Nakon još jednog odrađenog “fartleka”, požalila sam se prijateljici da me muče grčevi u nogama te tupa bol u vanjskom dijelu koljena. “Jesi li konačno počela uzimati magnezij”, prvo je što me pitala znajući za moju averziju prema svemu što dolazi u obliku tableta, makar bio i koristan dodatak prehrani. Želeći se riješiti tih tegoba, ali i uvesti više reda u prehranu, u tražilicu sam upisala pojam “prehrana sportaša”.

Napokon sam pronašla idealan obrok za više energije i dobru formu
Story 

U moru informacija zainteresirao me podatak da je zobeni napitak najbolja alternativa kravljem mlijeku – ne sadrži kolesterol, a ipak je prilično hranjiv (jer sportaš mora imati energiju), ima puno vlakana i bogat je magnezijem. Zob navodno potječe iz Švedske, a kad znamo da je kod Skandinavaca sve “naj” (od odgoja djece do umijeća življenja), oni su s razlogom prigrlili zob koja, znanstveno dokazano, pročišćava zemlju, pa će i tijelo. Još jedna velika prednost zobi jest u tome što sadrži balastne tvari – to je ono zbog čega uredno idemo na zahod (a ravnog trbuha nema bez dobre probave) te daje ugodan i dugotrajan osjećaj sitosti. Prvo što treba mijenjati u mojem načinu života jest doručak. Umjesto peciva – zobena kaša. Iako sam, priznajem, u početku bila skeptična, ugodno me iznenadio okus mojeg prvog obroka na putu promjena.

Napokon sam pronašla idealan obrok za više energije i dobru formu
Story 

Pola šalice zobenih pahuljica pomiješajte sa šalicom bio zobenog mlijeka iz dm-a. Dodajte šaku nasjeckanih orašastih plodova, nekoliko borovnica i po želji malo cimeta. Najbolje od svega jest to što kombinacija svaki dan može biti drukčija: jedan dan možete dodati neko drugo svježe voće (jabuke, banane), drugi dan chia sjemenke, potom kakao prah... Primijetila sam da sam puno odmornija i dulje sita od takvog obroka nego kad pojedem bilo kakvo pecivo. Želite li još dulji osjećaj sitosti, dodajte psyllium ljuskice koje na sebe vežu tekućinu i tako povećavaju volumen. Prijateljica mi je otkrila da zobeno mlijeko zbog gustoće koristi kao alternativu kravljem mlijeku u pripremi pudinga, palačinka, frapea i smoothieja.

Evo još jednog recepta koji rado popijem za oporavak nakon treninga:2 dl bio zobenog mlijeka iz dm-a, 1 banana, malo cimeta i pola šake badema. Sve dobro izmiksajte i popijte – ovaj napitak nadoknađuje potrošeni glikogen u mišićima i obnavlja energiju. Ma koliko trening bio iscrpljujući, imat ćete osjećaj da možete sve ispočetka.