetom... Ovogodišnji Europski tjedan mobilnosti usmjeren je na multimodalnost - korištenje različitih načina kretanja za dolazak na odredište – koji su mahom bili zastupljeni u simboličnoj povorci centrom Zagreba predvođenom voditeljem Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, Brankom Baričevićem.

'Namjera nam je da pokažemo ljudima kako je potrebno tražiti alternative u prijevozu. Pokušajmo uzeti role, romobil i bicikl i učinimo nešto što je dobro za cijelu planetu. Iako se mijenja vrijeme, dolaze hladniji dani, potrudimo se što više kretati jer je to najbolje za naše zdravlje', rekao je Branko Baričević.

Kombiniraj i kreni na Europskom tjednu mobilnosti! Kako to čine naši poznati i koja alternativna sredstva prijevoza koriste?

Ivan Vukušić nam je rekao kako najviše voli voziti bicikl, ali samo kada je na godišnjem jer, kako kaže, živi ubrzanim načinom života pa jednostavno ne stigne: 'Vidio sam ove električne romobile i to mi se čini dosta zanimljivim pa ću isprobati iako mi djeluje dosta opasano jer ima male kotačiće, a ide i do 30 km na sat, ali svakako mislim da se isplati probati', rekao je Ivan i dodao kako se u slobodno vrijeme voli puno kretati pa neke kratke relacije, od par kilometara, umjesto automobilom prijeđe pješke.

I glumica Kim Končar radije bira hodanje: 'Ja sam pokušala vozit bicikl po gradu, ali me strah automobla i drugih ljudi koji nemaju baš empatije prema biciklistima, volim se rolati po Jarunu, a kada sam u gradu onda izbjegavam javni prijevoz i radije prošećem', zaključila je glumica.

'Bicikl je najbolje prijevozno sredstvo u gradu koji ima puno automobila, zdravo je za okoliš i izbjegavamo gužvu', rekao Roko Vušković.