Razlika između keramičkih zubnih ljuskica i “navlaka” – zubnih krunica?

Kada je riječ o revitalizaciji osmijeha, keramičke zubne ljuskice i keramičke zubne krunice vladaju estetskom stomatologijom.
U ovotjednom blogu Dental Centra 4Smile pišemo što su zubne ljuskice, što su zubne krunice, ključna razlika između njih i kako znati koji tretman je vama potreban.

ZUBNE “NAVLAKE” – KERAMIČKE ZUBNE KRUNICE

Keramičke zubne krunice, koje se ponekad nazivaju zubne “navlake”, su nadomjestak za prirodnu krunu zuba u slučaju kada je potrebno ojačati zub i vratiti mu oblik i veličinu. Zubne krunice koriste se u protetskoj estetskoj stomatologiji. Jedan od najčešćih razloga za tretman keramičkim zubnim krunicama je obnavljanje strukture i čvrstoće teško oštećenih ili ispucanih zubi. Također, koriste se i za nadomještanje izgubljene zubne krune u terapiji endodoncije.

Osim estetske namjene, keramičke zubne krunice utječu i na funkcionalnost zagriza. Pomažu u održavanju pravilnog zagriza i spriječavaju zube od pomicanja.

Zubne “navlake” – Keramičke zubne krunice koriste se za:

⦁    Za promjenu boje zuba
⦁    Za promjene oblika zuba.
⦁    Često se koriste za obnovu i jačanje slomljenog ili propadajućeg zuba
⦁    Krunice su vrlo jake i izdržljive. One čine dobar izbor u onim situacijama u kojima je zub izložen jakom žvakanju ili pak silama koje nastaju stezanjem i škripanjem zubi (bruksizam).
⦁    Postavljanje zubne krunice zahtijeva značajnu količinu smanjenja (brušenja) površine zuba.

Kao što ćete vidjeti u nastavku bloga, u usporedbi sa zubnim krunicama koje se mogu koristiti za obnovu i jačanje zuba, keramičke zubne ljuskice koriste se u tretmanima estetske stomatologije.

KERAMIČKE ZUBNE LJUSKICE – VENEERS

Keramičke zubne ljuskice, Veneers su tanki komadići staklo-keramike koji se koriste za ponovno stvaranje prirodnog izgleda zuba, a istovremeno pružaju snagu i otpornost sličnu prirodnoj zubnoj caklini.

Često se koriste u estetske svrhe, poput pokrivanja oštećene cakline zuba ili skrivanja mrlja koje se ne mogu ukloniti. Također pomažu u zaštiti ranjivih zuba od daljnjeg struganja i pucanja.

Keramičke zubne ljuskice koriste se za:

⦁    Promjene boje zuba. Lagane do umjerene promjene obično daju najbolje i najprirodnije rezultate
⦁    Promjenu oblika zuba
⦁    Stavljaju se na zube čija je temeljna struktura zuba općenito zdrava i netaknuta. Jaki su, ali krhki. Keramičke zubne ljuskice obično najbolje djeluju u onim situacijama kada su sile (žvakanje i stiskanje) postavljene na njih relativno lagane ili pasivne. Zato se većinom koriste u estetskoj zoni osmijeha
⦁    Zahtijevaju mnogo manje zubne obrade od zubnih krunica.
⦁    “Non prep” zubne ljuskice – izrada ljuskica bez preparacije (bez brušenja zuba)
⦁    U nekim posebnim slučajevima postavljanje zubnih ljuskica može biti reverzibilno. U većini slučajeva, međutim, kada se postavlja keramička zubna ljuskica, zub će uvijek zahtijevati neku vrstu pokrivača.

KERAMIČKE ZUBNE LJUSKICE VS. ZUBNE NAVLAKE (KERAMIČKE ZUBNE KRUNICE)

Sad kad znate osnove o zubnim krunicama i ljuskicama, razgovarajmo o razlikama.
U suštini, krunice i ljuskice služe istoj osnovnoj svrsi: štite oštećene zube od daljnjeg oštećenja, održavajući zdravlje vašeg zagriza i u tom procesu popravljaju estetski izgled vašeg osmijeha.

Keramičke zubne krunice su “navlake” koje zamjenjuju prirodnu krunu zuba kako bi se osigurala zaštita teško oštećenog ili propadajućeg zuba. Također se mogu koristiti za sidrenje zubnih mostova i pokrivanje zubnih implantata.

Keramičke zubne ljuskice, s druge strane, samo su tanki sloj staklo-keramike cementiran na prednjem dijelu zuba.

Zajednička strana zubnih ljuskica i zubnih krunica je poboljšavanje izgleda vašeg osmijeha, a glavna razlika između njih je količina prirodne strukture zuba koju je potrebno zamijeniti. Ako su vam zubi zdravi, ali želite poboljšati estetiku, zubne ljuskice su najlakši, najbolji i najmanje invazivan izbor. Ako želite poboljšati osmijeh, a zubi također trebaju pojačanu strukturu, često zbog oštećenja, poput pukotina ili strukturnih problema zbog propadanja zuba, onda bi zubna krunica mogla biti najbolja opcija.
Keramičke zubne ljuskice koriste se više u estetske svrhe jer služe za površinske izmjene zuba.
S druge strane, keramičke zubne krunice su dizajnirane da se koriste za strukturni popravak i podršku. Imaju estetsku svrhu, ali primarni cilj zubnih krunica je održavanje cjelovitosti oštećenog zuba što je više moguće.

DEBLJINA ČINI RAZLIKU!

Keramičke zubne ljuskice najčešće su samo 0.2 do 0.5 milimetara debljine, a mogu biti čak i manje od toga. Stomatolog ne mora jako brusiti zub i nema potrebe za brušenjem stražnje strane zuba. U nekim slučajevima, brušenje zuba nije ni potrebno.
Keramičke zubne krunice, s druge strane, debljine su 0.5-2 milimetra i zahtijevaju uklanjanje veće površine prirodne krune zuba.

TRETMAN KERAMIČKIM ZUBNIM KRUNICAMA

Krunice su, u pravilu, opsežniji proces. Stomatolog u Zagrebu, Ivan Antolković najčešće će započeti liječenje oštećenog zuba, što može izgledati kao niz različitih tretmana iako zapravo jedno bez drugog ne ide. Često se uključuje podizanje oštećenog zuba intrakanalnim kompozitnim kolčićem (kompozitna nadogradnja) za prilagodbu oblika zuba.

Nakon što je zub izliječen i pripremljen za izradu keramičke zubne krunice, vaš stomatolog Ivan Antolković uzet će otisak vašeg zuba i poslati ga u dentalni laboratorij kako bi izradili keramičku zubnu krunicu.

U međuvremenu, dobit ćete privremenu krunicu dok čekate onu definitivnu. Privremena zubna krunica izrađuje se od akrila, osim što privremeno estetski pokriva rupu u osmijehu, tako i spriječava zube od daljnjeg pomaka.


TRETMAN KERAMIČKIM ZUBNIM LJUSKICAMA

Keramičke zubne ljuskice, s druge strane, daleko su manje invazivni tretman. Vaš stomatolog u Zagrebu, Ivan Antolković uzet će otisak tankog sloja cakline od zuba koji se liječi i primijeniti će privremene zubne ljuskice kako bi zadržali estetiku osmijeha dok čekate trajne keramičke zubne ljuskice.

Ponekad, u slučaju veće upale zubnog mesa, potrebno je pričekati malo duže do definitivnog cementiranja zubne ljuskice kako bi se gingiva izliječila. Za to je obično potrebno oko 10 dana uz korištenje vodice za ispiranje usta.

U slučaju upaljenih desni, osim čišćenja i pjeskarenja, preporuka stomatologa u Zagrebu, Ivana Antolkovića je Paradontax Extra 0.2% – Pomaže pri liječenju gingivitisa i tretiranju parodontitisa.

0.2%-tni klorheksidin diglukonat osigurava zaustavljanje ponovnoga rasta plaka. Preporučuje se kratkoročna primjena pri aktivnoj bolesti desni (upotreba: 2 tjedna ili prema preporuci stomatologa). Bez alkohola. Dostupan samo u ljekarnama.

RAZLIKA U CIJENI ZUBNIH KRUNICA I ZUBNIH LJUSKICA

Kako bi pacijentima olakšali odluku koji tretman izabrati, pogotovo što je ponekad potrebna i kombinacija keramičkih zubnih krunica i keramičkih zubnih ljuskica, u Dental Centru 4Smile, odlučili smo da u redovnom cjeniku nema razlike u cijeni cirkonskih zubnih krunica i keramičkih zubnih ljuskica. Iako, trenutno su keramičke zubne ljuskice na popustu 20% pa iskoristite priliku i osvježite svoj osmijeh – KUPON ZA POPUST

SIVA ZONA ZUBNIH KRUNICA I ZUBNIH LJUSKICA

Ponekad je teško razlikovati zubne ljuskice od zubnih krunica. Postoje slučajevi kada se veliko brušenje koristi za pripremu zuba za zubnu ljuskicu. Ovaj invazivni pristup se rijetko koristi, ali može zamagliti liniju između dviju vrsta restorativnih tehnika. Keramičke zubne ljuskice se ponekad koriste i za poravnanja zubi umjesto aparatića za zube, naravno u slučajevima koji to dopuštaju.

ČESTO PITANJE NAŠIH PACIJENATA JE – MOGU LI ZUBNE LJUSKICE IĆI NA ZUBNE KRUNICE?

Stomatolog u Zagrebu, Ivan Antolković kaže da se takva vrsta tretmana može odraditi, ali samo u slučaju da su prvobitne zubne krunice izrađene od cirkon keramike.

Ako mislite da su vam potrebne zubne ljuskice ili zubne krunice, vaš prvi korak je da razgovarate sa svojim stomatologom Ivanom Antolkovićem.

To će vašem stomatologu dati priliku da vam predloži najbolji tretman za vaš slučaj, bilo da je to oštećen zub ili estetski ispravak.