Iako se kaže kako je otac figura o kojoj najviše ovisi društvena stabilnost i dječja postignuća u školi, većina istraživanja potvrđuju i to kako tate oblikuju kćerima svjesna i podsvjesna očekivanja, pa se nerijetko događa da žene u svojim partnerima traže upravo osobine svojeg oca. Nerijetko se događa da kćeri (u većoj mjeri nego sinovi!) i kad je karijera u pitanju idu očevim stopama. To posebno dolazi do izražaja u svijetu poznatih i slavnih, pa se nerijetko čini kako se vrata uspjeha lakše otvaraju upravo onima koji iza sebe imaju - slavnog roditelja. Naravno, ne treba ni zaboraviti ni na drugu stranu priče - neki veliki talenti ostaju u sjeni slavnih prethodnika, svojih roditelja, te se ponekad čini kako se i više od drugih trebaju dokazivati kako bi izašli iz njihove sjene. Jedna od takvih je i kći glumca Jean Claudea Van Damma, Biancu Van Varenberg, koja na početku karijere nije htjela koristiti očevo prezime u svrhu promocije baš zato da izađe iz roditeljske sjene. Kasnije se predomislila, jer je shvatila da je to ipak lakši put.

Jedna od uspješnijih zvijezda, koja bi mogla i nadmašiti svojeg slavnog oca Dona Johnsona, jest Dakota Johnson, koju je proslavio film "50 nijansi sive".
Neke danas slavne kćeri svojim slavnim očevima zadaju i poprilično glavobolja. Kada je Lily Rose Depp sa 16 godina postala muza Karla Lagerfelda, tati Johnnyju Deppu nije bilo nimalo lako gledati kćerine izazovne modne editoriale i reklame. Takvu karijeru za nju nije očekivao - on bi ju, pak, radije vidio i u glumačkim vodama.

&hl=en Manekenskom karijerom svoje mezimioce Francesce nije se ni oduševio ni Clint Eastwood, baš kao ni Bono Vox kad je njegova kći Eve Hewson zagolicala maštu u jednom časopisu za muškarce.

&hl=en
I dok većina slavnih očeva i kćeri svoje odnose prikazuju idiličnima, što kad otac i nije baš najbolji uzor. O tome je u svojoj knjizi "Ranjena žena" progovorila Linda Schierse Leonard koju je na pisanje knjige potaknuo loš odnos s ocem, zbog čega nosi traume cijeli život. Ona je pojasnila kakav otac ne bi trebao biti, s obzirom da mnoge povrede koje žene nose u svojoj dubini korijen mogu imati u odnosu s ocem. "Strog i autoritativan otac svojoj kćeri pruža stabilnost, strukturu i disciplinu, ali joj ne daje dovoljno ljubavi i emocionalne potpore i ne nauči je da cijeni svoje ženske osobine. Kćeri ovakvih očeva poslije se u životu teško povezuju sa svojom ženskom stranom jer ih očevi nisu njegovali kao žene. S obzirom na strogoću i krutost koju su iskusile u odnosu s ocem, velika je vjerojatnost da će se i same tako ponašati prema sebi i drugima. Očevi koji su željeli sinove odgajaju svoje kćeri kao dječake i očekuju da one ostvare neke njihove neispunjene težnje. Takve kćeri često odabiru očevu profesiju, žive kako bi otac očekivao od njih, a zapravo žive očev život, a ne svoj", pojašnjava terapeutkinja Linda Schierse Leonard u knjizi "Ranjena žena" te navodi još nekoliko nepoželjnih tipova očeva. "Postoje i očevi koji previše vole svoje kćeri i te su žene tako snažno vezane očevom ljubavlju da nisu slobodne voljeti druge muškarce i ne uspijevaju sazreti u svojoj ženskosti jer ne mogu pronaći idealnog muškarca. Problem nekih očeva je da su previše ležerni. Sami sebi nisu postavili granice i nisu u stanju postići disciplinu i ustrajnost u obiteljskom životu i poslovnom svijetu. Kćeri tih vječnih dječaka odrastaju bez pozitivnog uzora samodiscipline, granica i autoriteta te su često nestabilne, bez samopouzdanja i sklone tjeskobi", piše sensaklub.hr. Autor: D. P. Fotografije: Guliver/Shutterstock i Instagram