Mi vodimo i brigu za ljude, raznolikost i inkluziju koji su utkani u viziju tvrtke IKEA. Ovo je pitanje posebno važno  danas, 8. ožujka, kada obilježavamo Međunarodni dan žena jer smo svjesni da su žene daleko od ostvarenja pune ravnopravnosti s muškarcima.  
Vjerujemo ikako je izuzetno važno razgovarati o ovoj temi, inspirirati se tuđim dobrim rješenjima i inspirirati druge. Stoga smo i ove godine povodom Međunarodnog dana žena organizirali konferenciju na temu rodne ravnopravnosti na radnom mjestu, a pridružilo nam se još pet tvrtki – AstraZeneca, Atlantic Grupa, Coca-Cola HBC Hrvatska, Oriflame i Tele2. Željeli smo prenijeti poruku da rodna ravnopravnost nije samo „žensko“ pitanje, već je važna za društvo u cjelini i da zajedno možemo postići više – za bolje društvo u cjelini.

Naime, nedavna istraživanja pokazuju kako je jedan od većih izazova pred tvrtkama slabija zastupljenost žena na odlučivačkim pozicijama. Ni Hrvatska nije iznimka u tom pogledu – iako dvije trećine visokoobrazovanih čine žene, još uvijek ih je, primjerice, manje od 20 % u upravama tvrtki izlistanih na Zagrebačkoj burzi.

Kao tvrtka okrenuta ljudskim vrijednostima, mi u tvrtki IKEA vjerujemo da svatko ima pravo na jednak odnos i jednake mogućnosti, neovisno o razlikama poput dobi, roda, nacionalnosti ili seksualne orijentacije.

Kako se u tvrtki IKEA Hrvatska bavim ljudskim potencijalima, ova je tema visoko  na listi mojih prioriteta. Rodno ujednačeni timovi su dokazano kreativniji, više 'izazivaju jedni druge', produktivniji su i ostvaruju bolje rezultate. Ali isto tako znamo da je ravnopravnost važna i za kupce jer nam razlike među nama omogućavaju da bolje razumijemo njihove različite potrebe. Sve to pozitivno utječe na naše poslovanje, ali i društvo u cjelini.

Ponosni smo što je u robnoj kući IKEA Zagreb danas gotovo izjednačen broj muškaraca i žena, dok je još veći postotak žena u našem menadžmentu. Nastojimo imati više žena na poslovima koji se tradicionalno smatraju 'muškima' poput logistike ili više muškaraca na 'ženskima'. Primjerice, danas u odjelu logistike imamo dvije djevojke koje voze viličar, što je, ujedno, rezultat naše rodno ujednačene politike zapošljavanja. Jedna od njih, Sanja, radi ovaj posao u našoj tvrtki već više od četiri godine, a naučila ga je na tečaju gdje je od deset polaznika, bila jedina žena.

Od jeseni prošle godine uveli smo dodatnih mjesec dana plaćenog slobodnog vremena koje novi tate mogu koristiti nakon što se njihove supruge i partnerice vrate na posao nakon porodiljnog dopusta. Želja nam je omogućiti tatama kvalitetno vrijeme sa svojom djecom, ali i olakšati njihovim partnericama povratak na posao – jer mnoge od njih nakon porođaja, zbog novih obveza, ali i zbog niza predrasuda, teško nastavljaju gdje su stale u trudnoći. Uostalom, želimo i pokazati da su sve naše politike jednako usmjerene prema muškarcima i ženama.

Stalo nam je i do osnaživanja žena starijih od 50 godina koje su, ujedno, najranjivija skupina na tržištu rada i najpodložnija siromaštvu i socijalnoj isključenosti. Zato IKEA Hrvatska surađuje s Udrugom Kamensko, a dvije članice Udruge, naše Ljerka i Nada, pružaju usluge mjerenja, šivanja i krojenja na tekstilima kupljenima u robnoj kući IKEA te savjetuju posjetitelje robne kuće na Odjelu za tekstile. Uplaćujemo Udruzi za njihove plaće, a naše kolegice opet rade ono u čemu su najvještije i čime se bave čitav svoj život!

Želja nam je stvoriti  'rodno inteligentnu' organizaciju u kojoj će se vrednovati i priznavati rodne razlike te neprestano učiti kako se one nadopunjuju. Prošle smo godine započeli s edukacijom svih svojih zaposlenika i zaposlenica o inkluziji i prepoznavanju i eliminiranju pre drasuda koje mogu biti i nesvjesne. Mjerimo i napredak u tom pogledu i raduje me što je 98 % naših zaposlenika i zaposlenica potvrdilo kako muškarci i žene imaju podjedna ke mogućnosti za razvoj karijere u tvrtki IKEA. Zato je važno stvarati radnu sredinu punu razumijevanja, u kojoj će muškarci i žene imati osjećaj da se njihove potrebe - i njihove razlike - uzimaju u obzir i cijene. I tako svaki dan.

U ime tvrtke IKEA Hrvatska, sretan vam Međunarodni dan žena!