Gotovo da nema osobe koja barem jednom u životu nije čula ili izgovorila poznatu brojalicu koju smo često koristili kao mali.Sjećate li se? Uzeli bismo tratinčicu i čupkali latice izgovarajući “Voli me, ne voli me…” sve dok ne bismo došli do posljednje latice i otkrili tajnu, vezanu uz simpatiju ili dragu nam osobu. Najčešće bismo, kako se broj latica smanjivao, počeli kalkulirati te dali sve od sebe da nam na kraju ostane latica s pozitivnom vibrom - voli me. 

Od tada do danas prošlo je mnogo vremena, ali i dogodilo se nešto iznimno važno. Odrasli smo. Danas nam cvijeće budi neke druge emocije. Cvijeće nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Ono je mamac osmijeha i dobrog raspoloženja. Ponekad je i as iz rukava jer njime možemo otvoriti svaka vrata, pa čak i onda kada nemamo nimalo inspiracije za prigodan poklon. Jer buketom možemo razoružati i pridobiti svakoga. Nema osobe koja se na cvijeće neće raznježiti i osjećati posebno.  


Zar nije sjajan osjećaj vidjeti prve glasnike proljeća koji nam najavljuju neko novo vrijeme, novu nadu, energiju te izazivaju toplinu i dragost oko srca? Ima li veće sreće u srcu vlasnice prekrasne okućnice i vrta ili bogato uređenog i dekoriranog balkona od šarenoga cvijeća? Prava čarolija, ljepota i bogatstvo cvijeća upravo je u tome što dame imaju priliku svoje želje realizirati ovisno o mogućnostima. 

To znači da, iako nemamo svi priliku urediti vrtove i okućnice (jer živimo u stanovima), svoj cvjetni  potpis možemo ostaviti na balkonu i urediti ga tako da u svakom trenutku možemo uživati u pogledu koji nam smiruje dušu. Inspiraciju za uređenje vrta, ali i balkona možete crpiti iz svega. Iz dana, osjećaja, motivacije, boja I slično. Možete odabrati posude u najdražim bojama i posaditi omiljene proljetnice, no trebali biste imati na umu da posude trebaju biti jednake veličine kao sadnica kako bi se biljka mogla normalno razvijati. Bilo bi izvrsno da odmah tijekom sadnje stavite gnojivo (granulirano), a kasnije, po potrebi, dodate i tekuće kako biste bili sigurni da je cvijet dobio sve što mu treba.



Urbano vrtlarstvo je sve prisutnije u gradovima zato što biljke čine dobro ljudima, odmaraju i opuštaju, ali i spajaju čovjeka s prirodom. I osim što tako “oživljavamo” betonske zidove i dajemo im dašak boje, upotpunjujući balkonske oaze šarenim cvijećem, imamo priliku I jesti zdravije. Naime, sve više ljudi na balkonima uzgaja začinsko bilje koje koriste pri pripremi najdražih jela. I sigurno ćete nakon nekog vremena, okruženi zelenilom, primijetiti da su vam zdravlje i kvaliteta života na puno višoj razini. A ukrasne cvjetne posude na balkonima mogu poslužiti i kao zaštita od znatiželjnih pogleda susjeda te, u punom smislu, biti vaše zeleno utočište. 

Prvi korak u uzgoju prekrasnog cvijeća je odabir pravih biljaka koje će uspijevati na mjestu na koje ste ga naumili posaditi, bez obzira na to je li riječ o vrtu ili balkonu. Pri odabiru biljaka trebali biste obratiti pozornost na sljedeće:

1.    Svjetlosni uvjeti

Neke biljke vole sunce, neke više vole hlad pa je presudno pažljivo odabrati prave vrste. Naime, ne možete pomoći biljci da preživi ljetno sunce ako ga ona ne voli, niti omogućiti biljci koja voli sunce da napreduje u hladu. Prije nego što kupite biljku, provjerite koliko sati izravnog sunca voli. No ako ste cvijeće posadili u vrtu na otvorenome, možete ga povremeno zaštititi i suncobranom.  

2.    Prostor

Obratite pozornost na promjer i buduću visinu biljke jer iznimno je važno da se ona udobno “smjesti” na željeno mjesto kako bi mogla proći svoj razvojni put i dosegnuti puni potencijal. U ovom je slučaju zahvalnija situacija ako biljke i cvijeće sadite na otvorenom. S druge pak strane, ako u ukrasnim posudama koje ćete držati na balkonu sadite više cvjetova, svakako se pobrinite da budu dovoljno udaljeni kako biste im omogućili neometan rast.  

3.    Voda

Prije sadnje biste se trebali upoznati s potrebama vaših biljaka, odnosno doznati koliko im vode treba. Tako ćete izbjeći potencijalno truljenje korijena i dati cvijeću baš ono što mu treba. Sadite li ih na balkonu, trebali biste provjeriti može li balkon i/ili balkonska ograda izdržati težinu novog tereta pa preporučujemo da birate biljke koje su veličinom primjerene tim uvjetima.


4.    Potreban pribor

Dobro je uvijek pri ruci imati ručni vrtni alat koji će vam biti od pomoći u održavanju cvjetnjaka ili biljaka u posudama. Pribor (malene grablje, lopate, rukavice i kantice) možete staviti u ukrasnu kutiju koja će vam na balkonu, ako je dovoljno velika, koristiti i kao stolac, dovoljno je da na nju stavite ukrasni jastučić koji će se uklopiti u ambijent. Kako biste maksimalno iskoristili prostor, na zidove možete staviti i police koje će izvrsno poslužiti za pohranu stvari te vam ujedno osloboditi prostor za cvijeće i biljke.  



Ovim idejnim rješenjima pomogli smo vam zaokružiti vašu cvjetnu priču, a možda čak stvoriti i potpuno novu dimenziju vašeg balkona ili vrta. Pustite mašti na volju i kreirajte vlastite zelene oaze tako da u njima budete sretni. Možete ih obogatiti i solarnim lampama koje će vam energijom prikupljenom tijekom dana u večernjim satima dati poseban ugođaj. 

Vrlo je jednostavno, vi samo ideju trebate provesti u djelo. Idealno je to što sve potrebno za oplemenjivanje vašeg vrta ili balkona možete pronaći na jednome mjestu, i to više od tisuću vrsta sobnog, vanjskog, balkonskog bilja i trajnica, razne sadnice i lukovice, zemlju, gnojivo, kao i sav potreban alat za sadnju cvijeća i bilja. A onda možete i u utrku za vlasnicu najbolje uređenog vrta/okućnice ili balkona. 


Fotografije: Unsplash, Pexels