Slastičar kraljevske obitelji svakodnevno spravlja brojne slastice u kojima uživaju članovi britanskog dvora, a kada na red dođe blagdanska groznica, među svim receptima jedan ima posebnu važnost. Riječ je o kolačićima s đumbirom, klasičnoj božićnoj poslastici, a slastičar iz Buckinhamske palače ima recept i trikove pomoću kojih izgledaju poput onih iz animiranih božićnih filmova.

Recept za bajkovite božićne kolačiće iz Buckinghamske palače
Profimedia 

'Uvijek je najbolje da ostavite tijesto da 'odmori', stoga bi bilo najbolje da ga pripremite večer prije', kaže za Royal UK glavni slastičar s britanskog dvora.

Namirnice potrebne za izradu 10 kolačića:

  • 200 grama brašna koje se samo diže
  • 1 čajna žličica mljevenog đumbira
  • 1 čajna žličica mješavine začina po želji (cimet, muskatni oraščić…)
  • 100 grama neslanog maslaca
  • 75 grama smeđeg šećera
  • 25 grama šećera u prahu za posipanje
  • 45 grama mlijeka
  • 'snijeg' od bjelanjaka i šećera za dekoraciju

Pomješajte u brašno i začine, dodajte maslac koji ste prethodno ostavili da omekša pa sve sjedinite prstima. Dodajte mlijeko i nastavite mijesiti tijesto dok ne dobijete glatku pastu. Tijesto oblikujte u kuglu i ostavite da odmori najmanje dva sata. 'Također možete razviti tijesto i izrezati oblike koje želite, a zatim ih tako ostaviti u hladnjaku otprilike sat vremena. To će osigurati da kolačići zadrže oblik i da se ne raspadaju. Na svakom biskvitu probušite rupicu jer će vam kasnije zatrebati', nastavlja slastičar.

Recept za bajkovite božićne kolačiće iz Buckinghamske palače
Profimedia 

Zagrijte pećnicu na 180°C. Kolačiće pospite s malo šećera u prahu pa ih stavite u pećnicu. Pecite ih pažljivo dok ne porumene, pazeći da vam ne zagore jer su tanki. 'Kada biskvite izrežete u željene oblike i ispečete ih, možete ih dekorirati 'snijegom' od bjelanjaka i šećera u prahu. Da kolačići budu zaista posebni, možete na njima ispisati imena, tako da svako ima svoj slatki keks. Kada se dekoracija potpuno osuši, provucite ukrasne trake kroz rupice na njima i okačite ih na jelku kao ukrase', objašnjava kraljičin slastičar.