Ovogodišnji program aktivnosti predstavile su zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba, Jelena Pavičić Vukičević i Pročelnica Romana Galić, uz nazočnost predstavnika Ministarstva zaštite, okoliša i energetike RH te svih gradskih ureda, tvrtki, udruga i ustanova koje su nositelji programskih aktivnosti. Povelju kojom Grad Zagreb službeno pristupa Europskom tjednu mobilnosti 2018. potpisala je u ime gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević.

U programu koji je uslijedio nakon konferencije za medije Gradski ured za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša obilježio je u sklopu Europskog tjedna mobilnosti Međunarodni dan ozonskog sloja u organizaciji Ministarstva zaštite okoliša i energetike RH sa željom da se djeca i građani aktivno uključe u aktivnosti i edukaciju s ciljem smanjenja zagađenja okoliša uzrokovanog povećanjem motoriziranog prometa u urbanim sredinama. 

Uz bogati program na Cvjetnom trgu posjetitelji su mogli sudjelovati u interaktivnim  radionicama, a djeca su uživala u edukativnim predstavama 'Ozonski čuvari'. Građani su imali priliku upozanti i vaterpolo junake Mladosti, koji će u nadolazećoj sezoni braniti boje najtrofejnijeg hrvatskog vaterpolo kluba. Nazočnima se obratila i predsjednica Uprave Zagrebačkog Holdinga i predsjednica HAVK Mladost, Ana Stojić Deban te istaknula planove za predstojeću sezonu. 

EUROPSKI TJEDAN MOBILNOSTI održava se svake godine od 16. do 22. rujna. Ova europska inicijativa potiče male i velike gradove na uvođenje i promicanje održivih prijevoznih sredstava i pozivanje ljudi da iskušaju alternative vožnji automobilom. 
Ovogodišnji Europski tjedan mobilnosti nosi slogan 'Kombiniraj i kreni!' (Mix and Move) i motivira nas na razmišljanje o načinu prijevoza koji je za nas najprikladniji. Glavni cilj EUROPSKOG TJEDNA MOBILNOSTI u 2018. je potaknuti ljude da iskušaju različita rješenja mobilnosti koja su im ponuđena u njihovim gradovima, kako bi se razbilo uvriježeno mišljenje da su osobni automobili jedina prikladna mogućnost prijevoza. 

Grad Zagreb dvanaestu godinu za redom organizira niz aktivnosti kojima će se uključiti u Europski tjedan mobilnosti, zadovoljavajući kao 'zlatni sudionik' sva tri kriterija, a već od prve godine sudjelovanja je prema ocjenama posebnog stručnog žirija kontinuirano uvršten među prvih deset najuspješnijih gradova.

Fotografije: Filip Hofer