Kad je 2015. godine, nakon punih deset godina snimanja, premijerno prikazan dokumentarac “What Happened, Miss Simone”, o slavnoj soul pjevačici Nini Simone, malo tko je ostao ravnodušan. Film redateljice Liz Garbus, naime, bez cenzure pokazuje život ove pjevačice specifične boje glasa, njezinu tešku narav, borbu s bipolarnim poremećajem, opsjednutost seksom, sklonost psihičkim slomovima i zlostavljanju ali i njezinu bol uzrokovanu činjenicom da je i sama bila zlostavljana.

Film se bavi i njezinim aktivizmom za ljudska prava, nevjerojatnim glazbenim talentom kao i hrabrosti da sluša svoje srce. O Nini Simone u filmu govore njezini prijatelji, suradnici ali i članovi obitelji, uključujući i kćerku Lisu Simone Kelly, koja je ujedno i izvršna producentica filma. “Film donosi sve ono što je trebalo biti rečeno i prikazano o životu moje majke, na način na koji je i ona sama željela i onako kako je htjela da ju pamtimo. Drago mi je da svijet konačno može vidjeti pravu istinu", otkrila je medijima Lisa Simone Kelly nakon premijere filma.

U filmu se pojavljuje i sama Nina Simone a film obiluje arhivskim ali i nikad objavljenim snimkama koje svjedoče njezinoj nevjerojatnoj glazbenoj karijeri koja je trajala od početka 50-ih godina prošlog stoljeća do 2003. godine, kad je umrla u 70. godini. Tijekom karijere snimila je preko 40 glazbenih albuma a među njezine nezaboravne hitove ubrajaju se "My Baby Just Cares for Me”,“I Put a Spell on You”, "I Loves You Porgy", "Feeling Good”, “Sinner Man”"To Be Young, Gifted and Black", "Strange Fruit", "Ain't Got No-I Got Life" i "I Want a Little Sugar in My Bowl”.

Ako želite doznati više o ovoj posebnoj soul divi, svakako dođite u subotu na najljepši proplanak zagrebačkog Parka Maksimir – Vidikovac, gdje će se u 21h prikazati film “What happened, Miss Simone”. Sam program Luftanja uz Mastercard, u sklopu kojeg se cijelo ljeto na Vidikovcu prikazuju odabrani filmski hitovi i uživa u odličnoj glazbi, ove subote počinje u 19h i to s koncertom Ivane Giove Radan, koja će sa svojim bendom odati počast Nini Simone.

U nedjelju, 16.9., na istom mjestu čeka vas još jedna filmska projekcija, ovaj put potpuno drukčije tematike - na redu je britanski kriminalistički film “Lopovi, ubojice i dvije nabijene puške”. Riječ je o redateljskom debiju Guya Ritchieja a film se bavi grupom sitnih kockara i prevaranata koji nastoje isplatiti dug lokalnom gangsterskom bosu. Glavne uloge tumače Jason Statham i Vinnie Jones a film obiluje živopisnim likovima, crnim humorom te odličnom glazbom temeljenom na britpopu i reggaeu.