Zagrebački Europski trg danas je u znaku alternativnih načina kretanja, a preplavili su ga brojnipješaci, biciklisti, roleri, skateboarderi, vozači romobila i motocikala na električni pogon, osobe s tjelesnim invaliditetom... Ovogodišnji Europski tjedan mobilnosti usmjeren je na multimodalnost - korištenje različitih načina kretanja za dolazak na odredište – koji su mahom bili zastupljeni u simboličnoj povorci centrom Zagreba predvođenom voditeljem Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, Brankom Baričevićem.

„Građani su svakim danom sve svjesniji potrebe očuvanja okoliša, vlastitog zdravlja ali i važnosti sigurnosti u prometu pa posežu za različitim alternativama osobnim vozilima. U neku ruku alternative osobnim vozilima postaju dio nove urbane kulture u našim gradovima. Građani sebi prisvajaju nazad gradska središta i gradske ulice pa će se sve više govoriti o proširenju pješačkih zona i biciklističkih infrastruktura kao i o daljnjem razvijanju inovativnih koncepata javnog prijevoza“ rekao je Branko Baričević.

Zagreb u Europskom tjednu mobilnosti sudjeluje s 2500 drugih gradova

Pod motom Kombiniraj i kreni! glavni cilj ovogodišnjeg Europskog tjedna mobilnosti je potaknuti ljude da iskušaju različita rješenja kretanja ponuđena u njihovim gradovima, kako bi se razbilo uvriježeno mišljenje da su osobni automobili jedina prikladna mogućnost prijevoza. Uz to, ovom se manifestacijom želi ukazati i na probleme s kojima se u gradskim sredinama svakodnevno susreću osobe s tjelesnim invaliditetom. 3930

'Grad Zagreb već 12 godina ostvaruje i realizira niz projektnih aktivnosti vezanih uz promicanje ekološki prihvatljivih načina ponašanja s posebnim naglaskom na promjene navika naših sugrađana glede kretanja, načina prijevoza, prometne buke i gužvi“ poručila je zamjenica gradonačelnika grada Zagreba, Olivera Majić.

Od njegovog pokretanja 2002. godine, utjecaj Europskog tjedna mobilnosti neprestano raste, kako diljem Europe tako i u svijetu. Primjerice, lani je kampanja srušila rekord u broju sudionika: čak 2526 velikih i malih gradova iz 50 zemalja organiziralo je tijekom tog tjedna brojne aktivnosti. Više od polovice gradova sudionika uvelo je stalne mjere, njih ukupno 7 993, prvenstveno se usmjeravajući na upravljanje mobilnošću, pristupom i novom ili unaprjeđenom biciklističkom infrastrukturom. Europski tjedan mobilnosti obilježava se ove godine u 14 hrvatskih gradova – Belišće, Grad Drniš, Jastrebarsko, Koprivnica, Kutina, Labin, Mursko Središće, Osijek, Pula, Rijeka, Sutivan, Varaždin, Zadar, Zagreb.

'Za život s manje automobila' – poručili Zagrepčani

Danas se u metropoli održava i Dan bez automobila čime se dodatno želi ohrabriti građane da iskušaju i druge oblike prijevoza. A koja su to alternativna sredstva kretanja u urbanim sredinama i koje su njihove prednosti za okoliš i kvalitetu života, mnogobrojnim su građanima na Europskom trgu predstavili Hrvatska liječnička komora, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Ministarstvo unutarnjih poslova - Policijska uprava zagrebačka, Hrvatski savez udruga osoba s tjelesnim invaliditetom, Udruga slijepih Zagreb, ZET, Nextbike, Segway City Tour Zagreb, Pedicab Zagreb, Greyp Bikes, škola rolanja SkiBoo, Run Croatia, e-scooteri...

Posebna je poslastica za sve posjetitelje besplatna vožnja turističkim vlakom ZET-a, i to jedinstvenom rutom kroz centar i Gornji Grad, od 10 do 18 sati.

Budite i vi dio Europskog tjedna mobilnosti, dođite na Europski trg u Zagrebu danas do 14h i iskušajte različite oblike kretanja kroz grad! #Kombinirajikreni!

Više o programu saznajte OVDJE.