Poznato je kako je kod žena zdravstveni status direktna posljedica njezinog hormonskog statusa, posebice ravnoteže estrogena i progesterona. Ono što jedemo, upozoravaju stručnjaci, direktno utječe upravo na hormonski status i narušava ga ako je riječ o lošim namirnicama. Koje to namirnice prvenstveno dovode do upala? Najveći krivci za pojavu bolesti srca i krvnih žila su trans-masne kiseline. Hranu poput grickalica, gotovih i polugotovih proizvoda, pekarskih proizvoda... treba izbjegavati ne zato što je visokokalorična, već zato što je puna trans-masti: na deklaracijama svakako obratite pažnju na natpis - djelomično hidrogenizirane biljne masti. Metaboličke upale u tijelu događaju se svaki puta kada jedemo jednostavne šećere, a osobito ako pritom ne unosimo kvalitetne masti i proteine. Ako ste stalno umorni, napuhnuti ili se neobjašnjivo debljate, vjerojatno jedete previše škrobnih namirnica poput tjestenine ili krumpira. To su namirnice koje trebaju biti dio uravnotežene prehrane, no ne u količinama u kojima ih mnogi danas jedu. Ljudi koji naporno treniraju mogu si češće priuštiti jedan takav obrok, a svi drugi - koji su prosječno aktivni - za prilog glavnom jelu (mesu ili ribi) radije neka biraju lisnato povrće ili kupusnjače. Pritom će u svoj organizam unijeti i magnezij, mineral koji je neophodan za mišiće, opuštanje živčanog sustava i sl. Kako zdrave masnoće djeluju protuupalno, u prehranu bi svakako trebalo uključiti sardine, srdele, inćune..., koji su odličan izvor omega-3 masnih kiselina i/ili pročišćeno riblje ulje. laneno ulje i vitamin E. Autor: D. P. Fotografija: Profimedia